Elsőre talán úgy tűnhet, hogy nincsen komoly célja az Al Ittihad - Sepahan BL-csoportmeccsnek, de bizony ezen a kiemelés és a továbbjutás múlik a legjobb tizenhat közé. Ezért nem veheti félvállról egyik gárda sem. 

Botrány Iránban

Az iráni és szaúdi viszony az elmúlt években feszültségek forrása volt, ugyanis Szaúd-Arábia Kászem Szolejmánit, az iráni Forradalmi Gárda volt a parancsnokát teszi felelőssé két szaúdi diplomata meggyilkoltatásáért. A két ország viszonya olyan feszült volt, hogy 2016 és 2023 között rendszerint semleges pályán játszottak csapataik egymás ellen. Ezek után jött a Sepahan - Al Ittihad mérkőzés, melyet megelőzően a stadionban az irániak egy Szolejmani szobrot állítottak ki, akit hősként tisztelnek. A szaúdi fél kérése az volt, távolítsák el a szobrot a mérkőzés erejéig, de ezt az irániak nem tették meg, így az Al Ittihad játékosai nem vonultak ki, végül 20 nappal későbbre halasztották a mérkőzést.

Ebből a halasztásból végül nem lett semmi, ugyanis 3-0-val az Al Ittihadnak adták a találkozót - amolyan jelképes döntés ez az AFC részéről -, mivel az irániak nem voltak hajlandóak megrendezni úgy a mérkőzést, hogy Szolejmani szobra ne legyen kint a pályán. A két ország közötti viszony tehát annak ellenére rossz, hogy az izraeli - palesztin konfliktusban a szaúdiak hamar Irán és a Hamász terrorszervezet pártját kezdték el fogni. Ettől függetlenül viszont ez a párharc kiélezett lehet, Sepahanban ott lehet a feszültség az elvett odavágóért, míg az Al Ittihad szintén bizonyítani akar a saját közönségének is. 

Nem mindegy, hogy ki lesz a csoportmásodik

Az Ázsiai Bajnokok Ligájában 10 darab 4 fős csoport van, így a legjobb tizenhat közé az egyenes kieséses szakaszba automatikusan a csoportelső kerül, míg a 10 csoport másodikat két 5-5 csapatos csoportba helyezik (keleti és nyugati besorolás szerint), innen pedig a egyaránt a 3-3 legjobb csoportmásodik kerül tovább. A hozott pontok döntenek ebben az esetben, ezért nem mindegy, hogy egy klubnak hány pontja lesz a csoportkör végén. Tavaly a keleti régióban elég volt 7 pont a nyolcaddöntőhöz, míg a nyugatiban 9 pont kellett hozzá. Idén már látszik, minimum 9, de inkább 10-11 pontra lehet majd szükség. 

Sepahan: Kedvező a helyzet, de meddig?

Egyelőre minden jól alakul az iráni Sepahan számára, annak ellenére, hogy az említett Al Ittihad elleni mérkőzésen az ellenfélnek adták a győzelmet, a pályán még nem kaptak ki a csoportkörben. A Sepahan most sem számít erős gárdának (ázsiai BL-mércével), jobbára iráni labdarúgók alkotják a keretet, mindössze három válogatott játékosuk van. Viszonylag sok gólt szereztek, de ez az üzbég rivális kiütésének köszönhető (9-0-ra nyertek). Inkább mondható szervezettnek a csapatuk, mintsem egyéni klasszis megoldásokra építő gárdának. 

Al Ittihad: Majd a klasszisok döntenek

Ha őszinték akarunk lenni, akkor az Al Ittihad nem volt meggyőző a csoportkör során. Annak köszönhetik a továbbjutást, hogy egyrészt odaadták nekik a három pontot a Sepahan ellen, másfelől a szűkös sikereknek. Azt vártuk, hogy Karim Benzemával az élen lehengerlő lesz a szaúdi gárda, de még a szaúdi bajnokságban sem megy nekik. Most is azt várják tőlük, hogy majd Benzema eldönti a meccseket, de az igazi sztár Romarinho, aki viszont hetek óta nem lépett pályára. 

Edzőt is váltottak, Marcelo Gallardo érkezett, szinte általános megdöbbenésre. Az argentin sikeredzőt ugyanis valamelyik európai topligás klub élére várták, Dél-Amerikában mindent megnyert, mondhatni leigázta a kontinenst, de a pénznek ő sem tudott ellenállni. Az Al Ittihadnál viszont egyelőre ő sem tudott csodát tenni, szerkezetileg van gond a kerettel, sok esetben a motiváció sincs meg. A hétfő esti mérkőzés még vasárnap délelőtt a szorzók nem érkeztek meg, de bőven lehet érték emiatt a Sepahan pontszerzésében!

Amint megérkezik a kínálat, frissítjük a cikket!

Superbet üdvözlő bónusz

Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Iljanaresvara Studio/Shutterstock, EBIS STUDIO/Shutterstock