Csütörtökön a londoni atlétikai világbajnokság hetedik napját rendezik, az est legjobban várt versenye pedig a férfi 200 méter döntője lesz. Ezen kívül az uraknál érmeket osztanak még hármasugrásban is, míg a selejtezők közül a gerelyhajításra érdemes figyelni, ahol Rivasz-Tóth Norbert révén lesz magyar érdekeltség.

Új bajnokot avatnak

Bár minden a 100 méter körül forgott Usain Bolt miatt, a jamaicai sprintkirály nem csak ott, de 200 méteren is hatalmas űrt hagy a visszavonulásával. Ezt a számot még többször nyerte meg, pontosan az elmúlt négy világbajnokságon nem talált legyőzőre, sőt, megszorongatni sem tudták. Bolt ezt a számot már nem vállalta, de a korábbi évek többi 200-as menőivel sem nagyon találkozhattunk a mezőnyben, így egy elég érdekes döntő előtt állunk, már csak azért is, mert az érmekre a 400-as specialisták pályáznak a legnagyobb eséllyel.

Wayde van Niekerk atlétika 002

Wayde van Niekerk. Fotó: Wikipédia

Kezdjük a sort éppen a 400-on immáron kétszeres világbajnok Wayde van Niekerkkel, akinek az oddsa elég durva hullámvasúton ült. A világbajnokság előtt nagyjából 1.60-1.70 körül fizettek rá 200-on, ami az előfutamok után 1.25-1.30-ra esett, az elődöntőket követően azonban elbizonytalanodtak a bukik és jelenleg 3.00-as oddson fogadható. Piszok megterhelő a 200 és a 400 együtt, ugyan a dél-afrikai klasszis próbált spórolni a hosszabb távon, de a riválisaihoz képest akkor is plusz futás van a lábában. Ráadásul ez új terep számára, hiszen világversenyen először próbálkozik ezzel az őrült duplával. Az elődöntőben nem mozgott túl frissen, csak a hetedik idővel jutott be a döntőbe, így a hármas pálya lesz az övé, ami szintén nem növeli az esélyeit. Még érdekesebb Isaac Makwala története, aki szintén 400-on és 200-on tervezett elindulni, de kis híján két szék közül a földre került. A botswanai ugyanis a 200-tól betegségre hivatkozva visszalépett, a szervezők azonban emiatt az egy nappal későbbi 400-as döntőben sem engedték elindulni. Makwala felháborodott, 200-on pedig megkapta az esélyt. Először egyedül kellett futnia, 20.20-szal kvalifikálta magát, majd két órával később, ennél jobbat futva bejutott a döntőbe. Látszik rajta a düh, az akarás, a 20.20 utáni fekvőtámaszozással pedig egyértelműen jelezte, hogy kicsattan az erőtől.

Előzetesen úgy tűnt, hogy Niekerk és Makwala csatájáról szólhat ez a döntő, de közben feltűnt egy másik 400-as, Jereem Richards is. Neki inkább váltóból vannak szebb sikerei, ám ebben az érdekes mezőnyben ő is labdába rúghat, pláne, ha megfutja a 19.97-es egyéni csúcsát. A török Ramil Guliyev személye is nagyon érdekes, ugyanis ő az egyedüli, aki 2015-ben a pekingi fináléban is ott volt, sőt, Rióban is. Ilyen szempontból a legrutinosabb 200-as a mezőnyben. Kérdés, hogy újra képes-e bemenni 20mp alá, mert, ha nem is nagyon erős idő kell az aranyhoz, de meglepne, ha 20-on kívüli idővel nyerni lehetne, hiszen a nyolc futóból hétnek 19mp-cel kezdődik az egyéni csúcsa. Illik még megemlíteni Isiah Young nevét is, elvégre 20.12-vel ő futotta az elődöntő legjobb idejét.

Nálam Makwala lesz a befutó, egyrészről frissebb, mint Niekerk, másrészről dolgozik benne, hogy megmutassa, ha már 400-on nem engedték rajzhoz állni, harmadrészt pedig a mezőnyből egyedüliként ő futott eddig 19.80-nál jobb időt. A 3.75-ös odds amit adnak rá pedig több, mint kiváló.

Biztos amerikai arany

A hármasugróknál Christian Taylor harmadik világbajnoki címét készül elhódítani. Az amerikai klasszis az elmúlt két olimpia győztese, míg a vb-k közül Pekingben és Teguban állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A formája most is megvan, hogy megvédje a címét, a mezőnyben egyedüliként rendelkezik idén 18 méterrel kezdődő eredménnyel. Legnagyobb kihívója honfitársa, Will Claye lehet, akivel már Rióban és öt éve Londonban is nagy csatát vívott az aranyért. Szépen srófolja távolabb az egyéni csúcsát, immáron 17.91-nél jár, szóval lassan eléri a 18 méteres álomhatárt.  Akár a hármas amerikai győzelem is összejöhet, ha Chris Benard is a legjobbja közelében tud ugrani. Nem kérdés tehát, hogy az Egyesült Államokba kerül a hármasugró arany, kérdés, hogy Taylor vagy Claye nyakába akasztják azt. 

1. gólszerző győztesre/helyre

Fogadjon a bet365 1. gólszerző Győztesre/Helyre piacán bármely mérkőzésen, és ha játékosa bármikor gólt szerez a mérkőzés folyamán, a bet365 fizet Önnek!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Atlétika vb 2017 Tipp

    Férfi 200m: Makwala nyer
    3.75 Bet365
  • Atlétika vb 2017 Tipp

    Férfi hármasugrás: Claye-Benard H
    1.45 Unibet