Australian Open: Pakliban a Federer-Blackjack 21-es száma!

Tenisz Rafael Nadal Novak Djokovic Grand Slam Roger Federer Australian Open

Nemrég köszöntöttük a 2019-s idényt és máris belevágunk a legjavába, hiszen Melbourne már pezseg az előkészületektől, mert az idei Ausztrál Open már rajtra kész.

A címvédő és hatszoros bajnok, Roger Federer a harmadik egymás utáni tornagyőzelmét ünnepelné Ausztráliában a rangos verseny második hetének végén. Ugyancsak hat győzelemmel érkezik a világelső Novak Djokovic is, aki a tavalyi idény utolsó két Grand Slam-tornáját nyerte és folytatná a sikersorozatot.

Kinek lesz hét koronája?

Federer nem egyszer bizonyította, hogy amíg ott van a mezőnyben, addig mindig esélyes marad. A 2017-s mesébe illő győzelme Rafael Nadal ellen, majd az ugyancsak káprázatos 2018-s sikere Marin Cilic ellen, amellyel a 20. Grand Slam-győzelmét szerezte, folytatást várnak a rajongók szemében. A 2017-ben újjászületett svájci játékformája tompult a tavalyi idény tavaszának kezdetével és már nem sikerült a 2017-s eredményeket megismételni. A rutinos bajnok mentális és fizikai fáradtság jeleit mutatta ez idő alatt és emiatt csak második esélyesként szerepel a bukik szemében 6.00-s szorzóval. Az idények közötti pihenő mindenképp jól jött az idén 38. születésnapját ünneplő Rogernek, és van rá még esély, hogy felfrissülten újra elkapja a nagy győzelmek fonalát. Erre biztató jel volt a múlt heti kíváló szereplése, ahol a svájci csapat sikeresen védte címét és ahol Roger még a világbajnok Alexander Zverevet is meggyőzően verte többek között.

A bukik legesélyesebbnek vélt játékosa Novak Djokovic (2.15), aki szintén nagy motivációval érkezik Ausztráliában. Ő is a hetedik Happy Slam-tornagyőzelmét keresi, de talán jobban ösztönzi az a cél, hogy közelíteni kezdje Federer Grand Slam-rekordját. Annak ellenére, hogy az vitathatatlan, hogy a szerb dominálta a múlt idény második felét, és újra tarolt az élvonalban, de rajongóinak ez az említett vágya még a közelmúltban szerzett sikerek hevében izzik, mert még hat győzelemre lenne a szerbnek szüksége ahhoz, hogy egyenlítse a svájci sikereinek számát, anélkül, hogy Roger még hozzátenne a saját Grand Slam-gyűjteményéhez. Az tény, hogy Novak sokkal fiatalabb (habár már ő sem tinédzser) és ideje (úgy látszik) még van, még azért korai ezt előrevetíteni. Lassan ő is 32 éves lesz, két gyereke van és egy egyre feltörekvőbb fiatal generációval is szembenéznie kell, amelynek egyik tagjától, Hyeon Chungtól kapott ki a tavalyi Ausztrál Openen, másik két tagjától pedig a 2018-s idény két utolsó torna döntőiben (Karen Khachanovtól Párizsban, Alexander Zverevtől pedig a londoni vb-n). Ettől függetlenül, vonalat húzva, jogosan látják őt sokan újra bajnokként a Rod Laver Arénában.

Novak Djokovic (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Hegyesek a spanyol bika szarvai?

Rafael Nadal követi Federert az esélyesek listáján (10.00). A spanyol bajnok még inkább benne van a Grand Slam-rekord témában, hiszen 17 tornagyőzelme van, de csak egyetlen egyet szerzett eddig Ausztráliában. Nem egyedi esetként szerepelt eddig karrierjében, hogy a szezon végét sérülés miatt kellett lefújja, de a hamarosan 33. születésnapját ünneplő játékos már megszokott sikeres visszatéréseinek megismétlése egyre kérdésesebbek. Ezt a 2019-s idény első meccsei is sugallták. Annyi biztos, hogy 2018-ban amíg egészséges volt, addig nagyon eredményes volt és az év nagy részében a világranglista első helyét foglalta el. Az elszántsága, ami annyi sikerhez vezette, az is ugyanolyan mint rég volt és játéka is sokat fejlődött az évek során. Ezért is van némileg kevesebb szüksége a rettenetes fizikai teljesítményre ahhoz, hogy sikeres legyen. Ezt a tényt is érzékelhettük idei meccsein, ahol az erőt spóroló támadói jelleg jobban észrevehető volt játékában. Ellenkezőjét bizonyította azoknak, akik azt mondták, hogy amikor csökkenni fog teherbíró képessége, akkor pályafutása is hanyatlani fog. Amennyiben játékformája a tavalyihoz fog hasonlítani, eljuthat legalább a döntőig.

