Az eddigi olimpiákkal ellentétben, szokatlan nagy figyelmet kap az MTB (Mountain Bike), ennek jó oka van: Mathieu van der Poel indulása. Mire lehet képes a holland szupersztár?

Az analitikusok leírták a zsenit

Mennyire érdemes figyelembe venni a szakértő analitikai oldalakat? A Gracenote egy komoly predikciót tett le az asztalra, rengeteg adatot vizsgáltak, amely alapján a különböző olimpiai számokban érmeseket hirdettek. Kétségtelen, hogy sok esetben valószínűsíthetően pontos lesz a prognózis, de vannak olyan szituációk, amikor semmit sem ér az adatelemzés, mert nem mutatja meg a valós értékeket. 

A fogadóirodák Mathieu van der Poelt tekintik az MTB versenyszám legnagyobb esélyesének (1.90), míg a Gracenote adatai alapján dobogón sem végez, ott a szakág legendája, Nino Schurter a favorit (15.00). Kinek van igaza? A 15.00-ös és az 1.90-es szorzó között óriási a különbség, ekkorát tévednének az irodák (és a sportfogadók, akik mozgatják a piacot)? A helyzet az, hogy a Gracenote is elismeri, Mathieu van der Poel helyzete speciális, holland klasszis jelentheti a kivételt a rendszerben: 

Mathieu van der Poel esete kissé trükkös. Olyan területen versenyez, amely az utóbbi években nem volt a specialitása. 

Arra vállalkozom, hogy megvizsgálom az esetet, melyik szorzóban lehet érték és miért, ugyanis Mathieu van der Poel helyzetén kívül, még Thomas Pidcock esete is különleges, akit szintén nem várt dobogóra a Gracenote, viszont az irodák a második legnagyobb favoritként kezelnek (3.25). Először is: Mathieu van der Poel és Thomas Pidcock nem MTB-versenyzők. Nem teljesen idegen tőlük a szakág, de ellentétben a többiekkel, ők nem indulnak rendszeresen futamokon, ezért nincsen releváns adata róla a Gracenote csapatának.

Felemás előjelek

Thomas Pidcock a pireneusi edzőtáborozása során súlyos sérülést szenvedett, miután elütötték (kulcscsonttörés). A sérülése előtt még nyert szakági versenyt a Nove Mesto-i világkupa hétvégén, ahol Mathieu van der Poel volt az ellenfele. Azóta azonban a sikerek elkerülték, erősen kérdéses az is, hogy milyen állapotban várja az olimpiát (országúton sem tudott jobb eredményeket elérni a két egynaposon, ahol indult). Pidcock esetében tehát jelenleg nem indokolt a favorit státusz, hiába nyert világkupa versenyt, az még sérülése előtt történt. Nekem van egy olyan érzésem, túlságosan hamar tért vissza (alig pár nap leforgása után már versenyzett), lehetséges, nem pihent eleget.

Mathieu van der Poel és az MTB szakág kapcsolata érdekesnek mondható. Kétségtelen, hogy nagyon szeretné az olimpiai elsőséget, de nem lesz egyszerű dolga. A két válfaj közül (XCC és XCO), neki inkább a pörgősebb és nagyobb energiakifejtést gyorsabban igénylő XCC fekszik. Ezek gyors versenyek (20 perc), míg az XCO egy 70-80 perces "szenvedés" (ez lesz az olimpián). Mathieu van der Poel felkészülése felemásra sikeredett: míg 2019-ben három darab XCO világkupa versenyt is nyerni tudott, dominálta a Schürter - Flückinger svájci duót, addig idén Nove Mestóban 2. lett Pidcock mögött, illetve a német nyitányon 7. helyezést ért el. 

