A hónap első hetében kezdetét veszi a két héten át tartó alpesi sí világbajnokság. Ez a sportág egyik legnagyobb presztízzsel bíró versenye, melyet idén az egyesült államokbeli Beaver Creekben rendeznek meg. Miklós Edit révén esélyünk nyílik egy jó magyar szereplésre is.

Jansrud-Kjetil-ski-001

Kjetil Jansrud. Fotó: Mitch Gunn/Shutterstock.com

Kedden hivatalosan is kezdetét vette a világbajnokság, ahol tizenhárom számban aratnak világbajnokot. A St Moritz-i világkupán 3. helyen záró Miklós Edit révén egy jó magyar szereplésben is reménykedhetünk, aki szinte az összes női versenyszámban indul. A férfiaknál is indulnak magyarok, közülük Kékesi Mártont (Super-G) és Samsal Dalibort emelném ki. Tőlük várható jobb eredmény. Az elkövetkező napokban foglalkozunk a világbajnokság jó pár versenyével, elsősorban a férfi versenyekre koncentrálva. Lássuk tehát a szuper óriásműlesiklást. Jansrud? Miller? Osztrákok? A cikkből kiderül minden.

Visszatért Svindal és Miller

Nézzük tehát a világbajnokság első férfi programját, a Super-G-t. Ahogyan már említettem - Kékesi Márton révén - magyar indulónak is szurkolhatunk ebben a számban. A pálya eléggé hosszú és megterhelő. Egy látványos sík tetőrésszel kezdődik, majd következik a gyorsabb rész, nagy ugratókkal. Több mint 700 méteres szintkülönbséget kell legyőzniük a versenyzőknek. A szerdai napra nagy hóesést jósolnak a szervezők, így ez még inkább megnehezítheti a versenyzők dolgát.

Svindal-Aksel-Lund-ski-001

Aksel Lund Svindal. Fotó: Mitch Gunn/Shutterstock.com

A verseny legfőbb esélyese a norvég Kjetil Jansrud. Már a tegnapi bemelegítésen is látszott, hogy komolyan veszi az edzést, hiszen magabiztosan nyerte azt. A Franz – Mayer duó került még fel a dobogóra. A krónikus hátfájdalmából visszatérő Bode Miller 12. lett az edzésen. Az Achilles-ínsérülésből felépülő és idén még nem versenyző Aksel Lund Svindal is visszatért. Ő a 11. helyen végzett és elmondása szerint egyre jobb formában van. Nála érdemes tudn:, ha nem érezné, hogy van reális esélye egy jó szereplésre, akkor nem kockáztatja az indulást. Úgy tűnik, tehát, hogy ő eléggé bizakodó, azonban egyelőre nem gondolja, hogy felférhet a dobogóra.

Jansrud az esélyes

Ahogy már említettem, a legnagyobb favorit Jansrud. Idei négy Super-G versenyből kettőt megnyert (Beaver Creekben épp 2. lett a világkupában idén). Nem igazán látom, hogyan verhetnék meg őt. Már az edzést is nagyon komolyan vette és nála ez jó előjel. Amikor Idén komolyan vette az edzéseket és elszánt is volt, általában versenyeket is nyert azon a viadalon. Legnagyobb ellenfelei a két osztrák Mayer és Reichelt, valamint az olasz Paris lehetnek.

Az egyik mérvadó Beaver Creek-i világkupa versenyen Reichelt győzött, azonban a legutóbbi kitzbüheli világkupa versenyen nem ment jól. Matthias Mayer már két éve is 5. lett a világbajnokságon, most viszont még előrébb lépne. Idén két második helyet tud felmutatni, viszont neki nem ment sohasem Beaver Creekben. Eddig egy 7. hely (2012-ből) a legjobb eredménye ezen a pályán, és rendre a vert mezőnyben szokott zárni. Hiába a jobb forma, idén eléggé hektikusan versenyzik. Wengenben például lesiklásban megnyerte az edzést, majd a versenyen csak 22. lett. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy melyik arcát mutatja majd.

Paris-Dominik-ski-001

Dominik Paris. Fotó: Martynova Anna/Shutterstock.com

Paris meglepetést okozhat

Az esélyesek sorában végül elérkeztünk Dominik Parishoz. Nekem ő az egyik titkos favoritom. A tehetsége már régebben is megvolt a sportághoz, viszont ebben az évben futott be igazán. A négy eddigi Super-G világkupa versenyből hármon állhatott dobogóra, legutóbb pedig győzött Kitzbühelben. 2013-ban szörnyű tragédia érte őt, hiszen meghalt az öccse. Érhető módon ezt nehezen dolgozta fel. A tavalyi esztendőben sokszor bulizott, szórakozott. Azonban, úgy néz ki, év végére „észhez tért”. Jót tett neki, hogy elment Svájcba, egy regenerálódó kúrára, összeszedni magát. Azóta megváltozott és éretten versenyez. A Beaver Creek-i világkupa futamokon nem igazán ment neki kezdetben, aztán idén már ott is az 5. helyen ért célba. Ő az olaszok legnagyobb reménysége ezen a viadalon. Látok fantáziát a dobogós helyezésében is, azonban inkább egy első hatot céloznám meg az esetében. 

Borítókép: Kjetil Jansrud. Fotó: Mitch Gunn/Shutterstock.com

Unibet TV

Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Super-G: Dominik Paris első hatban végez
    1.50 Unibet