100 méteren uralkodhat megint egy jamaikai világbajnokságon. Nőknél ugyanis hatalmas favorit Elaine Thompson, vajon képes lesz érvényesíteni a papírformát? Egy afrikai dobogó is nagyon érik. Rúdugrásban viszont nagy csata várható az aranyéremért. Lehet a világ idei legjobbja kell majd a győzelemhez? 

100 méteres síkfutás: Biztos Thompson aranya

Usain Bolt nem tudott nyerni 100 méteren, de Jamaika így sem marad aranyérem nélkül ezen a távon, ugyanis Elaine Thompson verhetetlen. A 25 éves sprinter tavaly Rióban megnyerte a 100-at és a 200-at, idén viszont csak a 100 méterre koncentrál. Jó döntést hozott, mert erős a mezőny, de Thompson még így is kimagaslik. Stabilan tudja a 11 másodperc alatti időket, de 2017-ben nagyon közel került egyéni legjobbjához, hiszen a jamaikai bajnokságon 10.71-et futott. Ebben az évben csak ő tudott 10.80-on belüli időt, ami jól jelzi, hogy mennyire jó formában van. A világbajnokság szombati előfutamaiban nagyon könnyedén mozgott, szinte kocogott az egyes pályán és így is tükörsimán nyert. A jó rajt az egyik kulcs, de kvázi képtelenség őt megszorongatni. Rióban bizonyította, hogy nyomás alatt is jól teljesít, így 1.18-as szorzója a győzelemért ajándéknak tűnhet. Csak egy esetleges kiugrás veszélyezteti a sikerét. 

Elaine Thompson atlétika 001

Elaine Thompson (középen). Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com

Az egyik esélyes a dobogóra az elefántcsontparti Marie-Josee Ta Lou, aki mostanra ért be. Ebben az évben van talán a legjobb formában. A fejlődése szép lineáris, tavaly az olimpián már negyedik volt, idén pedig megszorongatta Thompsont is egy Diamond League versenyen. 28 éves, nem fiatal tehát, ez lehet a nagy dobása. 10.85-10.90-es időre képes lehet, a kérdés csak az, hogy mennyire izgulja el a döntőt (Top3: 1.55). Dafne Schippers egy kiváló versenyző alkat, aki képes nagy nyomás alatt is jól teljesíteni, mutatja ezt az EB-győzelmei, illetve a világbajnoki aranya. Azonban szerintem nincs meg a kellő gyorsasága a 100 dobogójához. Neki a 200 fekszik jobban, most Thompson távolmaradásával jó esélye nyílik a címvédésre. Csábító lehet az 1.85-ös szorzó, de ebben olyan nagy érték nincsen jelenleg. Tori Bowie dobogója sem fizet túl jól (1.15), pedig az amerikai odaérhet az ezüstre, sőt egy kicsit meg is szoríthatja Thompsont. 10.80 alá is képes bemenni, próbál visszavágni a tavalyi riói ezüstért. Ha nagy szorzóra vadászunk, akkor a német Lückenkemperben lehet fantázia. A németek utánpótlása most parádés, mint a rövidtávokon, mind a hosszúakon van egy tehetséges fiataljuk. 20 éves még csak Lückenkemper, meglepetés lenne a dobogója, de nem teljesen elvetélt ötlet (2.75).

Rúdugrás: Kétesélyes verseny

A selejtezők során több meglepetés volt rúdugrásban. Kiesett Sidorova, de nagyobb szenzáció, hogy a világ idei harmadik legjobb eredményével rendelkező Suhr kiesett. Kicsit nagyképű volt, 455-ön kezdett, három rontott ugrás után pedig ki is esett. Így kvázi kétismeretlenes lett: Stefanidi-Morris csata várható az aranyért. Megismétlődhet tehát a tavalyi riói dobogó. A görög Ekaterini Stefanidi idén három Diamond League versenyen indult, nyerte is mind a hármat. Londonban és Rómában nem igazán volt ellenfele, egyedül Dohában tudták még megszorongatni a szezon elején. Sandi Morris lenne a vetélytárs, de nála inkább hektikusságot érzek. Volt hatodik és negyedik helye is a Gyémánt Ligás versenyekről, előfordult, hogy 455-ön már kiszállt. Túl sok fantáziát nem látok a dobogójában (1.15). Kicsit olyan érzésem van, hogy ezt a versenyt a görög veszítheti el (1.55), mert jobb mentálisan, mint Morris. 

Ki állhat még a dobogóra? Mivel nem vennék mérget Morris érmére, ezért akár még két hely is kiadó lehet. A szorzók nagyon csábítóak, mert szinte csak kettő feletti oddsokat kapunk. Ha nagyot akarunk fogni, akkor a német Lisa Ryzhre fogadunk (5.50). Ő stabilan tudja ezt a 465 centi körüli teljesítményt, de ez ilyen mezőnyben nem biztos, hogy elég a dobogóra. Nincs meg benne a 475 idén, ami pedig kéne a dobogóhoz véleményem szerint. Eljön tehát a kérdés, hogy a stabil versenyzőt válasszuk vagy a bizonytalanságot? Ugyanis a 30 éves kubai Yarisley Silva utóbbit képviseli. Ő a címvédő, tavaly viszont teljesen szétesett a riói döntőben, csak hetedik lett. Ez érezhető volt az idei Diamond League versenyeken is. Előfordult, hogy már 425-ön is problémái voltak, de volt olyan, mikor hozta a 481-et is. Nagy kérdés, hogy melyik arcát veszi elő a döntőbe, ugyanis képes lehet megszorongatni a görögöt, ha jobb napot fog ki. Rutinja megvan, szóval én adok neki egy esélyt. Ami szintén kedvezhet neki, hogy semmi nyomás nincsen rajta.

Borítókép: Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com

Unibet Bingó: Szuper szombat

Bingózz az Unibetnél minden szombaton, hiszen 960 ezer Ft nyereményalap vár rád.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Atlétika vb 2017 Tipp

    Rúdugrás: Yarisley Silva dobogós
    2.50 Unibet