A holland felkészülése a Tour de France szempontjából parádésnak mondható, hiszen a sárga trikót megszerezte, szakaszgyőzelmet elérte, sőt, még csapattársának is sikeresen felvezetett egy mezőnyhajrát. Az országutat uralta, de az MTB más tészta. Nézzük az érem másik oldalát is: Mathieu van der Poel az idei első XCO versenye előtt épp "átállt" az országútról, mindössze felkészülésnek használta. Érezhetően messze volt még a csúcsformától (Flandria után, bőven Tour de France előtt), viszont amikor elemében volt két éve, akkor simán megnyerte az Európa-bajnokságot ebben a versenyszámban . Mennyit számít, hogy 2020-ban egyáltalán nem versenyzett MTB-ben?

A svájci tandem

Mielőtt megválaszolnám a kérdést, először térjünk ki az olimpiai helyszínre. A 4km-es pálya (XCO) Izu városában található, nem számít kiemelkedően nehéznek, időjárás tehette volna azzá, de elvileg eső nem várható, rendkívüli meleg viszont igen. A jó idő mindenképp előny lehet a két országúti versenyzőnek, mert hiába profi a kerékpárkezelésük, azért a saras részek olykor trükkösek lehettek volna. Emiatt összességében egyáltalán nem gond, hogy Mathieu van der Poel kihagyta a csonka 2020-as XCO világkupa évadot. 

Kik lehetnek az ellenfelek? Egyértelműen a svájci különítmény, szakági legendával, Nino Schürterrel és az aktuális királlyal, Mathias Flückigerrel. Előbbiről azt hiszem hallottak már páran a sportot szerető emberek közül: úgy uralta ő ezt a sportágat, ahogyan Phil Taylor a darts világát. A 11 világbajnoki aranyérem mellett, címvédő az olimpián, hétszer nyerte meg az összetett világkupát. Technikailag az egyik legjobb a mezőnyben, erő szempontjából Pidcock és van der Poel előtte jár, de Schürter mellett szólhat a rutin. 

Flückiger mindent megnyert u23-ban, majd a felnőttek között hosszú éveken át nem jöttek a sikerek. Azt gondolom, hogy neki a 2018-as svájci bajnoki cím jelentette a lökést, illetve még abban az évben az első világkupa győzelme. Ezzel - ha lehet azt mondani - beérett, igaz kicsit későn (30 éves korára), de azóta folyamatosan szállítja a dobogós helyezéseket és győzelmeket. Jelenleg a mezőny legjobbja, vezeti a világranglistát, elmúlt két vb-n egyaránt második lett, idei négy vk-versenyből kettőt nyert!

A meglátásaim a következők: Flückiger számára a saras és csúszós versenyek fekszenek, de érték lehet a dobogójában (2.00). Schürter nagyon altat, lehetséges ez tudatos döntés, de az is lehet, hogy nincs már több benne, mindenesetre a 3.50-es szorzó a dobogójára imponáló (sose írj le egy bajnokot). Abban érték nincsen, hogy Pidcock első háromban végez, abban annál inkább, hogy nem. A győztes kiléte viszont egyetlen dologtól függ: hogyan sikerült Mathieu van der Poel felkészülése és regenerálódása?

A holland szupersztár a legerősebb a mezőnyben, hiába hosszú a táv, ha formában van, letolja izomból, esélye sem lesz a többieknek. Az országúton is látszott: megindulásokban, sebességben és állóképességben senki sem veheti fel vele a versenyt, ha csúcsformában van. Ez viszont önmagában nem jelenti azt, hogy az 1.90-es szorzóban - amit a győzelmére kínálnak - van érték, mert összességében nincsen. Túl sok a tényező és van der Poel olykor hajlamos taktikai hibát véteni. Emlékezhetünk rá, hogy két éve az esős országúti vb-n is óriási favorit volt, ahogyan idén a Flandriai körverseny is, mégsem tudott nyerni. 

Borítókép: Mathieu van der Poel (forrás: sportfogadas.org)

5000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet irodához, akkor egy extra 5000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Kerékpár Tipp

    Mathias Flückiger dobogón végez
    2.00 Unibet
  • Kerékpár Tipp

    Thomas Pidcock nem végez dobogón
    2.40 Unibet