Kedden a londoni atlétikai világbajnokság ötödik játéknapja kövekezik, az esti program második fele pedig abszolút a férfiakról szól majd, ugyanis 3000 akadályon, 400 és 800 méteren is győztest avatnak, illetve a rúdugrók is eldöntik ki a legjobb 2017-ben. Mind a négy finálé izgalmasnak ígérkezik, fogadás szempontjából sincs könnyű dolgunk.

Összejön végre Lavillenie-nek a vb-arany?

A francia Renaud Lavillenie az elmúlt hat-nyolc év legnagyobb alakja férfi rúdugrásban. Öt éve éppen ezen a helyszínen lett olimpiai bajnok, de emellett kétszeres fedettpályás világbajnok, illetve nem mellesleg 6.16 méterrel a világcsúcstartó. 2014-ben Sergey Bubka 1994 óta íródó rekordját adta át a múltnak. Egy dolog hiányzik Lavillenie kollekciójából, ez pedig a világbajnoki aranyérem. Berlinben, Teguban, Moszkvában és Pekingben is felállhatott a dobogóra, de egyszer sem a legmagasabb fokára. Mindig nagy volt rajta a nyomás, talán most a legkisebb, miután elég nehéz szezonon van túl. Sok versenyen rajthoz állt, többek között öt Gyémánt Liga állomáson tűnt fel, de egyszer sem tudott nyerni és nem mutatott valami jó formát. Bármennyire is furán hangzik, ez csak az előnyére válhat, az ugyanis már bebizonyosodott, hogy toronymagas favoritként nem tudta a papírformát igazolni.

Renaud Lavillenie atlétika 001

Renaud Lavillenie. Fotó: Denis Kuvaev/Shutterstock.com

A selejtezőben könnyedén vette az 5.70-et, ellentétben a legnagyobb esélyesnek tartott Sam Kendricksszel, aki kis híján kiesett 5.60-on. A riói bronzérmes amerikainak sem lesz egyszerű megbirkóznia az esélyesség terhével. Az összes versenyét megnyerte idén, négyből négyszer győzte le Lavillenie-t. Nagy teher eshetett le róla, amikor harmadikra megcsinálta az 5.60-at, az 5.70 utána már elsőre ment. A két lengyelre, Piotr Lisekre és Pawel Wojciechowskira kell még odafigyelni. Mindketten jó versenyző típusok, utóbbi Teguban énekelte ki Lavillenie szájából a sajtot. Kendricks a topfavorit, de nem lepődnék meg, ha a francia most nyerné meg a régóta üldözött vb-aranyat.

Megtörik a kenyai dominancia?

1983-ban Helsinkiben debütált világbajnokságon a 3000 méter akadály, azóta pedig 11 kenyai aranyérem született. Az elmúlt öt világbajnokságon mindig kenyai futó nyert, elsősorban Ezekiel Kemboi, aki a szám legnagyobb alakja. Berlin, Tegu, Moszkva és Peking aranyérmese, előtte pedig további három világbajnokságon szerzett ezüstöt. Most talán már kevésbé kell vele számolni, ezt a 15.00-ös oddsa is jelzi, de egy ilyen rutinos futót nagy hiba lenne leírni. A riói aranyérmes Conselus Kipruto személyében azonban így is van egy komoly kenyai aranyesélyes. Kipruto tavaly olimpiai rekorddal nyert, és az idei szezonban is volt már egy-egy igen erős futása. De ennek ellenére nem ő a favorit, hanem a riói ezüstérmes Evan Jager. Nagy formában van az amerikai, július közepén 8:01.29-et futott Monacoban. Soufiane El Bakkali és Mahiedine Mekhissi-Benabbad is beleszólhat még, főleg, ha egy lassabb futam lesz, bár Kipruto és Jager valószínűleg gondoskodni fog arról, hogy gyenge idővel ne lehessen nyerni. Kemény verseny lesz, ha nem 1.40-et adnánk Jagerre, még fogadnék is rá.

Ezekiel Kemboi atlétika 001

Ezekiel Kemboi. Fotó: Wikipédia

Ki taktikázik a legjobban?

A 800 méter az egyik legérdekesebb futószám az összes közül, talán itt van a legnagyobb jelentősége a taktikának. A szám királya, David Rudisha nincs a mezőnyben, így a szokottnál is nyitottabb a verseny. Nagyon hasonlóak az idei legjobb eredmények, senki nem emelkedik ki. Egyedüliként Nijel Amos futott 1:44-en belül 2017-ben, ezért a bukik őt hozták ki favoritnak. Kipyegon Bett és Adam Kszczot lehetnek a kihívói. A lengyel az okos futók közé tartozik, jó hajrás, de nem lehet tudni van-e benne egy 1:44-gyel kezdődő idő. Bett jól mozgott az elődöntőben, viszont messze a legrutintalanabb a mezőnyben. Brandon McBride lehet érdekes, várhatóan ő diktálja majd a tempót, szeret az élről versenyezni. Ilyen taktikával az aranyra nem tartom esélyesnek, sőt szerintem a dobogó sem jön össze neki, a végén nagyon fognak jönni. Van egy világbajnok is a mezőnyben Mohammed Aman személyében, de az etióp nagyon nem mozgott eddig meggyőzően. Sok függ majd attól mennyire lesz gyors az első 400, ha nem nyomják meg nagyon, akkor nálam a lengyel a befutó.

Verhetetlen a dél-afrikai?

Rióban az egyik legelmebetegebb döntőt a 400 méter hozta, ahol Wayde van Niekerk egy elképesztő világcsúccsal (43.03) nyert, de a többi dobogós is bejött 44mp alá. Őrült nagy tehetség a dél-afrikai, Londonban nem csak 400-on, de 200-on is az arany a célja. Ez egy nagyon komoly terhelés, éppen ezért eddig 400-on nem szaggatta szét magát. A fogadóirodák szerint Isaac Makwala a legnagyobb kihívója, hiszen 43.84 a botswanai idei legjobbja, viszont eddig a nagy világversenyeken inkább a betli jellemezte. Steven Gardiner veszélyesebbnek tűnik, aki nem fogta vissza magát az elődöntőben, 43.89-es egyéni csúccsal a legjobb időt repesztette. Nagyon tehetséges, én simán kinézem belőle, hogy akár ezen még faragjon a döntőben. Fred Kerley-re is kíváncsi leszek, aki óriási arccal érkezett a világbajnokságra, de majdnem kizúgott az elődöntőben. Ez talán helyre tette egy kicsit a fejét, azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy 43.70-et futott idén. Ha ezt megismétli, simán dobogós lehet. Azt gondolom, hogy Niekerket megfogják futtatni, de ő tud olyan dimenzióban mozogni, ahol a többiek nem, így az arany sorsa némileg borítékolható. Elvileg Makwalának is illene érmet nyerni, de vele én vigyáznék. Gardinertől és Kerley-től várok valami nagyot.

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Atlétika vb 2017 Tipp

    McBride-Kszczot V
    1.55 Unibet