borító

Amikor Maradona nem járt Békéscsabán, mégis sokan várták

SPF Team 2021 ápr 10. 09:41 1 hozzászólás

Foci Puskás Ferenc Diego Maradona történelem

Fél ötkor Maradona fellép az Előre-pályán, melyre, reméljük, minél több labdarúgást szerető szurkoló lesz kíváncsi - írta a Békés Megyei Népújság 1986. április elsején, aminek egész sok ember bedőlt, és azon a tavaszi délutánon várták az argentin világsztárt Békéscsabán!

Maradó József, Maradona nagyapja

Minden pletyka alapja egy zenész volt, Maradó József. A prímás összemuzsikált vagyonából nyitott egy kis mulatót Argentínában, legalábbis a csabai újság tréfája alapján. "Ezt vezette tovább Maradona apja, aki maga is kiváló focista volt és a helyiek ezért keresztelték át a kedveskedő Maradona névre" - állította az újság, tehát Maradona nagyapja magyar volt. Simán eladható sztori manapság is, amikor minden sztár magyar felmenőkkel rendelkezik. A kis Diego annyi mindent hallott az őshazáról, hogy mindenképp Magyarországra akart látogatni, kezdetben a húsvét érdekelte, ezért egy március végi Napoli mérkőzés után jött volna a felmenők meglátogatása, bemutató meccs keretében békéscsabai Előre mezben pályára lépve.

Metróépítéssel is viccelődtek

Nem gyanakodott az olvasók egy része, pedig az újság vicces stílusát egy évvel korábban, 1985-ben is megvillantotta, amikor szintén április első napján, azt állították, hogy metró fog épülni Békéscsabán, olyan célokkal egybekötve, mint hogy a földalatti közlekedéshez vezetik a vízi forgalmat is. Hasonlóan elszállt mondatokkal közölték Maradona jövőbeni, békéscsabai terveit. "A világhírű sztár szerződése lejártával, a nyáron, haza kíván költözni ősei földjére. És mert a labdarúgással sem kíván szakítani, szó van arról, hogy a jövő szezontól a csabai Előrében rúgná a bőrt" - szerepelt a cikkben. Elég sokan elhitték a cikket, ezért a bemutató mérkőzésre kimentek, délután ötkor. Minden ebben az időpontban történik, Zsanettet is ötre várták a szökőkúthoz.

Maradona magyarországi jövője

A csabai újság sokszorozta a tétet, nem csak bemutató meccsről írtak, hanem arról is, hogy Maradona fel szeretné virágoztatni a helyi labdarúgást. "Fölmerülhet a kérdés: hogy tudjuk mi a dollármilliókhoz szokott Maradonát megfizetni? Nos, ezzel semmi gond, mert Maradona állítólag nemhogy pénzt nem kér, de vagyonát is a csabai labdarúgás fellendítésébe szeretné fektetni. Konkrétan: nagynevű külföldi játékosok szerződtetését finanszírozná, Piatiniről és Socratesről szólnak a hírek - részlet a cikkből. A világsztárokkal teli csapatot pedig Puskás Ferenc irányította volna, akinek tetszettek a klub tervei. Naná! Maradonával és a világ legjobbjaival bajnoki címet is ígért.

Jelentkeztek az elhanyagolt rokonok

Az újság másnap leleplező cikket tett közzé, amiben a reakciók szerepeltek. Voltak, akik nem dőltek be, például jelentkezett Maradó Róza, a kivándorló Maradó József testvérének unokája, a stadionban díszpáholyt követelve magának és családjának. Megjelent a másik véglet is, ők megfenyegették a lap szerkesztőségét. "Április elsejére valami nagyot akartunk dobni, ami legalább akkorát szól, mint az előző évi metrós sztori. Az 1986-os focivébét Argentína nyerte, és Maradona volt a vébé legnagyobb sztárja. Ez még 1987-ben is élénken élt mindenkiben, a Békéscsaba egész jó helyen állt az NB I-ben, és volt pár igazán jó játékos is a csapatban” - írta Lónyay László, a történet kitalálója.

