ATP Róma: Kényszerből szerva-röptézik a salakon Federer?

Gyerko Szabolcs
2019 máj 16. 11:46
Szólj hozzá!

Tenisz Masters ATP Róma Roger Federer

Roger Federernek (ATP 3.) szüntelenül sikerül meglepnie rajongótáborát. A svájci géniusz szerva-röptével tért vissza idén a salakra. Ezt a látványos játékstílust már a kemény borításon sem használják gyakran, nemhogy a lassú játékfelületen és méghozzá második szervát követően. Rogernek viszont ez nem idegen, mivel pályafutása elején nagy erőszeretettel játszotta az ultra offenzív játékot.

Bár nemrég még voltak kételyek afelől, hogy az immár 37 éves játékos visszatér egyáltalán a vörös borításra, Federer idén a madridi torna után még a római Masterset is beszúrta versenynaptárába a Roland Garros előtt. Ilyen taktikával körvonalazódni látszik a szakértőknek az a nekem eredetileg furcsának tűnő állítása, hogy a 20-szoros Grand Slam-bajnok a Wimbledonra készül idei salakos szerepléseivel. Emellett, én azért némi kényszert is érzek ennek a játékstílusnak a használatában.

Az tény, hogy bizonyos körülmények között (napos, száraz idő), a salakon is felgyorsulhat a játék (magasabbra pattan a kick szerva), de manapság maga a sportág egy olyan fázisában van, ahol a játékosok nagy része jobban teljesít a pálya hátsó részén és eredményesek tudnak lenni az említett támadó játékstílus ellen. Madrid a leggyorsabb játékkörülményeket biztosítja a salakidényben, így ebből a szempontból van abban ráció, hogy Federer a spanyol fővárosban kezdte eképpen a szezonnak ezt a részét. Annak ellenére, hogy Rómában sokkal lassúbb a játék, Roger formáján látszott, hogy még szüksége van hivatalos meccsekre a francia Grand Slam előtt, így az olasz Masters-tornán is indul.

Roger Federer (Fotó: Olga Besnard / Shutterstock.com)

A rizikós döntés okai

Mint ahogyan az elnevezése is sugallja, ez a játékstílus roppant acélos szervát és röptét igényel a játékostól. Federer talán a legideálisabb személy ebből a szempontból, de mostanság, bár röptéje ugyanolyan jó mint amilyen évekkel ezelőtt volt (ha nem jobb), szervája már nem olyan folytonos, mint amilyenre szüksége lenne. A Dominic Thiem elleni madridi negyeddöntőjében látszott, hogy szervájával nem sikerül jelen pillanatban megbízhatóan kényelmes fölényt kovácsolni magának.

Tenisz gyűjtő bónusz


Akár 50% bónusz válogatott versenyekre tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mutatói a példaként említett meccsen, viszont egy másik következtetés levonásában is segít. Bár 72%-ban voltak érvényesek első szervái és 79%-ban nyerte is első adogatását, a mérkőzést mégis elveszítette. A gond ott van, hogy nem csak a fonákja vált ismét sebezhetővé, hanem tenyerese sem olyan precízen támadó, mint amilyen volt. Véleményem szerint, nem is az a gond, hogy több hosszabb labdamenetre kényszerül, hanem az, hogy ezekben ő szenvedő alany az elejétől végéig, nem tudja átvenni a pont irányítását és ellentámadásai is ritkák. Érződik ebből egy kis bizonytalanság és kényszer a taktikai váltásra. Az már Miamiban látszott, hogy mostanában a tornákat elég gyengén kezdi és szüksége van egy-két fordulóra, hogy igazítsa játékát. A 2017-ben megújult fonákjával úgy gondoltam, hogy sikeres lesz salakon is, mivel több ideje lesz a labdákhoz helyezkednie, de azóta a hátsó vonalról sokat visszaesett ütéseinek színvonala, ezért ismét sebezhető.

Ez a bizonytalanság a lábmunkájára visszahat, merevíti mozgását a pályán és túl sokszor kapják a labdák felkészületlen helyzetekben. A fizikai teljesítőképessége sem a régi, így a szerva-röptével erőt spórol és a változatos ütései roppant kényelmetlenek lehetnek az ellenfelek számára, de úgy néz ki, hogy amíg a tenyerese és fonákja nem javul, addig a szerva-röpte sem fog hozni számára nagy sikereket.

Az eső a római torna csütörtöki programját zsúfoltabbá tette, így rövidebb időközönként fogjuk látni ismét pályán a továbbjutó játékosokat. Szerencsések a mai nap jegytulajdonosai a Foro Italicóban, mert majdnem az összes teniszcsillagot láthatják.

Fogadj teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.05.16. (11:20).

Borítókép: Roger Federer (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Élő nyereménynövelő a hét meccsére

Minden héten 25%-os élő nyereménynövelővel fogadhatsz a hét mérkőzésére.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI 0.00 %

február

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Élő nyereménynövelő a hét meccsére

  • Minden héten 25%-os élő nyereménynövelővel fogadhatsz a hét mérkőzésére.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

ATP Róma

SPF Előzetes hozzászólt
2019 máj 17. 08:55
ATP Róma: Verdasco sértett bikába szaladt

Fernando is kérne Nadalból, de rossz lehet az időzítés. Olvasd tovább

alexthebest hozzászólt
2019 máj 16. 18:46
A nap mérkőzése :D

Kyrgios földhöz vágta a széket, és otthagyta meccsét.
Dühkitörésbe fulladt Nick Kyrgios mérkőzése a római salakpályás férfi tenisztornán: az ausztrál játékost zavarták a mellette járkálók, káromkodni kezdett, a székbíró pedig úgy döntött, lelépteti – a norvég Casper R
Csenii hozzászólt
2019 máj 16. 16:40
A nap mérkőzése :D

Kyrgios földhöz vágta a széket, és otthagyta meccsét.
Dühkitörésbe fulladt Nick Kyrgios mérkőzése a római salakpályás férfi tenisztornán: az ausztrál játékost zavarták a mellette járkálók, káromkodni kezdett, a székbíró pedig úgy döntött, lelépteti – a norvég Casper Ruud így megnyerte a meccset.

[url=https://twitter.com/tancredipalmeri

Kapcsolódó cikkek