Lassan elérkezünk az atlétikai világbajnokság végéhez. A vasárnapi programból két női döntőt emelnék ki. Az egyikben 800 méteren küzdenek az aranyért, míg a másikban gerelyhajításban próbálják legyőzni az elmúlt években egyeduralkodónak számítók horvát Sandra Perkovicot. Nincs sok esély rá, de 2015-ben is sikerült a csoda. 

800 méter: A tesztoszteron a kulcs a sikerhez

Eléggé megosztja az atlétikát, ami az elmúlt pár évben történik Caster Semenya és a többi magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező versenyző körül a nőknél. Egyértelműen szabálytalan, ha egy versenyzőnek magasabb a megengedett értéknél az eredménye, de mivel ezt egyelőre betegségként kezelik a fentebb említett sportolónál, ezért sok mindent nem tehetnek a riválisok. Miért is fontos ez? Mert kvázi tiszta versenyben így verhetetlen Semenya és társai. 1.22-es szorzójára adott odds ajándéknak tűnik, mert csak két hasonlóan magas tesztoszteronnal rendelkező versenyző lehet a riválisa a nyolc fős döntőből. Így gyakorlatilag a dobogó sorsa is eldőlt. Egyedül talán az amerikai Ajee Wilson lenne képes velük felvenni a versenyt. Ő abban reménykedhet, hogy Semenya 1500-on is indult, így kicsit fáradtabb, de ez nagyon gyenge indoknak tűnik.

Caster Semenya atlétika 001

Caster Semenya. Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com

Mi lehet még az esélyük? Eléggé vad ötlet, de más sanszuk nincsen: összefognak a különböző országbeliek. Kanadai hölgy (Bishop), amerikaiak (Wilson és Lipsey), lengyelek (Cichocka) és a britek (Sharp). Jó eséllyel a lengyel egy erős 400-at megy, elől folyamatosan lezárják a területet a többiek. A második körben elfedik az első két pályát, így Semenyáéknak sokat kéne fáradnia az előzéssel, így talán lehetne némi sanszuk. Erre az esély viszont nagyon kicsi, bukások nélküli fináléban pedig szinte lehetetlenség megverni a Dél-Afrikait. A lökdösődést és azzal járó kizárást viszont egyik nemzet sem fogja felvállalni. Így viszont egy sima fináléra készülhetünk, ahol csak az lesz a kérdés, hogy Semenya és Niyonsaba (7.50) mögött Wambui lesz-e a harmadik. 

Diszkoszvetés: A horvátok aranya

Ugyan a nemzetközi szövetség meghívásának eleget téve Márton Anita indult diszkoszvetésben is, de ő is és mi is tudtuk, hogy nincs reális esélye a mindig mosolygós magyar világbajnoki ezüstérmes súlylökőnknek. Végül 24. helyen zárt a harmincból. A selejtezőt pedig papírformának megfelelően a horvát Sandra Perkovic nyerte. 2012-es győzelmekor már lehetett sejteni, hogy itt bizony hosszú uralkodásra számíthatunk a horvát zsenitől. 2016-ban már a legnagyobb favoritként érkezett a döntőre, azonban nagyon rezgett a léc nála. A selejtezőben csak harmadik dobásra tudta megdobni a döntős szintet, ahogyan a fináléban is csak harmadikra tudott értékelhetőt dobni (majdnem kiesett). Az a legnagyobb dobás volt a mezőnyben, így egy érvényes kisérlettel meg is nyerte a tornát. Az kétségtelen tény, hogy senki sem érhet a közelében egy jó dobása esetén, hiszen idén is 71.41-re volt képes. Ez volt az egyéni csúcsa is, így a forma kiváló. Jó esélye nyílik a világbajnoki csúcs megdöntésére is, de ehhez előbb érvényeset kell majd dobnia. Évről-évre folyamatosan fejlődik, de még mindig nem olyan jó versenyzőalkat, mint mondjuk Márton Anita. Emiatt én a győzelmére kínált 1.14-es szorzót viccnek tartom.

Perkovic-Sandra-atletika-001

Sandra Perkovic. Fotó: Ivica Drusany/Shutterstock.com

Ha mindenáron győztesre és hatalmas szorzóra akarunk fogni, akkor a kubai Yaime Pérezre teszünk (5.50). Ő az egyedüli, aki képes lehet őt megfogni a fináléban. A horváton kívül ő az egyedüli, aki 69 méter felett tud dobni, de neki is baj van a koncentrációs képességével. Tavalyi olimpián három érvénytelen kísérlettel kiesett a fináléból utolsó helyen, pedig a selejtezőt az élen zárta. Emiatt felesleges is rá simán dobogósként fogadni 1.18-ért, inkább a győzelmére egy kis apróval. Én a további érmes helyek szempontjából egy meglepetést várok. Nadine Muller idén kétszer is 65 méter felett dobott (ennyi szerintem kell az éremhez), nem egy izgulós fajta, szóval neki biztosan lesz hat kísérlete, akkor pedig simán összejöhet egy 65 feletti dobás. Hasonlóban gondolkozom a tavalyi riói ezüstérmes kapcsán. A francia Méline Robert-Michon egy rutinos versenyző (38 éves), aki szinte tökéletesen tudja belőni a formát. Hosszú pályafutása alatt ezt már megtanulhatta. Idén alig tudott 63 méter fölé jutni, aztán a selejtezőben 63,97-et dobott. Tavaly az olimpián hasonlót játszott el. Egész szezonban altatott, majd a döntőben nemzeti csúcsot dobott és második lett. Aki elsőre egy selejtezőben idei legjobbját dobja minden megerőltetés nélkül, az rendben van fejben. Ekkora szorzón pedig nem lehet kihagyni egy ilyen rutinos diszkoszvetőt.  

Borítókép: Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com

Fogadj akár 30%-s nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-l lehet nagyobb a nyereményed.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Diszkosz: Melina Robert-Michon dobogón végez
    3.75 Unibet