Február 6-tól 19-ig St. Moritz játssza a főszerepet az alpesi sízőknél, ebben a svájci síparadicsomban kerül ugyanis megrendezésre a 44. Alpesi sí-világbajnokság. Ez a helyszín ötödik alkalommal látja vendégül az alpesi sí királyait és királynőit, legelőször még 1934-ben gyűltek itt össze a legjobbak. Kedden a hölgyek szuperóriás-műlesikló versenyével vette kezdetét a 13 napos esemény, szerdán pedig a férfiaknál osztanak ugyanebben a számban érmeket.

Meglepetéssel indult a vb!

A lányoknál sajnos nem szurkolhattunk Miklós Editnek, aki az altenmarkt-zauchensee-i bukása után kihagyni kényszerül a vb-t. Pedig a Super-G-t megnyerő Nicole Schmidhofer a legjobb példa rá, hogy akár Edit is okozhatott volna nagy meglepetést. Az osztrák lánnyal senki nem számolt, de annyira jó csúszást sikerült összeraknia, hogy a favoritokat megelőzve élete első vb-aranyát ünnepelhette. Az az érdekes, hogy Schmidhofernek korábban még Világkupát sem sikerült nyernie...

A fiúknál aligha fog outsider győzni...

Az erősebbik nemnél körülbelül 10-12 olyan név van, akinek a győzelme esetén még csak a fejünket se kapnánk fel. Borzasztó sokesélye a verseny, így fogadás szempontjából sem könnyű. A férfiaknál ráadásul hatványozottan nehéz dolgunk van, hiszen amíg a lányok rendszeresen versenyeznek St. Moritzban, addig a fiúk csak meglehetősen ritkán. Kevés tehát a kiindulási alap, annyi szerencsénk van, hogy tavaly ugyanitt rendezték a Világkupa-döntőt, így legalább egy-egy futam van, amit felhasználhatunk. Nem véletlenül nem szoktak ezen a lejtőn versenyezni a férfiak, nekik ugyanis ez óriási kihívást nem jelent. De ez nem azt jelenti, hogy ne láthatnánk egy jó versenyt, hiszen várhatóan a legjobbak nagyon közel lesznek egymáshoz. 

Feuz-Beat-ski-002

Beat Feuz. Fotó: Mitch Gunn/Shutterstock.com

A legnagyobb favoritnak a norvég Kjetil Jansrud számít, aki vezeti a szakágit, ugyanakkor ezt a szezon elején besöpört győzelmeinek köszönheti. Sorozatban három Super-G versenyt nyert meg, 2017-ben viszont nem csak ebben a számban, de másikban sem sikerült még győznie. Legutóbb december végén Santa Caterinán állhatott fel a dobogó felső fokára. Biztosan megcsappant az önbizalma, és mivel az összetett Világkupa győzelemről lecsúszni látszik, itt a vb-n kellene maradandót alkotnia, ha nem szeretne csalódottan visszatekinteni erre a 2016/17-es szezonra. Tavaly második lett ezen a lejtőn, 1 tizeddel kapott ki Beat Feuztól. A svájci síző ugyancsak favoritnak számít, igaz, versenyt az idei szezonban még nem nyert, de januárban két dobogója is volt, tehát ott van a tűz közelében. Ő nagyon jól ismeri ezt a lejtőt, hiszen a Nemzeti Bajnokság alkalmával többször is síelt már St. Moritzban. Jó formában érkezett a vb-re, amit a keddi lesikló edzés megnyerésével is bizonyított. Az éremre nagyon jó esélye van, de nem lepődnék meg, ha a legfényesebb kerülne a nyakába. 

Hannes Reichelt a szám címvédője, azonban én nem sorolnám a topfavoritok közé, azóta ugyanis 15 Super-G Világkupa-versenyen állt rajthoz, de egyiket sem tudta megnyerni, sőt dobogóra is csak kétszer állhatott fel. Két éve Beaver Creeken szerezte meg az aranyat, de azt tudni kell, hogy Reicheltnek az a kedvenc lejtője. Sajnos csak 1.25-ös oddsot adnak arra, hogy nem lesz dobogós, ennyiért nem éri meg kockáztatni. Viszont Aleksander Aamodt Kildével teszik össze, aki első világbajnokságára készül úgy, hogy éremesélyesnek számít. Lesiklásban is számolni kell majd vele, de a Super-G az erősebbik száma. Tavaly Jansurddal holtversenyben volt második St. Moritzban a Vk-döntőn.

Az outsiderek közül a szlovén Bostjan Klinére hívnám fel a figyelmet, aki tavaly mutatott először komolyabb fejlődést, idén pedig még jobb lett. Tavaly ezen a lejtőn top 10-ben volt, ebben a szezonban is szerzett már három top 6-os eredményt, ha ráérez a lejtőre, akkor ott lehet a legjobbak között. Az érem hatalmas szenzáció lenne tőle, de állt már Világkupa-versenyen dobogóra, szóval egy ilyen szorosnak ígérkező versenyen, miért ne ismételhetné meg? 21-es odds van arra, hogy érmet nyer, bátraknak ajánlott.

Borítókép: Beat Feuz. Fotó: Mitch Gunn/Shutterstock.com

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Alpesi sí VB Tipp

    Feuz dobogón végez
    1.80 Bet365
  • Alpesi sí VB Tipp

    Kilde vs. Reichelt H
    1.72 Bet365