A szombati programban szerepel majd a női 100 gát és a magasugrás is. Voltak mindkét számban nagy meglepetések a selejtezők során. Magasugrásban úgy néz ki, hogy biztos az első hely sorsa, de a dobogó másik két fokáért nagy harc lehet. 100 gáton pedig egy érdekes döntőt láthatunk, mivel a világbajnoki címvédő nem jutott be, de a tavalyi riói fináléból is csak egy valaki lesz ott a londoni nyolcak között. 

Magasugrás: Ha indulhat, akkor verhetetlen

Tavaly nem lehetett ott a riói olimpián  Mariya Lasitskene, az orosz sportolók eltiltása miatt, idén viszont a vb-n indulhat. Ezzel el is dőlt az aranyérem sorsa, hiszen csak ő képes 2 méter feletti eredményre a mezőnyből. A világ idei 11 legjobb eredménye az övé, szóval nincs is miről beszélni. Független országok képviseletében indul az orosz atléta, akinek a győzelmét szinte semmi sem veszélyezteti (1.12). Mögötte az ezüstért viszont nagy tolongás lehet, ugyanis nagyon kiegyenlített a mezőny. Az amerikai Vashti Cunninghamet tartják a nagy favoritnak a dobogó második fokára, de nála szerintem vissza fog ütni, hogy még csak 19 éves. Persze, nyert már ő tavaly egy fedett pályás vb-t, de az teljesen más tészta. A selejtezőben is látszott nála az idegeskedés, ami a döntőben duplán kijöhet. Rontott 192-őn elsőre, aztán átvitte, de közel sem volt meggyőző. Szintén a fiatalságot képviseli az ukrán Yuliya Levchenko, aki egyidős Cunninghammel. Túlzásnak érzem őt a dobogóra (2.00). Fedett pályán erős a lengyel Kamila Licwinko, akinek szabadtéren nem igazán ment eddig. Nagy rutinnal rendelkezik (31 éves már), erre az évre meg össze is rakta az ugrását.

Beitia-Ruth-atletika-002

Ruth Beitia. Fotó: Mitch Gunn/Shutterstock.com

Én az érmét biztosnak érzem (1.65). Jöjjön a meglepetésfaktor, már ha a spanyol olimpiai bajnok esetleges érmét annak lehet nevezni. Ruth Beitia 38 évével egy rutinos öreg róka, aki nagy nehezen kvalifikálta magát a döntőbe. Az idei teljesítménye nem túl jó, de nála a tapasztalat sokat jelenthet. Amíg egy fiatalabb versenyző elidegeskedi majd a harmadik kísérletét, addig ő megoldja (ahogyan tette a kvaliban is). 6.50-et fizet a dobogója. Reálisan nézve 196-197 cm kell az éremhez, amit ő jelenleg nem tud, de képesnek érzem egy döntőben egy idei legjobb teljesítményre. 

100 gát: Meglepő kiesők a selejtezők során

Eléggé karcsú ez a 100-as finálé. A címvédő Danielle Williams nem került döntőbe. A hazaiak reménysége Tiffany Porter már az első selejtezőben kiesett, de hasonlóra sorsa jutott Phylicia George, aki tavaly döntőt futott Rióban. Az elmúlt két év világversenyeiről mindössze egy érmes képviselteti magát (Nia Ali), de ő sincsen csúcsformában. Viszont a 2000-es évek végét és a 2010-es évek elejét uraló 100 gátasok igen, így valamelyikük újra felérhet a csúcsra. Az ausztrál Sally Pearson 2010 elején volt csúcsformában, olimpiát és vb-t is nyert. Utána viszont sérülések miatt kénytelen volt több nagy tornát kihagyni (olimpia és vb), de most úgy néz ki, hogy minden rendben van nála. Rutinja hatalmas, képes lehet 12.40-el kezdődőre időre, csak ez nem biztos, hogy elég a győzelemre (3.00). Ugyanis a döntőbe nagy nehezen kvalifikálta magát a világcsúcstartó Kendra Harrison. Az amerikai 12.20-al tartja a csúcsot, de ezen kívül komolyabb eredménye nincsen világversenyekről. Az első selejtezőben jól és magabiztosan futott, aztán az elődöntőben jöttek a problémák. Nagyon gyengén rajtolt és nehezen tért magához. A rossz rajtból fakadóan elkezdett idegeskedni, nem is gátazott szépen, végül csak utolsó idővel tudott bekerülni a döntőbe. Nagyon gyenge volt ez tőle. Emiatt nem is látok értéket a győzelmében (1.50). Hiába képes ő egy 12.20-30 körüli időre, képes elidegeskedni egy finálét. Tavaly például az amerikai olimpiai válogatón nem jutott tovább, így kihagyta a riói játékokat. A német Dutkiewicz nagyon szépen épített fel a szezonját, de szerintem 12.60-nál több nincsen benne, amivel itt nem lesz arany. Manning nálam abszolút sötét ló, talán Dawn Harper-Nelson okozhat még meglepetést (érmét 2.15-ért tudjuk megfogadni). Én viszont bízok az ausztrál Pearsonban, le fogja ezt hozni rutinból.

Borítókép: Fotó: Hilts uk/Flickr

Európai labdarúgás bónusz

Akár 70% bónusz válogatott ligákra tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • 100 gát: Sally Pearson nyer
    3.00 Bet365