Rangadóval folytatódik a spanyol pontvadászat, melyen a Diego Simeone vezette Atlético Madrid a Barcelonát fogadja. A katalán helyzet miatt még inkább parázs mérkőzésre számíthatunk. A válogatott fordulók után nem szokott remekelni a Barca, vajon mire mennek most Messiék? 

Szünet után nem megy?

Elmúlt évtizedek egyik nyílt titka volt, hogy a Barcelonának nem igazán ment a játék a válogatott szünetek után. Ez köszönhető annak is, hogy szinte az egész csapat valamelyik ország nemzeti csapatában szerepel, így teljesen kizsigerlik őket, utána pedig alig van idejük feltöltődni. Ezt a sztereotípiát kezdi eltűntetni a Barca, hiszen az elmúlt két válogatott szünet után magabiztos sikereket értek el, igaz most jóval komolyabb ellenfél otthonába látogatnak. Az Atlético Madrid kisebb megingásokkal kezdte a bajnokságot, de Diego Simeone csapatát sosem szabad leírni. Az igaz, hogy a Chelsea ellen eltaktikázta magát, de a Barcát már úgy ismeri, mint a tenyerét. A mostani politikai helyzetben pedig ennek a mérkőzésnek még komolyabb jelentősége van. A katalán nép forrong, már a függetlenség kikiálltását várják, Madridban pedig szintén eléggé feszültek a kialakult helyzet miatt. Egy ilyen derbin tehát nem kizárt, hogy elszabadulnak az indulatok. Az előző fordulóban a Barcelona kénytelen volt a választások miatt zártkapus meccset rendezni, de még így is voltak rendbontások. Simán el tudom képzelni, hogy most Madridban még nagyobb problémák lesznek. 

Andres Iniesta - Fc Barcelona 2016/17

Andrés Iniesta (Fotó: Christian Bertrand / Shutterstock.com)

Visszatérve a vendégekre, vannak problémák bőven a csapatnál. Na nem az eredményekben, hiszen kiválóan kezdték a szezont. Sorra szállítják a győzelmeket, Messi pedig kiválóan működik hamis kilencesként. Kvázi a kapuval szemben játszik, így nem kell neki felesleges bemozgásokat végeznie jobb oldalról, hanem rögtön a kedvenc helyéről lőhet, és dolgozhatja ki a helyzeteket. Ermesto Valverde kényszerből hozta ezt a taktikai döntést (Neymar eladása után), de kiválóan bevált eddig. A világ legjobbjából kihozza a maximumot. Kérdés csak az, hogy ezt meddig fogja bírni Messi. A válogatott szünet alatt sem pihenhetett, mivel hazája eléggé nagy bajban volt, csak az utolsó selejtező mérkőzésen tudták kiharcolni a vb-re való kijutást, természetesen Messi vezérletével (3 gólt lőtt). Ez pedig komoly megterhelés volt számára, plusz ott van az utazás is, ami nem könnyíti meg a dél-amerikai kontingens dolgát. Így Messi, Suarez vagy épp Paulinho csak egyszer tudott a csapattal edzeni a létfontosságú bajnoki előtt. Jó hírek is vannak, ugyanis Andres Iniesta tudja vállalni a játékot, felépült a sérüléséből. Így a Busquets-Iniesta-Rakitic középpálya összeállhat, padról pedig érkezhet Paulinho, aki a brazil válogatottban is megmutatta, hogy kiváló formában van. Messi lesz középen, bal szélről fog bemozogni elől Luis Suarez, aki nem igazán élvezi az új szerepkörét, mivel a teljesítménye eléggé visszaesett. Az uruguayi támadó szervezetében raádásul cisztát is találtak, amivel elvileg meg kéne őt műteni, de ezt a beavatkozást egyelőre halasztják. Ez a Tico ellen is visszavetheti a teljesítményét.

Taktikai csata

Igaz, a BL-ben mostanában hazai pályán mindig verte az Atlético a Barcát, de a bajnokságban hét éve nem nyertek. Most itt az új stadion (Wanda Metropolitano), ahol egy győzelemmel feledtetnék az elmúlt évek sikertelenségét. Még nem tökéletes Simeone csapata, de már alakul. A védekezés kezd egyre inkább összeállni, ahogyan a fokozatosan építkező játék is. Állóképességben zseniális a csapat. Jól építik fel a meccseiket, várják a megfelelő lehetőségeket. Erre szükség is lesz a Barca ellen, mivel biztosan a vendégeknél lesz többet a labda. Ezért kell majd a hazaiaknak okosan felhozni a labdákat. Ebben segíthet a Godin-Savic labdabiztos védősor, illetve a hátralépő Partey. Correa és Griezmann lesznek elől, így egy gyors villanásra próbálnak majd építeni. Mindkét támadó jó formában van, szóval ez meg is történhet a mérkőzésen. Ennek ellenére nem várok gólgazdag mérkőzést.

Antoine Griezmann 003

Antoine Griezmann (Fotó: bestino / Shutterstock.com)

A Tico le fogja védekezni a Barcát, nem hagynak majd területet számukra. Partey, sőt Gabi vagy Saúl is rendre vissza fognak lépni Messivel, így akadályozva őt a labdás mozgásban. Mivel kiválóan védi le a területeket az Atlético (főleg az oldalvonalnál), ezért a széljátékot el lehet felejteni a Barcánál. Középen fognak tömörülni, ahol az egész mérkőzés egy erőlködésbe fog átmenni. Emiatt sok szabálytalanság is lehet, amikből jöhetnek a lapok. Lahoz nem biztos, hogy kézben tud tartani egy ilyen mérkőzést, így akár 7-8 sárgára is számíthatunk (sőt, egy pirosra is). Ennek ellenére az értéket a gólokban, vagyis annak várható hiányában látom. A Tico taktikája nem túl bonyolult, hagyják, hogy az ellenfél az első félidőben kihajtsa magát, támadjanak, de gólt nem érnek el vele. Apró szabálytalanságokkal tördelik a játékukat. A második félidőben pedig kondiból megpróbálják megoldani a találkozót. Viszont Valverde ekkor fogja jó eséllyel behozni Paulinhót, akivel fizikálisan a Barca fel fogja venni a küzdelmet a hazaiak középpályájával. Emiatt én egy esetleg két gólos mérkőzést várok. A 2,5 under jó opciónak tűnik, de nem zárkózom el egy esetleges hazai sikertől sem (2.80). A katalánok védelme eddig sem volt túl stabil, igaz Semedóval sokat erősödött a jobb szél, viszont Alba rendre fennragad a bal oldalon, amiből üres területek keletkezhek a Barca védősorában. Ezt kihasználhatja épp a Barca által csábított Griezmann is egyszer egy gól formájában (2.20).

5.000 Forint Ingyen Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org