Szombaton a londoni atlétikai világbajnokság utolsó előtti napja következik. Még bőven akadnak kiosztásra váró érmek, a férfiaknál egyéniben 5000 méteren és gerelyhajításban avatnak bajnokot. Előbbi számban Mo Farah negyedik vb-címét készül elhódítani, míg utóbbi számban két német óriási csatáját tekinthetjük meg.

Nincsenek szavak a brit legenda teljesítményére

Usain Boltnak nem sikerült tökéletesre pályafutása utolsó világbajnoksága, Mo Farah viszont kimaxolhatja. A brit klasszis a nyitónapon harmadik világbajnoki címét aratta 10 000 méteren, méghozzá a tőle megszokott elképesztő hajrával. Két kenyai és egy ugandai üldözte az utolsó körben, még fel is buktatták, ami miatt kizökkent egy pillanatra, de még így sem tudtak vele mit kezdeni. Parádés, 26:49.51-es idővel szakította át a virtuális célszalagot. 

Mo Farah atlétika 004

Mo Farah. Fotó: Maxisport/Shutterstock.com

5 000 méteren sem indulnak ellense sokkal jobb eséllyel, ezek a távon Tegu óta veretlen, azaz a negyedik vb-címét készül megszerezni. Ezúttal nem a kenyaiakkal, hanem az etiópokkal kell megküzdenie az aranyért. Yomif Kejelcha, Muktar Edris és Selemon Barega alkotja az etióp csapatot. Két éve Pekingben közülük Kejelcha volt ott a döntőben, aki akkor éppen hogy lecsúszott a dobogóról, de 18 évesen az a negyedik hely sem volt rossz. Azóta fedett pályán 3 000 méteren lett világbajnok, tehát ő a rövidebb táv felöl közelíti meg az ötezret. 12:53-mal kezdődik az egyéni csúcsa, ami eléggé rendben van, idén 13:01 a legjobbja, amit Eugene-ben futott és a második helyre volt jó Farah mögött. A másik két etióp Lausanne-ban a Gyémánt Liga keretén belül vívott egymással egy nagyon kemény versenyt. Mindketten 12:55-ös idővel értek célba, ezzel ők rendelkeznek 2017-ben a legerősebb időkkel. Meglepetésre a kenyaiak közül egyedül Cyrus Rutto élte túl az előfutamot, aki nem tartozik a nagy nevek közé, első igazán komoly döntőjére készül. Farah legnagyobb ellenfele azonban a kenyai születésű, de 2014 óta amerikai színekben versenyző Paul Kipkemoi Chelimo lehet, aki tavaly Rióban nyert ezüstöt a brit mögött, méghozzá egy elég komoly egyéni csúccsal. Farah-hoz hasonlóan neki is nagyon jó hajrája van, éppen ezért várok tőle ismét egy jó eredményt. Chelimo sorsát egyedül egy 13 percen belüli futás pecsételheti meg, de meglepne lenne, ha ennyire erős versenyt látnánk. A többiek már nagyon outsiderek, de sok függ majd a tempótól, egy lassabb futam esetében nagy lesz a tömörülés az angol mögött, míg egy gyors futam esetében az említett futók rúghatnak labdába. 

Garantált a német arany

A gerelyhajítóknál várhatóan új bajnokot avatnak, ugyan a címvédő Julius Yego és a 2007-es oszakai győztes Tero Pitkamai is ott van a mezőnyben, de ez a verseny nem róluk fog szólni. Sokkal inkább két német gerelyhajítóról, a riói aranyérmes Thomas Röhlerről és az idén 94.44-ig (!) jutó Johannes Vetterről. Utóbbi is döntős volt tavaly az olimpián, hat centivel maradt le a dobogóról. Rió óta elég komoly fejlődésen ment át, hiszen a 94.44-es elképesztő dobása mellett továbi három alkalommal hajította 89 méter fölé a gerelyt. Elég szépen mutatkozott be Londonba is, 91.20-szal új világbajnoki selejtezős rekordot ért el. Ugyanolyan formában van tehát, mint az év nagy részében. De az olimpiai bajnok honfitársa személyében nagyon kemény kihívója van. Röhler is pazar eredményeket tudhat idén magáénak. Kettejük nevéhez fűződik egyébként a kilenc legjobb dobás 2017-ben, nem csoda, hogy mással a bukmékerek sem kalkulálnak az aranyat illetően. A formájuk alapján szinte biztosan 90 méter feletti dobás kell majd a vb-címhez. Ezt jelenleg csak ők tudják. A bronzért is érdekes csata várható, Yego, Pitkamaki mellett Jakub Vadlejch is esélyes, de én még azt a Keshorn Walcottot sem írnám le, aki öt éve éppen ebben a stadionban lett olimpiai bajnok. 

Unibet Bingó: Szuper szombat

Bingózz az Unibetnél minden szombaton, hiszen 960 ezer Ft nyereményalap vár rád.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Atlétika vb 2017 Tipp

    Férfi 5000m: Chelimo dobogón végez
    2.50 Unibet