Ezen a hétvégén sem lesz őrült mennyiségű Group futam, de még mielőtt elkezdődne a Glorious Goodwood, jön az igen komoly King George VI and Queen Elizabeth Stakes, impozáns nevekkel.

Ascot 14:50 Princess Margaret Juddmonte Stakes – Group3

Kezdenek egyre nagyobb teret kapni a Class1-eseknél a kétévesek is. Kizárólag az ő korosztályuk fut majd ezen a hat furlongos, 50.000 font garantált nyereményalapú Group3 versenyen.

Indulók

A Mark Johnston istállójában készülő favorittal, Nyaletivel nem először találkozunk. Novice futamon nyert Salisburyben, ami után rögtön Listeden indították, ahol másodikként ért célba. Mindkét futamon esélytelenként kezelték, de ez megváltozott Newmarketban, ő lett a Duchess Of Cambridge Stakes (Gr2) legnagyobb esélyese, amit egy második hellyel hálált meg. Dance Diva még veretlen. Két novice futamot követően Listeden sem tudták megverni. Szintén veretlen még Charlie Appleby négylábúja, Spring Cosmos is, de neki ez csak a második futása lesz.

Elemzés és tippek

Nyaletinek (3.00) adnám a trófeát, ha mindenképp választanom kéne, de teljesen reális esélye van a Listed nyerő Dance Divanak és akár Mistress Of Venicenek is, arról nem is beszélve, hogy mivel kétévesek futnak, bármikor jöhet a meglepetés, például Spring Cosmostól, vagy Musical Arttól, akik erősen indították a karrierjüket.

York-Racecourse-001

York Racecourse. Fotó: s*t*e*v*i*e/Flickr

York 16:15 Sky Bet York Stakes – Group2

Ascoton kívül csak Yorkban lesz szombaton Group futam, még az íreknél is pangás van. Hároméves vagy öregebb lovaknak kiírt tíz furlong és 56 yardos verseny, ahol 120.000 fontot fognak majd szétosztani az első hat helyezett között.

Indulók

Az ötéves Success Days háromszoros Gr3 nyerő. Érdekes, hogy már több, mint egy tucat Class1-en elindult, de ez lesz az első Gr2 futama. Gr1-en már párszor próbálkozott, de ott kevés sikert ért el, idén Curraghban a Gold Cupon volt negyedik, legutóbb pedig fél hosszal lett második (Gr3) szintén az íreknél. Algometernek egy Listed és egy Gr3 trófeája van, mindkettőt még tavaly szerezte. Ebben a szezonban Gr3 második és Gr2 harmadik helyeket szerzett. Mindkettőjüknél jobb formában van a négyéves Autocratic, aki élete legjobb eredményét szállította idén májusban, mikor Sandownban nyert Gr3-t.

Elemzés és tippek

Kiegyenlített futam, nem csak az oddsok alapján. Autocratic és Success Days is életük legjobbját közelítették meg legutóbb, és májusban Algometer is egy erős futással indította a szezont, legalábbis papíron. Hármuk közül várnám a nyerőt, de az a baj, hogy mindhármuknak fekszik ez a táv. Talán a softosabb talaj miatt Algometer (5.50) a legjobb vétel.

"Könnyed"győzelem az Irish Oakson Enable főszereplésével

Ascot 16:35 King George VI and Queen Elizabeth Stakes – Group1

A nyár egyik legfontosabb Gr1 futama, amelyet két versenyből alakítottak ki 1951-ben. Távja közel másfél mérföld, kizárólag hároméves vagy öregebb lovak nevezhettek, garantált nyereményalapja pedig 1,15 millió font.

Indulók

Jobb lovakat talán nem is hozhattak volna ide. Erősen favorizálják a Gosden hároméves kancát Enablet, aki egyrészt ezen a távon, másrészt pedig Dettorival a nyergében is veretlen még. Összesített mérlege 5-ből 4 győzelem, amik között már két Gr1 is van. Méghozzá nem is akármilyen győzelmek, mert Epsomban az Oakst 5 hosszal, míg Curraghban az Irish Oakst 5,5 hosszal nyerte. Legfőbb riválisa a címvédő O Brien ötéves Highland Reel, aki szintén bomba formában van. Megnyerte a Coronation Cupot és legutóbb a Royal Ascoton csúnyán visszavágott a meydani vereségért Jack Hobbsnak, ezzel behúzta a Prince Of Wales Stakes trófeáját is, amivel hatszoros Gr1 nyerő lett. Itt van Jack Hobbs is, a két évvel ezelőtti Irish Derby nyerője, aki idén első volt a Dubai Sheema Classicon is. Ascotban csalódás volt a futása, tökutolsó lett, de ezúttal újra 1,5 mérföldön bizonyíthat.

Elemzés és tippek

Mindenképpen egy nagyon jó kis versenyt várok. Két remek elsőség után az igazi erőpróba még csak most vár Enablere (2.25), ez lesz ugyanis az első Gr1 ahol nem csak a saját nemével versenyez majd. Ehhez képest szerintem egy kissé túl van értékelve, ez nem az az odds, amiért érdemes lehet fogadni, főleg, ha ilyen ellenfelek vannak a mezőnyben. Highland Reel (6.00) tavaly favoritként nyert itt, és az elmúlt két versenyén bemutatta, hogy ezúttal még jobb formában van, mint egy éve. Jack Hobbs (5.00) teljesítménye nagyon hullámzó, adott már fel versenyt, volt tökutolsó is, pedig favoritként számoltak vele, de azért le nem írnám, mert legutóbb, mikor 1,5 mérföldön futott, lazán nyert. Fogadásilag talán Higland Reelt érdemes rakni, és Ulyssesre (9.00), az Eclipse nyerőjére leszek még kíváncsi, mit fog produkálni ezen a távon. Rá is szép oddsot adnak.

Borítókép: Fotó: Cheryl Ann Quigley/Shutterstock.com

20 000 Forint Freebet

Első fogadásod tétjét 20 000 Ft-ig visszakapod Freebet-ként a Betclic fogadóirodánál, ahol nyereményed azonnal kiveheted!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org