A férfiak 400 méteres gyorsúszását az elmúlt évtizedekben kisajátította az ausztrál csapat. Az elmúlt hat olimpián négy alkalommal ők nyertek, valószínű, hogy jön a következő aranyuk a 2020-as játékokon, miután két versenyzőjük a legnagyobb esélyese a számnak. 

Olyan, mintha az ausztrál bajnokságot néznénk

Ian Thorpe neve valószínűleg minden olimpiát követő személy számára ismerős, az ausztrál zseni sorra nyerte az aranyakat a 2000-es években. Az örökségét Mack Horton vitte tovább. Majd egy ideig úgy tűnt, hogy botrányairól híres, Sun Yang lesz a szám egyeduralkodója. A kínai versenyzőt azonban elkapták doppinggal (sokadik alkalommal...), így újból előtérbe kerültek az ausztrálok. 

Mindenki evidensnek vette, hogy Mack Horton simán megnyeri a kvalifikációt, majd az olimpiát is. A két évvel ezelőtti vb-ről még emlékezhetünk a botrányra a kínai és az ausztrál sportoló között, most Sun Yang nélkül ebben a mezőnyben "kötelező" lett volna a győzelem Horton számára, de az ausztrál válogató alaposan bekavart. Rendkívül erős mezőny jött össze, és óriási meglepetés született, ahogyan azt a videóban is láthatjátok. 

A selejtezőben csak a negyedik időt úszta Horton, míg az első Elijah Winnington volt. Ekkor még nem tulajdonítottak neki nagy dolgot, de a fináléban Winnington mindenkit meglepett. Kirobbanó formában volt, elmúlt két év legjobb idejét úszta, mindössze egyetlen versenyző tudott nála jobbat az elmúlt négy évben: Sun Yang. Mack Horton végül harmadik lett, lemaradt ebben a számban is az olimpiáról (mindössze a váltóban kapott helyet). 

Megfigyelhető, rendkívül erős az utolsó 150 métere, esetleg Jack McLoughlin tudja tartani vele a lépést, de neki valószínűleg jobban fekszik majd a hosszabb táv. Jogos a kérdés, hogy mi a helyzet az olyan rutinos versenyzőkkel, Danas Rapsys vagy Gabriele Detti. Utóbbi az olimpián bronzérmes volt ebben a számban, de benne jelenleg nincs meg a 3.42-vel kezdődő idő (és, hogy őszinte legyek a győzelem sem ilyen rövid távon, hiába lenne lassabb döntő). Rapsys más tészta, azért alakított már nagyot 200-on és 400-on is. 

Mi a legjobb az egészben? Az, hogy az idei eredmények alapján még Horton is dobogós lenne. Nagyon fontos az is, ki milyen versenyzői alkat, mert most nem lesznek nézők, elszeparáltan készülnek, viszont az látszik, hogy Winningtonnak tett a legjobbat a kihagyás, így az elmúlt két évben rengeteg fejlődött. Ha a döntőre is fejben össze tudja magát rakni, akkor valószínűleg nyerni fog, mert jelenleg majd egy testhosszal van a többiek előtt. 

Borítókép: Jack McLoughlin (forrás: sportfogadas.org)

  • Tipp

    400 gyors: Elijah Winnington nyer
    1.95 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org