100%-os első befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

Regisztrálj és igényeld a Bankonbet 100%-os első befizetési bónuszát, akár 35.000 Ft-ig.

Bankonbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés


Hozzászólások 1

grof19
grof19
2021 ápr 13. 13:45

Nagyszerű mókás történet volt az biztos. Eszükbe sem jutott,hogy B@londok napja van. Régen egyszerű tréfával .. kioldózott a cipőfűződ és ahogy lenézet akkor orr pöckölés volt. :)

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj és igényeld a Bankonbet 100%-os első befizetési bónuszát, akár 35.000 Ft-ig.

Bankonbet útmutató
Bankonbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Egy kis történelem

SPF Infó hozzászólt
2024 máj 23. 20:53
Félmillióan szerették volna élőben látni - 70 éve volt a 7-1-es magyar-angol

Az évszázad mérkőzésének visszavágójára, a napra pontosan 70 évvel ezelőtt a Népstadionban játszott 7-1-es Magyarország-Anglia futballmeccsre emlékezett csütörtökön az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület.


Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke emlékeztetett: az Aranycsapat 1953 novemberi 6-3-as londoni győzelme sokkolta az angol közvéleményt, ezért hatalmas tétje volt a budapesti összecsapásnak. Walter Winterbottom, az angolok szövetségi kapitánya a budapesti találkozó előtt kijelentette, hogy Puskásék sikere egyszeri és megismételhetetlen, a magyar válogatott 7-1-es, fényes győzelme azonban bizonyította, hogy a szakember tévedett - közölte.
   
Lomnici felidézte, hogy egyes becslések szerint félmillió jegyre volt tényleges igény, de a kibővített Népstadionba "csupán" alig több mint 90 ezren juthattak be, ezért bizottságok döntöttek arról, ki méltó arra, hogy nézőként részese lehessen a világra szóló sporteseménynek.
   
"Húst nem lehetett kapni annak idején, mégis volt, aki egy fél hízott sertést ajánlott fel egy belépőért" - tette hozzá.
   
Az Aranycsapat Testület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a sportszerető közvélemény mellett a diktatúra politikai vezetői számára is fontos volt a visszavágó, hiszen az ellátási gondokat reményeik szerint feledtette a siker.
   
A Szabad Nép a mérkőzés után rámutatott: "Be kellett bizonyítani, hogy a magyar labdarúgás nemzetközi jelentőségű előretörése tartós, nem véletlen sikereken alapszik". A diktatúra azzal azonban nem számolt, hogy az Aranycsapat győzelmei felerősítik az elfojtott nemzeti érzéseket, és ez vezetett az 1956-os forradalomhoz - hangzott el.
   
Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke elmesélte: édesapja nyakában, a Népstadionban nézhette végig a mérkőzést, aki úgy jutott jegyhez, hogy sebészorvosként nem sokkal előtte megműtötte Lantos Mihály, az Aranycsapat balhátvédjének feleségét, és a játékos ezt azzal hálálta meg, hogy két belépőt adott neki a mérkőzésre. Emlékeztetett, hogy a magyar válogatottból Puskás Ferenc és Kocsis Sándor duplázott, Lantos Mihály, Hidegkuti Nándor és a Budai II Lászlót helyettesítő Tóth II József pedig egy-egy góllal járult hozzá az angolok elleni fölényes sikerhez.

forrás: MTI
SPF Előzetes hozzászólt
2021 okt 14. 17:23
Liberty Bell, a világ első nyerőgépe

Idősebb, mint gondolnád! Olvasd tovább

SPF Előzetes hozzászólt
2021 aug 13. 17:43
Kártyázás közben készítették el a világ első szendvicsét

Egy étel nyomában, melyet a szerencsejátéknak köszönhetünk. Olvasd tovább

Még több Foci