Jair Bolsonaro vs lula da Silva

Annyira gyűlölik, hogy helyette egy frissen szabadult személyt választanának meg

SPF Team 1 tipp 2022 jún 14. 15:54 Szólj hozzá!

Politika tippek brazília Jair Bolsonaro

Ha jobban belegondolunk, akkor 2019-ig nem igazán tudtuk, hogy ki éppen az aktuális brazil elnök, sőt, nem is emlékszünk rá, hogy kik voltak a korábbi elnökök. Majd 2019. január elsején beiktatták Jair Bolsonarót, aki történelmet írt. 

Sosem beszéltek még ennyit róluk

Az elmúlt évtized aktív volt Brazília történelmében. A 2010-es évek sűrű programmal indult, hiszen 2014-ben labdarúgó világbajnokságot, míg két év múlva olimpiát rendezhettek. A középpontba kerültek, de elsősorban az építkezések körüli botrányokkal, idővel használhatatlanná váló stadionokkal és a korrupcióval. Ezek a hangok azonban a tornák végeztével alábbhagytak, nem úgy az elmúlt évek ügyei. 

Rio de Janeiro tehát két nagy eseménynek is a központja volt, miközben a térség egyik "ura", Jair Bolsonaro volt. Amint lejárt a mandátuma, nem tétlenkedett, pár hónappal később már miniszterelnök volt. Elkezdődött a Bolsonaro-éra, olyannyira ismert lett a brazil elnök világszerte, mint előtte egyetlen politikustársa sem az országból. A beiktatásán jelen volt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is. A beszédében ígéretet tett, hogy leszámol a korrupcióval, visszaszorítja a bűnözést és a szegénységet. 

Az adatok azt mutatják, hogy három év alatt sikerült 7%-kal csökkenteni a gyilkosságok számát, de még így is a világon benne vannak az első tízben, katasztrofálisak a bűnözési adatok. Korrupció szempontjából szinte semmit sem változott a helyzet a Transparency International adatai szerint, gyakorlatilag stagnál az ország, előrelépés nincsen, mint ahogyan a szegénységi mutatók sem mozdultak. A helyzet változtatlan, de akkor mégis miért került össztűz alá Bolsonaro? 

A járványt tragikusan kezelte, sokáig bagatellizálta - egyik ikonikus pillanat volt, miközben tömegek haltak meg, Bolsonaro a tengerparton bulizott -, majd a gazdasági krízisre sem talált megoldást. Eközben világszerte kritizálták őt környezetvédelmi politikája miatt - lehetővé tette, hogy az Amazonas környéki erdőírtások nagyobb ütemben haladjanak, ezzel a bolygónk számára fontos brazil ökoszisztémát veszélyeztetik.

A rettegett Moro: Amikor Bolsonaro hatalomra került, azonnal kinevezte az igazságügy tárca élére Sérgio Morót. A vizsgálóbíró korábban egy országot átívelő korrupciós botrányt tárt fel, aminek szálai egészen a korábbi elnök - és Bolsonaro nagy riválisa -, Luiz Inácio Lula da Silvához vezettek. Érdemes a nevet megjegyezni, hiszen a baloldali politikusok "szupersztárja". Morót tehát a jobboldal "fogadta be", de itt sem nyugodott, újabb korrupciós botrányokat tárt fel, most a jobboldali vezetésű kormányból, le is mondott az igazságügyminiszteri posztról, mondván a szálak egészen Jair Bolsonaróig érnek. Moro szüntelen az igazságot kutatja, róla mondta az egyik legismertebb brazil üzletember, akit később börtönbe zárt: "Vagyok olyan bátor, hogy megfejjek egy nőstény jaguárt, de az egyetlen ember, akitől félek, az Sérgio Moro!"

A válságot arra használta Bolsonaro, hogy különböző tárcáktól vonjon el pénzeket, így a tudományra szánt források 90%-át elvette. A korrupció a hivatalos statisztikák szerint stagnál, de érezhetően Bolsonaro és barátai körében összpontosul minden hatalom, ráadásul azt kilátásba helyezte, ha nem ő nyer a választáson, akkor az a csalás. Megalapozatlan hírek terjesztése miatt eljárás indított ellene a legfelsőbb bíróság, mire Bolsonaro harcot hirdetett ellenük is. 