Az ígéretesség nem bizonyíték

A top 5 esélyes egyike az ATP-világbajnok Alexander Zverev (10.00), akinek részvétele a tornán kérdéses, mivel lesérült az új idény elején. A jelenlegi fiatal generáció tagjai közül tőle várják jelen pillanatban a legnagyobb eredményeket főleg, hogy sikeres meneteléssel zárta a 2018-s évet az ATP Finalson. A gond még a fiatal német játékossal az, hogy az ötszettes Grand Slam-tornákon nem bizonyított eddig. Ezeket a rangos tornákat más kanállal eszik mint a háromszetteseket. Amennyiben részt fog venni, önbizalmának teljében lesz Melbourneban, de kérdéses, hogy érett-e játéka annyira, hogy valós veszélynek számítson elsősorban az előbb említett rutinos játékosok számára, akiket még mindig irtózatosan nagy feladat legyőzni. A mentális tapasztalat ezeken a meccseken érzékelhető a legjobban, ami Zverev esetében még hiányzik. Néhány meggyőző sikerrel ezen a szinten is jeget törhet és akkor fog igazán veszélyessé válni ezeken a tornákon is. Kétségtelen, hogy jó úton halad az ifjú Alexander, annak ellenére, hogy van azért amit még javítani játékán (pl. lábmunka, szerva-megbízhatóság).

A tavalyi döntős, Marin Cilic is a bukik top 5 esélyesének listáján van 26.00-s szorzóval. A horvát játékos kiválóan kezdte és fejezte be a 2018-s idényt, de nem sikerült neki folyamatosan tartani egy jó játékszínvonalat.  Ettől függetlenül, képes rangós tornákon is győzni. Ezt a tényt bizonyítja a 2014-s US Open-győzelme, a 2017-s Wimbledon és 2018-s Ausztrál Open-döntői. A 30 éves játékos tudja, ahogyan ki is jelentette azt, hogy képes felvenni a versenyt az élvonallal. Amikor az önbizalma a bátor kijelentéseinek szintjére ér, akkor ténylegesen igazi veszélynek számít. Egy kicsit viszont visszatetsző lehet annak aki tavalyi meneteléseit szemléli figyelmesebben, hogy túl sokszor kapott ki az élvonaltól, ami némi kérdőjeleket ékelhet az összképbe.

Hol várjuk a meglepetést?

Stefanos Tsitsipas (Fotó: Rena Schild / Shutterstock.com)

A felsorolt játékosok közül, érdekes módon, most Federer és Nadal tűnnek sebezhetőbbnek a torna első köreiben, viszont egy-két megnyert meccs simíthatja az utat. Nadal esetében ez talán mindig így is volt. A többiek a top 5-esélyesek közül nagyobb meglepetést idéznének számomra ha korán búcsúznának az ausztrál tornától mint ez a két játékos. Mivel Melbourne mindig új arcok fellépési színhelyeként szolgált, különösen figyelni kell, az olyan ígéretes fiatal játékosokra, mint Karen Khachanov (26.00), Borna Coric (51.00), Stefanos Tsitsipas (51.00). A két nagyágyú, Andy Murray (41.00) és Stanislas Wawrinka (41.00), úgy fizikai mint játékformai készenléte kérdéses, ezért tornagyőzelmi esélyeik inkább csak elméletiek.

Fogadj az Ausztrál Openre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.01.10. (12:35).

Borítókép: Roger Federer (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

5€-s kockázatmentes fogadás

Első Betfair Exchange részlegen elhelyezett fogadásod kockázatmentes, amennyiben annak értéke minimum 5€.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI 0.00 %

június

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

5€-s kockázatmentes fogadás

  • Első Betfair Exchange részlegen elhelyezett fogadásod kockázatmentes, amennyiben annak értéke minimum 5€.

betfair útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Australian Open 2019

davixxx hozzászólt
2019 jan 28. 22:02
Lehet petercrouch más dolog miatt parasztozta le, mert a tegnapi interjús jelenetnél ez szerintem fel sem merülhet. Szétröhögték az agyukat.  ;D ;D ;D

Peter Crouch inkább örüljön, hogy már nem szüz..  ::) ;D ;D (Bocsi, nem tudtam kihagyni  :P )
zsivany20 hozzászólt
2019 jan 28. 16:20
igen, így gondolom :D

Hát ne haragudj meg, inkább le is zárom a témát részemről, de ha szerinted ez a tegnapi volt Djokonak élete meccse, akkor nagyon kevés meccsét láttad...  :)
Milan hozzászólt
2019 jan 28. 16:17
Az az interju meg hatalmas, sztem semmi paraszt dolog nem volt benne.

Lehet petercrouch más dolog miatt parasztozta le, mert a tegnapi interjús jelenetnél ez szerintem fel sem merülhet. Szétröhögték az agyukat.  ;D ;D ;D

Kapcsolódó cikkek