Hétvégén rendezik az angol FA kupa mindkét elődöntőjét. Idén nincs igazi meglepetés, a legjobb négy között ugyanis már csak top klubot találunk, így parázs meccsekre számíthatunk. (Mindkét mérkőzést semleges pályán, a Wembley-ben rendezik amúgy, döntetlen esetén nincs újrajátszás, hanem hosszabbítás vagy büntetők döntenek.)

Chelsea – Tottenham

A sors furcsa fintora, hogy az elődöntőben összekerült a bajnoki címre hajtó Chelsea és az őket kitartóan üldöző Tottenham. Elődöntőről lévén szó, biztosra veszem, hogy mindkét edző a legjobb tizenegyét küldi a pályára és a bukik oddsaiból is látszik, mennyire kiegyenlített párharcra számíthatunk. Az összecsapás pikantériáját nyilván az adja, hogy közvetve akár még a bajnoki versenyfutást is befolyásolhatja az eredmény. Ha az utóbbi időben néha megbotló Chelsea-t „szemtől szemben” is el tudja rendezni ugyanis a Spurs, akkor lehet, hogy a hátralévő fordulókban ez görcsössé teszi a Kékeket.

De nézzük akkor, milyen előjelekkel vágnak neki a csapatok az elődöntőnek. Conte kicsit bajban van a védelem összeállításával, Cahill játéka ugyanis kérdéses, a helyén bevethető Terry pedig már túl van karrierje csúcsán, plusz idén alig játszott. Múlt héten az olasz mester kényszerből Zoumát játszatta a jobb oldalon, aki biztosan nem azzal a 83 percével fog berobbanni a kezdőbe. A United volt talán az első gárda ősz óta, akik „úgy rendesen” le tudták győzni a Chelsea-t, tehát a játék szinte minden elemében felülmúlták őket. A szélen Hazardot annyira szorosan fogták, hogy két értelmes passzra sem nagyon futotta tőle, a Kanté – Matic duót pedig ezúttal lejátszotta a pályáról a MU belső középpályás párosa. Persze senki sem gondolhatta, hogy könnyed teadélután lesz ez nekik ott az Old Traffordon, így nem is igazán a vereségük volt meglepő, hanem inkább az, hogy kapura szinte veszélytelenek voltak.

 

Ezzel szemben a Tottenham pont hogy top formában játszik, és tényleg kicsit az az ember érzése, hogy jelenleg megállíthatatlanok. Sorra húzzák be a kisebb klubok elleni győzelmeket ott, ahol ősszel ugyanezeket a pontokat állandóan elszórták. Két legfrissebb élményük a Watford és a Bournemouth könnyed 4-0-ás legázolása a White Hart Lane-en, amibe még pár szemkápráztató találat is belefért. Most viszont „másik otthonukba” látogatnak, az idén elátkozott Wembley-be. Itt játszották ugye a BL és EL meccseiket is, és ezekben nem volt túl sok köszönet, ami kulcsszerepet játszott később abban, hogy végül csalódást keltő volt az európai kupaidényük. A hiányzók névsora csak a szokásos, együtt van viszont a Son – Alli – Eriksen trió, akik Kane mögött a liga egyik leggólerősebb támadó középpályáját adják. És persze nem mehetünk el a védelmük mellett sem szó nélkül - ott Wanyama és Dembelé hibátlanul szűr, mögöttük pedig Vertonghen és Alderweireld kétségkívül a jelenlegi legerősebb belső védő páros Angliában.

Nyilván óriási rangadó, viszont az a megérzésem, hogy itt inkább a mezőnyjáték és a szervezettség fog dominálni. Egyik csapat sem fog ész nélkül menni előre, mindkét védelem jól áll a lábán, így minden adott egy döntetlenhez.

Arsenal – Manchester City

Mielőtt megnéztem volna az oddsokat arra gondoltam, hogy itt még akár egy ajándékot is találhatunk, de aztán csalódnom kellett. A bukmékerek is érzik ugyanis, hogy ez lehet az Arsenal idei hattyúdala, ahol még egy kínosan nagy zakó lehetősége is benne van a levegőben.

A játékosok többségének ugyanis már a testbeszédéből is látszik, mennyire tele a puttonyuk ezzel a szezonnal és/vagy Wengerrel, és sokuk talán már menthetetlennek tartja az egész évadot. Az utóbbi hetekben csak az nem nyert ellenük aki nem akart, plusz akik máshol is csak szőkőévente tudnak győzni. Az Ágyúsok lejtmenete valahol a Bayern elleni kínos BL kizúgás idején indult meg és azóta néha próbálták meghúzni a féket ugyan, de szerintem a csattanó még hátra van. Legutóbbi két mékrőzésükön előbb London másik felében néztek bele egy 0-3-ba a Palace elleni, ami után a szurkolók egy része már a címeres mez felhúzására sem tartotta méltónak őket. Szerény vigasz volt, hogy a kiesés felé száguldó 'Borot egy hajrában lőtt góllal most hétfőn végül le tudták győzni. Feltétlen említést érdemel viszont, hogy egy náluk eddig sosem látott három védős rendszert próbált ki Wenger. Nehéz lenne viszont túl sok következtetést leszúni abból a 90 percből, mert a 'Boro elég kevés veszélyt szokott jelenteni az ellenfelek kapujára, így nyilván nem mérvadó amit ott láttunk. (Amúgy én meglepődnék, ha a City ellen is bevállalnák ezt a felállást, mert Guardiola szélsői biztosan szét fogják őket futni a széleken.) A hosszú távú sérültjeiken kívül egyébként elvileg csak Mustafira nem számíthatnak, aki viszont biztosan hiányozni fog ebből a még vele sem betonbiztos védelemből.

 

Nyáron is azt diktálta a józan ész, hogy Guardiolának valószínűleg szüksége lesz egy „átmeneti évre”, ami alatt nagyjából a saját képére tudja formálni a csapatot. Illetve nyilván kellleni fog nyáron soktízmillió olajtól bűzlő font is, amivel a védekezésüket elfogadható szintre hozhatják, mert ott bizony Kompany az egyetlen játékos, aki (ha épp egészséges), akkor magabiztosan teszi a dolgát. Középen Touré már nyilván a múlt, Fernandinho és Fernando pedig annyira kevés támogatást kap elölről, hogy fizikai képtelenség hatékonyan szűrni. Ettől függetlenül is azt mondom, hogy egy ideinél gyengébb bajnokságban akár a bajnoki címért is vesenyben lehettek volna. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy Hazard mellett De Bruyne a PL másik igazi világklasszis támadó középpályása, akivel teljesen más szintet hoz a City kreativitásban. A bajnokságban egyébként a nehéz meccseiken túlesve 3-3 gólt lőve húzták be a Hull és a Southampton elleni meccseiket is meggyőző produkcióval.

A két elődöntő közül mindenképp itt várnék több gólt, de az over oddsa ennek megfelelően karcsú is. Aki tuti tippet szeretne annak csalódást kell okoznom, mert itt belecsapunk a lecsóba. Merésznek tűnhet, de azt mondom, hogy „M. City két gólos különbséggel nyer” 4,00-ért, avagy végeredmény 1-3 13-as oddsért.

Fizess be 20 eurót, s játssz 40 euróval!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 20€-t a Betfairhez, s máris 40€-val kezdheted a játékot.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org