A sprinterek és az időfutam specialisták most "pihennek", mivel a Tour de France első 2-3 etapján a klasszikus egynapos menők, illetve az összetett esélyesek csaphatnak össze. 

Rájuk szabták

Az elmúlt években a Tour de France szervezői kissé konzervatív szemléletet követtek az első etap karakterisztikája kapcsán. Elsősorban a sprinterekre helyezték a fő hangsúlyt, de ez ebben az évben megváltozott. Mivel már lehetett tudni, hogy 4-5 támadó felfogású klasszis is ott lesz a mezőnyben, ezért hozzájuk alakították az első szakaszt. A Brest és Landerneau közti 197,8 km nem tűnik hosszúnak, ellenben dombos etapra számíthatunk, ahol a befutó is emelkedik. 

Mint egy Fléche Wallone, olyan a szombati nyitány, ahol összességében 2785 méter a szintkülönbség. Lássuk be, ez nem kedvez a Caleb Ewan-féle sprintereknek, valószínűleg Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel és a két szlovén szupersztár küzdhet az első helyért. Igazi sztárparádéra van tehát kilátás a kezdésnél, ismerve Roglic és Pogacar offenzív felfogását, valószínűleg már itt megpróbálják tartani a tempót a két robbanékony klasszissal (van der Poel és Alaphilippe). 

Családi örökség

Mathieu van der Poel legendás bringás családból származik, nagypapája nyolc alkalommal végzett dobogón a francia körversenyen, édesapja szakaszt nyert és viselte a sárga trikót. Erre készül a holland szupersztár is (szakaszgyőzelem: 3.00), aki idén pár alkalommal már megmutatta, mire számíthatnak a többiek hasonló etapokon tőle: bedarál mindenkit. A Strade Bianchén kétszer is robbantott - alig bírták tartani vele a lépést -, míg a Tirreno-Adriaticón egy hosszú szökést vitt végig. A svájci körversenyen pedig nyers erőből megoldotta a hajrákat. Kik voltak az ellenfelek?

Akik itt a Tour de France-on is, jól láthatóan Alaphilippe nem tud mit kezdenie a holland erejével. Ha sprintre kerül a sor, akkor van der Poel gyorsabb nála, ha emelkedőn megindulás, akkor szintén a holland van előnyben. A lejtmenet az, ahol jobb a francia, de ez önmagában kevés. Megfelelő taktikával lehetne fárasztani őt, több megindulás kell a riválisoktól, mert van der Poel taktikailag még nem jó, minden akcióra ugrik. 

A Quick Step erre valószínűleg kidolgozott egy taktikát, véleményem szerint ezért került a keretbe Davide Ballerini. Az olasz versenyző elsősorban sprinter (minek vitték, ha ott van Cavendish?), de bírja az ilyen dombosabb etapokat is. Nem lennék meglepve, ha Alaphilippe csak etetés lenne a többiek számára, míg az igazi ütőkártya az vagy Ballerini (top3: 7.50), vagy az elmenésekben szintén erős Asgreen lenne az első szakaszon.

A Tirreno - Adriatico dombosabb befutójánál volt egy hasonló taktika, mikor Stybar lépett el, Alaphlippe hagyta, hogy van der Poel dolgozzon, majd Ballerini sprintelt. A győzelem nem lett meg, de most is van benne ráció, hogy ezt meglépik. Érdekes lehet még Pogacar helyzete, aki mindig aktív, legyen szó bármilyen versenyző. Ha kell, akkor korán megindul, próbálja kontroll alatt tartani a mezőnyt. A Liege-Bastogna-Liege befutójánál például épp Alaphilippe-t sprintelte le (top3: 8.00).

Taktikusan

Egyre inkább azt látom, hogy Peter Sagan felméri a versenyek előtt, mi az, amire érdemes ugrani (és koncentrálni), illetve mi az, amit el kell engedni. A dombosabb etapoknál már nem feltétlenül erőlködik, ráadásul most a csapatból segítenie kell a Buchmann - Kelderman duót is. Elvileg Denk (csapatvezetője) mégis a Sagan maradása mellett tette le a voksát (emiatt kerülhetett ki Ackermann a Tour de France keretből), így valószínűleg Sagannak is kell tennie egy gesztust, segíteni az összetett esélyeseket a verseny elején.

Az említett Davide Ballerinivel tették párba, ahol a szlovák világbajnok a favorit, míg az olaszt kissé lenézik (Ballerini: 3.00). Érdekes lehet még a két spanyol Alex Aranburu és Alejandro Valverde párosítása. A múlt és a jövő egymás ellen, de továbbra sem értem, miért Aranburu a favorit. Papíron egy hajrában gyorsabb, de itt lesz bőven emelkedő, 7-8% pedig inkább Valverdének kedvezhet, Aranburunak ez még sok szokott lenni (Valverde: 1.90).

Borítókép: Sportfogadas.org

Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 8000 Ft-ot a Betfairhez, s máris 16000 Ft-tal kezdheted a játékot.

betfair regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org