Szellemes történetek az Aranycsapat balszélsőjéről. Írásunk legfőbb forrása Kő András és Török Péter: A magyar futball anekdotakincse című könyve.

Mekkora hiba! Gól a vége...

Vágjunk rögtön a közepébe, Czibor sem tette volna másként, aki nem finomkodott a bírókkal. Egy dunaújvárosi bajnoki meccsen, a Honvéd játékosaként folyamatosan beszólt a játékvezetőnek, mire az megunta a dolgot.

- Czibor úr, elválunk, ha ilyeneket mond!
- Micsoda?! Le akar menni? Arról szó sem lehet! Ki vezeti akkor a meccset?

Az Aranycsapat kiváló csatára, az MTK legendája, Hidegkuti Nándor sztorit mesélt egyszer Cziborról. "A helsinki olimpia döntőjében 1:0-ra vezettünk a jugoszlávok ellen. Zebecék remekül tartották magukat, a mieink pedig szaporán pislogtak az órára. Már jócskán a hajrában jártunk, amikor Czibor Zoli, jó szokása szerint, belecsavaradott egy kilátástalannak tűnő cselsorozatba. Csetlett-botlott, bukdácsolt a kék mezesek között, de a labda valahogy mindig visszapattant hozzá. Ordítottam az idegességtől.

- Rúgd ki Czibor a fenébe, akár a nézőtérre.
- Mindjárt
- válaszolt.

Aztán végül is cifrázott még kettőt, majd ballábas létére jobbal, erősen, de ütemtelenül belebikázott a bőrgolyóba, amely a meglepett Beara mellett a sarokba surrant. 2:0! Amikor a többiek rárontottak, hogy összecsókolják, tettetett bosszúsággal csóválta a fejét.

- Az istenfáját, ma semmi sem sikerül - mondta Czibor.

Fotó: facebook.com/sportfogadas

Persze nem kellett félteni Hidegkutit sem, aki egy szoros moszkvai válogatott meccs után viccelődött. Czibor a mérkőzés után azt mondta, idegileg kikészült, ágyba akart feküdni minél előbb, és inni szeretett volna valami erőset. Titkos Pál, az MLSZ főtitkára vizet ajánlott a szélsőnek, mint erős ital. Czibor nem volt oda az ötlettől.

- Vizet? Pfejj, az nem is erős!
- Dehogynem! Állj ki a rakpartra egyszer és nézd meg, mekkora hajókat hord a hátán - replikázott Hidegkuti.

Komáromi gasztronómia Barcelonában

Czibor Zoltán karrierjét Komáromban kezdte, két bátyjával játszottak a csapatban, így ő volt Czibor III, aki a foci mellett mozdonyvezetőként dolgozott. Ekkor még ő sem hitte, de a Fradi játékosa lett, aztán még Barcelonába is eljutott, ahol mindenki csak ámulva nézte a magyar focisták technikai tudását. Ekkor három tagja volt a katalán klubnak, Kocsis Sándor és Kubala László volt a másik kettő. Egy edzésen külső rüszttel csavarta kapura labdát.

- Ez mi volt? - kérdezte katalán klubtársa.
- Barátom ezt úgy hívják, hogy komáromi kifli - válaszolta Czibor.
- Megtanítod nekünk is, hogyan kell ezt a kiflit csinálni?

1954-ben, a svájci világbajnokság előtt edzőmeccset játszott a válogatott a Young Boys ellen. Javában ment a játék, mikor Czibor kiszaladt a partvonalhoz és inni kért. Épp itta a hűsítő vizet, amikor a közelébe ért egy svájci támadás. Nem volt rest, pohárral a kezében beszállt az akcióba, leszerelte az ellenfelet, majd pontosan passzolt Kocsishoz. Utána visszasétált az alapvonalhoz, kezében a pohárral, és befejezte az ivást, amiből egy csepp sem csordult ki futás és passzolás közben. Valaki a nézőtérről meg is jegyezte, hogy a magyarok nemcsak a labdát kezelik ügyesen, hanem a poharat is.

Fogadj labdarúgásra az unibetnél!

Borítókép: Fotó: Wikipédia

bet365 Vegas: Akár 50 ingyen pörgetés Új játékos ajánlat

Próbálja ki a Vegas - bet365 oldalt az Új játékos ajánlattal.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org