Elérkeztünk a londoni atlétikai világbajnokság nyolcadik napjához, péntek este a magyar szemek a férfi kalapácsvetésre fókuszálnak, hiszen Pars Krsiztián utódja, Halász Bence első felnőtt világversenyén rögtön dobogóra állhat. 

Lengyel barátainknak áll a zászló

Kalapácsvetésben az elmúlt évek versenyei sokszor Pars Krisztián és Pawel Fajdek csatájáról szólt. Idén is lehetett volna ez így, ha olimpiai bajnokunk nem küszködik sérülésekkel és egészségesen tud Londonba utazni. Így sajnos elmarad a küzdelmük, Pars a selejtezőben búcsúzott, Fajdek viszont kétszeres címvédőként toronymagas favoritként állhat a dobókörbe. Moszkva és Peking aranyérmese a riói betlijét próbálja feledtetni a szurkolóival - szégyen szemre a döntőbe sem jutott be. Nagyon komoly formában érkezett Londonba, csak idén hat 80 méter feletti dobása volt - köztük egy 83.44 -, ezzel pedig kiemelkedik a mezőnyből.

Kalapácsvetés atlétika 001

 

Rajta kívül 2017-ben egyedül honfitársa, Peking és Rió bronzérmese, Wojciech Nowicki tudta a 80 méteres álomhatárt túlszrányalni, Ostravában 31, míg a lengyel bajnokságban 47 centivel. A selejtezőben egyiküknek sem kellett izgulnia, Fajdek 76.82-ig, Nowicki pedig 76.85-ig repítette a szert, ezzel ők produkálták a két legjobb eredményt. A két lengyel közül Fajdek az esélyesebb, de ha Nowicki beletalál egy 80 méter feletti dobásba, akkor azzal tehet némi nyomást honfitársára.

A nagyobb harc inkább a bronzéremért folyhat, amire nagyon sokan pályáznak, köztük junior világbajnokunk, Halász Bence is. A 20 éves kiskunhalasi kalapácsvető első világbajnokságán vesz részt, a debütálása pedig már most kiválónak mondható, hiszen a selejtezőben rögtön első dobásával teljesítette a kvalifikációs szintet. "Úgy éreztem, hogy 74-74 és fél méter körüli a dobás, aztán nagyon örültem, hogy elsőre megvan a szint - nyilatkozott az M4 Sportnak. - Engem nem zavart az eső, előre eldöntöttem, hogy kizárom a körülményeket, ráadásul otthon, Szombathelyen nem hagyunk ki egyetlen edzést sem eső miatt."  Bence legjobb dobása az idei évhez köthető, a 78,85 méteres eredményével negyedik volt a nevezési listán. A két lengyel mellett csak az orosz Valeriy Pronkin tudott ennél jobbat, de vele igazából nem számolnak a fogadóirodák. Sokkal veszélyesebb az éremre a riói címvédő Dilshod Nazarov, aki a mezőny egyik legrutinosabb tagja, már a 2005-ös helsinki világbajnokságon is ott volt. Nazarov idén nem tudott 78 méter fölé jutni, leginkább 75-77 közötti eredményeket hozott, így nem vehetjük a két lengyellel egy kalap alá. Két éve Pekingben egyébként Fajdek, Nazarov, Nowiczki volt a sorrend, tehát az összes érmes itt van, ami semmiféleképp sem könnyíti meg Halász dolgát. A francia Quentin Bigottal is számolni kell, aki elég fiatalon, 20 évesen már lebukott doppingolással, ami miatt négy évre meszelték el, éppen idéntől versenyezhet újra. 

Merjünk nagyot álmodni!

Ugyanezt írtam Baji Balázs esetében is. Hasonló esélyekkel indul neki ennek a döntőnek Halász is. Vesztenivalója nincs, első felnőtt világbajnokságán óriási elvárásokat sem támaszthat maga felé. A formájára nem lehet panasz, sikeres szezonja van, a selejtezőben is jót dobott. A két lengyel úgy tűnik más ligában játszik, de a bronzérem elérhető távolságban van. Ha minden összeáll és hoz egy 78 méter körüli eredményt az akár elegendő is lehet. Ezt persze nem könnyű megdobni, mert az egyéni csúcsa közelében van, de nem is lehetetlen, hiszen járt már ebben a magasságban. A fogadóirodák sem teljesen tudják belőni az esélyeket. Valahol Nazarovot, valahol Bigotot várják inkább a dobogóra. Ha Bence lenne a befutó, arra 4.50-szeres pénzt kapnánk. Ezen érdemes lehet elgondolkozni, főleg, ha nem vesszük annyira készpénznek, hogy mondjuk Nowicki is hozza magát. Éppenséggel betlizhet is, akkor pedig rögtön két hely kiadó a pódiumon. Hajrá Bence!

Labdarúgás korai kifizetés ajánlat

Egyszeri fogadásait kifizetik, ha a csapata 2 gólos előnyt szerez - többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelölik.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org