Hétfő este mindössze egy férfi számban osztanak érmeket a londoni atlétikai világbajnokságon, ugyanakkor még az sem elképzelhetetlen, hogy magyar atléta is felállhat a dobogóra. Baji Balázs ugyanis érdekelt lesz a 22:30-kor elrajtoló 110 méteres gátfutás fináléjában. 34 év után szurkolhatunk ebben a számban magyarért világbajnoki döntőben, szóval még véletlenül se hagyjuk ki.

Mi történt eddig?

Vasárnap délelőtt a 28 éves békéscsabai gátasunk a riói címvédő Omar McLeod mögött egy magabiztos, 13.35-ös futással másodikként ért célba és abszolválta a papírformát. A neheze csak ezután következett, az elődöntő, ahol jó tizenketten pályáztak reális eséllyel a nyolc döntős helyre. Köztük Baji Balázs is, aki szerencsés futamba került, hiszen csak a világcsúcstartó Aries Merritt volt nagyobb név nála.

Baji Balázs 002

Baji Balázs. Fotó: Herbert Kratky/Shutterstock.com

A fogadóirodák sejtették, hogy a magyar akár meglepetést is okozhat, hiszen az amerikai klasszis futamgyőzelmét nem vették biztosra, 1.53-at adtak rá. Baji zseniálisan kapta el a rajtot és végig precízen futva, 13.23-mal bólintott a célba, két századdal megelőzve London olimpiai bajnokát, Merrittet. "Nagyon jó rajtom volt, és utána is tudtam folytatni, amit elkezdtem, nem ijedtem meg attól, hogy vezetek" - mondta Európa-bajnoki ezüstérmesünk az M4 Sportnak, emlékeztetve arra, hogy nem gyakran fordul elő vele, hogy senki sincs előtte.  

Kulcs: a felszabadultság!

Baji hozzá tette: "A döntőbe kerülés volt a legnehezebb feladat a számomra, azzal, hogy ez teljesült, egy álom vált valóra. Kár lenne most már elgörcsölni, hiszen én csak nyerhetek. Úgy gondolom, hogy holnap (hétfőn) tudok majd felszabadultan futni." Már az elődöntőben is ez volt a kulcs, edzője, ifj. Tomhauser István nem is időkről beszélt a világbajnokság előtt, ami elegendő lehetett a döntőhöz, hanem arról, hogy tanítványának lazán kell futnia. 

A magyar gátas idén nem csak erős időket fut, hanem rettentő kiegyensúlyozott is. 2017-ben háromszor javította meg az országos csúcsot, de az idei legjobb öt futásának az átlaga jobb mint a tavalyi, amszterdami Európa-bajnokság döntőjében elért 13.28 másodperces ideje, ami akkor országos rekordot és ezüstérmet ért. Ez az elődöntőben elért 13.23-as idő is ezt bizonyítja. 

Merjünk nagyot álmodni!

Omar McLeod

Omar McLeod (Fotó: Wikipédia)

Ha valaki 13.15 körül tud futni és tegyük fel ezt a döntőben hozza, akkor az már sok mindenre elegendő lehet. Négy éve Moszkvában például dobogóra lehetett volna állni vele, míg két éve Pekingben negyedik helyet ért. De, ha nagyon lapozgatjuk a történelem könyveket, akkor csupán a 2009-es berlini világbajnokságra kell ránéznünk, ahol 13.14 elég volt az aranyéremhez. 

Ami Baji riválisait illeti, ennél patinásabb döntős "bandát" nehéz lenne összeállítani. Nem is tudom hol kezdjem a sort, talán az olimpiai címvédő Omar McLeoddal illik, aki egyrészről a legjobb idővel kvalifikálta magát, másrészről 12.90-nel vezeti az idei világranglistát. Őt kell legyőznie annak, aki Londonban világbajnok akar lenni. McLeod egyébként a történelem első olyan sprintere, aki 100-on 10mp alatti, 110 gáton pedig 13mp alatti idővel rendelkezik. A következő a sorban Aries Merritt, aki hihetetlen karriert tudhat maga mögött. Londonban olimpiai bajnok lett, de még ennél is elképesztőbb a pekingi bronzérme, ami után négy nappal veseátültetésen esett át. Az amerikaiaknak csak benne lehet a bizadalmuk, hogy folytatja a sorozatukat, miszerint 1983 óta - először szerepelt a világbajnoki programban a 110 méteres gátfutás - mindig volt atléta a dobogón az Egyesült Államokból. Az olimpiai bajnokok után lássuk a világbajnokokat. Sergey Shubenkov a címvédő, de Moszkvában is érmes volt. Nagy dolog lenne, ha zsinórban három vb-n érmes lenne, ez csak a kínai legendának, Liu Xiangnak jött össze az utóbbi időben. Ryan Brathwaite a döntő talán legesélytelenebb futója, pedig 2009-ben Berlinben igen komoly meglepetésre lett világbajnok. Azóta nem sokat hallatott magáról, egészen mostanáig. Nagy világversenyről Orlando Orteganák és Hansle Parchmentnek is van érme.  A két legkisebb név Baji és a francia Garfield Daniel, de igazából ez semmit nem jelent, mert mindketten nagy szezont futnak.  

Teljesen megjósolhatatlan, hogy McLeod mögött mi lesz a sorrend, de a jamaicaira sem tennék nyugodt szívvel. Arra, hogy Baji dobogón végez 3.50-es oddsot adnak, ami szerintem nagyjából reális a mezőny erősségét figyelembe véve. 

0:0 - pénzvisszafizetés

Visszafizetés válogatott piacokon, 0:0 esetén. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org