Most szabadultam, irány a hatalom!

A Bolsonaro irányába tapasztalható elégedetlenség rendkívüli mértéket öltött, miközben a világsajtóban a botrányaival megjelenő elnök népszerűsége folyamatosan csökken, visszatért az egykori elnök, akiről korábban szó esett pár bekezdéssel feljebb. Bizony, Luiz Inácio Lula da Silva, akit épp Bolsonaro igazságügyminisztere csukatott le, kiszabadult és megérezte a "vérszagot". 

Az akkor 74 éves politikus azonnal beszédet mondott Recifében, amelyben élesen kritizálta Bolsonarót, paramilitáris szervezetek bábjának nevezte. Szinte még be sem jelentette indulását, már 10% környékén mérték, miközben Bolsonaro népszerűsége folyamatosan apadt, 20%-ra csökkent. Az ország elfelejtette Lula da Silvának a korrupciós botrányt, szinte hősként tisztelik, amerre járt, ott tömegek gyűltek össze. 

Brazil elnökválasztás jelöltjei és várható támogatottságuk alakulása az

Egy évvel szabadulása után hivatalosan is eltörölték büntetését, aminek köszönhetően a népszerűsége még magasabbra szökött. Pillanatok alatt egál lett a "verseny" közte és Bolsonaro között, miközben a regnáló brazil elnök kétségbeesetten próbált kampányolni Lula ellen. Két merőben más politikus, hiszen Bolsonaro nacionalista nézeteket vall, elsősorban a gazdagabb vállalkozók és azok köreiben népszerű, egykori katonaként pedig visszasírja a régi junta rendszerét. 

Lula da Silva a junta időszaka alatt börtönben ült a diktatúra elleni nézetei miatt, inkább a "nép gyermeke", aki kiváló szónok és jól manőverezik a középosztály és a szegényebb réteg között. Mindkét felet kiválóan kiszolgálja (és saját érdekeit is...), szocialista programjai pedig segítettek a mélyszegénységben élőket. Eddig minden esetben felállt a padlóról, most pedig nagyon úgy tűnik, hogy visszatér az elnöki posztra. Támogatottsága 25%-ot nőtt egy év alatt, komoly előnnyel vezet Bolsonaro előtt. Az pedig a sors fintora lenne, hogy gyakorlatilag Bolsonaróék küldték börtönbe Lulát, míg most egy esetleges győzelem után, épp Lula küldhetné börtönbe Bolsonarót. 

A brazil választásokra a kínálatot az Unibet oldalán a politika fül alatt találjátok. 

  • Politika tipp

    Luiz Inacio Lula Da Silva lesz a következő miniszterelnök

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Fogadás politikára

csabax hozzászólt
2023 okt 12. 21:54
Lehet-e valamelyik sportfogadó irodánál fogadni arra, hogy Benjamín Netanjahu bukni fogja a következő választást?
Ha igen, lehet, akkor hol lehet ilyesmire fogadni?
SPF Előzetes hozzászólt
2023 okt 10. 18:42
Választások világszerte, meghatározó év elé nézünk, szavaz az EU, az Egyesült Államok és Oroszország is!

Az elkötvető egy évben választanak az Európai Unióban, Egyesült Államokban, Oroszországban, illetve olyan fontos stratégiai helyeken, mint Lengyelország. Olvasd tovább

Pozzato hozzászólt
2023 okt 5. 19:52
Idézetet írta: Knapp Dátum október 05, 2023, 19:39:35Ami érdekes (vagy inkább logikátlan), hogy Robert Kennedy Jr. elnökké választására 15-ös szorzó van, arra, hogy a demokraták elnökjelöltje legyen (ami ugye elkerülhetetlen lépés az elnökséghez) 17-es. 
Szóval nagyobb valószínűséggel lesz elnök, mint elnökjelölt.   ;D

Annyira nem logikátlan, ugyanis nem kell demokrata jelöltnek lennie. Felmerült egy olyan opció, miszerint Kennedy független jelölt lesz, mert ugye erre is van lehetősége. Az elmúlt napokban erről szólt az amerikai média, ugyanis kiszivárgott egy olyan infó, miszerint ennek reális az esélye. Elvileg Philadelphiában fogja bejelenteni pár nap múlva, hogy független jelöltként indul.

Még több Politika