Megnyílt az esély a holland Dafne Schippers előtt, hogy megvédje a 2015-ös világbajnoki címét. Ehhez "csak" meg kell nyernie a péntek esti döntőt. Nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, de ehhez azért lesz egy-két az elefántcsontparti Marie-Josee Ta Lounak is, illetve a britek is egy éremben reménykednek. 

Hollandia a csúcson

Vannak sportolók, akikről messziről kiviláglik, hogy győztes alkatok. Dafne Schippers ilyen. A hétpróbázóból lett sprinter évről-évre fejlődik. Folyamatosan dolgozik, hogy ő legyen a legjobb. Ebben az évben egyértelműen ráfeküdt a 200-ra, az pedig külön jól jött neki, hogy Elaine Thompson nem indul ebben a számban. Rió olimpiai bajnoka csak a 100-ra koncentrált, de ebben sem lett sok köszönet. A vb-n mondta vissza az indulást Tori Bowie, aki komoly ellenfele lehetett volna a hollandnak, hiszen az idei legjobb eredménnyel is ő rendelkezik. Így megnyílt az út, hogy Schippers újabb világbajnoki aranyérmet szerezzen. Az idei esztendő az átalakulásról szólt nála. Eddig egy olyan sprinter volt, aki egy közepes vagy gyengébb rajt után fokozatosan gyorsul és szinte végig tudja tartani a hatalmas tempóját. Ez nem csak 100-on, de 200-on is igaz volt rá. Ebben az évben viszont 2-3 kiló izmot raktak rá pluszban. A nagyobb izomzattal (így is az egyik legnagyobb felépítésű sprinter a mezőnyben), a rajtját akarták erősíteni, ami úgy néz ki, hogy maximálisan sikerült is. Szinte bombaként robban ki a rajtgépből, ami főleg 200-on kifizetődő. Nagyon megfutja a kanyart, szinte már ekkor 2-3 méteres előnyre tesz szert.

Dafne Schippers atlétika 002

Dafne Schippers. Fotó: Annemee Siersma/Flickr

Sokan aggódtak, hogy nem fogy-e el a lendület a végéig? Eddig úgy néz ki, hogy 150-170 méterig képes tartani a tempót, de szerintem egy döntőben 200-ig is képes lenne. Hogyan lehet megverni? Elvileg csak akkor, ha borzalmasan gyengén rajtol. Usain Bolt szintű rossz rajt kell, különben képtelenség lesz őt megfogni. Bowieban lett volna erő, talán Thompsonban is, de ez a mostani mezőny közel sem olyan acélos. Jól tükrözi ezt a szorzója is. 1.50-ért adják a győzelmét, amiben még így is lehet bőven érték. 

Ezüstéremért megy a harc

A 100 méteres döntő kapcsán már esett szó Marie-Josee Ta Louról, aki szép fokozatosan építette fel karrierjét. Azt hiszem, hogy most már nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy 28 éves korára ért be. Az idei vb-döntőben második lett a rövidebb sprinttávon, ahol csak egy mellbedobás választotta el őt a végső sikertől. Nagyon sajnáltam, mert a forma kiváló, magabiztosan és jól fut. Megérdemelte volna az aranyat, de 200-on vigasztalódhat(na). Azonban neki sokkal inkább a 100 fekszik, mint a hosszabb táv. Gyorsasága ugyan a végén is nagyon meggyőző, de addig komoly hátrányt szedhet össze Schippersszel szemben. Emiatt én "csak" egy ezüstöt vagy bronzot várok tőle (1.25).

A 400-as döntő utolsó 25 métere olyan képsorokat hozott, amire nem sokan számítottak. A bahamai Shaunae Miller-Uibo magabiztosan vezetett, jól osztotta be az erejét, szinte biztos volt az aranya, aztán a végén besavasodott és teljesen szétesett a mozgása. Nagyon ritkán látni ilyet, lehet a rossz időjárás körülmények (eső és nagyon hideg), vagy valami egyéb tényező, de végül csak negyedik lett Rió olimpiai bajnoka 200-on próbál vigasztalódni, ahol éremre jó esélye lenne, ha nem lett volna az a három darab 400-as futása. Láthattuk, hogy azért ez Niekerkből is sokat kivett. Az aranyra reális esélye nincsen véleményem szerint, de az érem is kétséges. Közvetítés alatt mondták, hogy már látszólag nyoma sincs az elbukott 400-as döntőnek, de szerintem ez azért nincs így. Ez mind fejben, mind testben ott maradt. Azért annyira nem mozgott lazán Miller-Uibo, mint mondjuk Schippers. 

Így marad egy kis esélye a bronzra a hazaiak reménységének, Dina Asher-Smithnek. Az év elején borzalmas formában volt, csak hatodik lett a brit válogatón. A vb-re viszont nagyon összerakták. Szépen fut, nem esik szét a mozgása, folyamatosan idei legjobbját futja, a kérdés csak az, hogy mennyit tud javulni a döntőre. Véleményem szerint nem lesz olyan erős futás idén 200-on, mint a tavalyi olimpián, így akár egy 22.35-45-es idő is elég lehet a bronzra. 22.73-ra van idénről, de ő tudott tavaly 22.31-et is. Nyilatkozta, hogy most érzi magát a legjobb formában, a hazai közönség pedig biztosan motiválja majd őt. Ajánlani akartam, mint kiemelt tippet, de úgy gondolom, hogy inkább csak a bátrabbak próbálják be az érmét 5.00-ös szorzón. Van benne ráció, mert öten 100-as vagy 400-as előfutamokban és döntőkben futottak, ő viszont csak 200-ra készült. 

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org