Szinte mindenki biztosra vette, hogy Emmanuel Macron megnyeri a 2022-es francia elnökválasztást, majd a semmiből érkezett egy kihívó. Ki lehet ez a 63 éves férfi, akinek a szorzója harmadik legerősebb favoritként nyitott? Tényleg van esélye az elnökségre?

Biztosra vették Macron sikerét

Ha csak fogadóirodák szorzóit figyeltük az elmúlt hónapok során, szinte biztosra lehetett venni, hogy Emmanuel Macron marad a következő évi választások után is az elnök Franciaországban. A szorzója 1.40-1.60 körül mozgott, igazi kihívója nem volt. Aki mélyebbre ásott a politikában, az olykor találkozhatott némi ellentmondással, szélsőjobb és Marine Le Pen erősödésével, de ezeket Macron "leszerelte". Az első komolyabb pofon nyáron érte a két jelöltet a francia regionális választásokon. 

A részvétel rendkívül alacsony volt, de ami ennél is megdöbbentőbb volt, hogy Macron és Le Pen pártjai leszerepeltek, Le Pen jóval a saját elvárásai alatt teljesített, Macronék a 15%-ot sem érték el. Kétségtelen, hogy a regionális politika eredményeiből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mindenesetre érezhető az elégedetlenség a franciáknál: megpofozták, majd tojással dobták meg Macront az elmúlt hónapokban. 

Donald Trump újratöltve

Amelyik demokratikus(abb)an működő országban felüti a fejét az elégedetlenség, ott idővel a háttérben orosz (olykor kínai) szálak jelennek meg az aktuális választásokon. Így volt ez Donald Trump esetében is, Boris Johnson és a Brexit kapcsán is megvolt az orosz kapcsolat, de nyugodtan lehetne még jó pár országot felsorolni. Franciaországban korábban Marine Le Pen élvezte az orosz medve ölelését, de az elmúlt időszakban az 53 éves szélsőjobbos politikus keresi identitását, így feltűnt a színen egy új jelölt. 

Nyáron a Le Figaro közölt egy cikket, miszerint nem véletlen a regionális választások alacsony részvétele sem, ugyanis az országban fokozatosan nő a demokráciától való elfordulás, hagyományos pártok kezdik elveszíteni a szavazóbázisukat. Ezt a kezdődő káoszt használná ki az "újdonsült üdvöske", a 63 éves egykori publicista, Eric Zemmour. A Harris kutatás szerint Zemmour már második erőnek számít, hiszen 17%-os támogatottságot tudhat magáénak.

Francia elnökválasztás közvéleménykutatók előrejelzései

Jól látható, hogy Marine Le Pen népszerűsége rohamosan csökken, "útkeresése" egyelőre teljes bukás, de a szélsőjobboldali szavazóknak szükségük van egy utódra, keletkező űr esetében Zemmour lehet a megoldás. Szinte a semmiből jutott el pár hét leforgása alatt 17%-ig az algériai zsidó család gyermeke, aki Franciaországban szerezte újságírói diplomáját, könyveket publikált és a bevándorlóellenesek élharcosa lett. A szélsőjobboldali kijelentésekkel operáló Zemmour gyakran fordult meg a Canal+ hírcsatorna adásaiban is, gyűlöletbeszédei miatt gyakorta ítélték el a csatornát. Azonban úgy tűnik, hogy gondolataira van igény, ugyanis a támogatottsága folyamatosan nő. Zemmour emellett az örökkévalóság politikáját hirdeti, régen minden jobb volt elvet népszerűsítve. 

Orbán Viktor jó barátja

Szeptemberben tartották Budapesten a IV. Demográfiai Csúcsot, ahol meghívott volt Zemmour is. Felszólalt az eseményen, majd a Karmelita kolostorban találkozott Orbán Viktorral. Nézeteik rendkívül hasonlóak, Orbán Viktor szemszögéből sem lenne egy utolsó szempont, ha Franciaországban közvetlen baráti miniszterelnök kerülne hatalomra. Arra emlékezhetünk, hogy Orbán és Macron kapcsolata sosem volt felhőtlen. 

Felépíthetik Zemmourt a választásokra?

Hivatalosan még nem jelölt Zemmour, ugyanakkor már a kampánycsapatát toborozza, támogatottsága folyamatosan növekszik, egyre veszélyesebb a két esélyesre (Macron és Le Pen). Kérdés az, hogyan reagál erre a szélsőjobbos politika arca, Marine Le Pen? Míg Le Pen középre tolódik, addig a párt egykori tagja - és Le Pen unokahúga -, Marion Maréchal úgy tűnik, hogy Zemmourt támogatja. Franciaországban Maréchal volt az élharcosa a családvédelmi törvénynek (abortuszt és melegházasságot elutasító törvény). 

Valószínűleg Le Pen radikális szavazóinak már nem lesz eléggé izgalmas a párt, így a következő hetek és hónapok során tovább növekedhet Zemmour támogatottsága ebből az irányból is, ha tényleg komolyan gondolja az indulást. Jelen helyzetben 7.00-es szorzón fogadhatunk a győzelmére, amiben óriási érték van, figyelembe véve a közösségi médiás toborzást a választások esetén (lásd.: Trump győzelme és a Brexit). 

Könnyedén megeshet, hogy amint bejelenti a hivatalos jelöltséget Zemmour, beesik a szorzója 2.50-3.00 környékére, így cashout opcióval már 2.00 körüli szorzót foghatunk majd úgy, hogy a 63 éves publicistának a választást sem kell megnyernie. Zemmour előnye, hogy ellentétben Macronékkal, mer beszélni a problémákról - igaz, hogy sokan nem értenek vele egyet -, viszont nem köntörfalaz, ha ezt a stílust folytatja a választásokig, akkor könnyedén bekerülhet a második fordulóba, ahol már bármi megtörténhet. 

Borítókép: Fotó: macri roland/Shutterstock

100%-os befizetési bónusz 10 000Ft-ig!

Az új Unibet játékosok akár egy 10 000 forint értékű befizetési bónuszban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Tipp

    Eric Zemmour lesz Franciaország következő elnöke
    7.00 Unibet