ATP: Az idősek vezérlik a hadat

Tenisz Grand Slam ATP Shanghai

Furcsa tényt tapasztalunk manapság a teniszvilágban. Marin Cilic szeptember 28-n betöltötte 30. életévét és ezáltal jelenleg nincs 30 évnél fiatalabb Grand Slam-győztes az ATP-ben.

Nem is olyan régmúltak azok az idők, amikor 30 év felett kevesen voltak képesek a legrangosabb tornák megnyerésére. Annak ellenére, hogy fizikailag egyre megterhelőbb a sportág, mégis úgy látszik, hogy manapság ez a privilégium csak az idősebb korosztályt illeti. Ha fogadni lehetett volna erre a helyzetképre néhány évvel ezelőtt, nagy valószínűséggel senki sem kockáztatta volna pénzét. A jelenlegi helyzetet az a megdöbbentő tény is aláhúzza, hogy csak három olyan játékos van húszas éveiben még, aki döntőbe jutott Grand Slam-tornán. Ez az időszak nem csak rövid és átmeneti lehet, mivel még egyelőre ugyanazok a legesélyesebbek Grand Slam-tornát nyerni, akik eddig is nyertek. Például, a következő Grand Slam-torna Ausztráliában lesz a következő idény elején és a bukik szerint a legesélyesebbek Novak Djokovic (2.60), Rafael Nadal (5.50) és Roger Federer (6.50).

Egyeseknek szomorúnak tűnhet ez a helyzetkép, de nem feltétlenül az! Akik a borúsabb oldalát látják, azok inkább arra a vetületre kellene gondoljanak, hogy a teniszezők versenyképes pályafutása hosszabbodott, ami fejlődést jelent a sportvilágban. Azt bevallom, hogy kissé kétlem, hogy miután Federer és társai visszavonulnak ugyancsak a harminc év feletti játékosoké marad a hab a tortán, de ez még nem változtat azon a pozitívumon, hogy manapság versenyképesebb ez a korosztály mint valaha volt. Végül is, ez a legfontosabb levonható következtetés. Egyesek azt hangoztatják, hogy túl erős a Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic és Andy Murrayből álló generáció élvonala, mások pedig a feltörekvő ifjak gyengeségét okolják. Talán mindkettőben van valami igazság.

Novak Djokovic és Roger Federer (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

Nem tagadható, hogy a néven említett játékosok rendkívüli játékosok, akik minden idők legjobbjaihoz tartoznak, de nem tagadható az sem, hogy az ifjú generációból valami hiányzik. Ezt a hiányt én semmiképpen nem tehetséghiánynak tartom, hanem inkább a meggyőződés és az elszántság hiányának. Nagyon sok a fiatal ígéretes játékos, akik folyamatosan bizonyítják technikai tudásukat a pályán (pl. Kyrgios, Shapovalov, Zverev, Chung), viszont egyiknél sem láttam azt a nem túlgondolt, lendületes, konok harcolni és győzni akarást még szemükben mint amelyet annak idején láttam a feltörekvő Sampras, Hewitt, Nadal szemeiben. Habár mára már képesek egyiket vagy másikat verni az idős gárdából, de egyikük sem volt eddig képes továbbtartani a játékformát és nyerni a tornát, ami ugyancsak mentális hiányosságnak tulajdonítható.

A Masters-tornákat is nagyjából ugyanazok a játékosok osztották szét maguk között, de mivel egy évben kilenc ilyen esemény van, alkalmanként sikerült másnak is a győzelmet megízlelnie. Jól tükrözi a helyzetet a héten zajló Shanghai Masters nyerteseinek listája is. A torna 2009-től létezik, első évben Nikolay Davydenko nyerte a versenyt de azután csak Murray (2010, 2011, 2016), Djokovic (2012, 2013, 2015) és Federer (2014, 2017) voltak győztesek. Az idén az első két kiemelt a versenytáblán Federer és Djokovic.

Sokan attól rettegnek, hogy mi lesz magával a sportággal miután a legnagyobbak visszavonulnak. Azt állítják, hogy a tenisz iránt nem lesz ugyanakkora az érdeklődés és ez jogos állítás. A generációk váltásakor mindig volt egy átmeneti időszak, amikor az új sztárok arra törekedtek, hogy az elvárásoknak megfeleljenek és hogy bizonyítsanak. Ilyenkor nehezebben azonosultak igazán a rajongók egyik vagy másik játékossal és ez meglátszott. A sportban, ugyanúgy mint bármilyen más területen, szükség van a példaképekre amelyekre felnézve új generációk nőhetnek fel. A következő generációváltás, abban fog különbözni az előzőktől, hogy drasztikusabb lesz, abban az értelemben, hogy amíg a régi generációk mellett azért beférkőztek és kinőtték magukat az új sztárok, addig a jelen helyzetben nagyon nagy a szakadék az említett világklasszisok és az őket követő játékosok között. Ettől függetlenül, a kétségbeesésnek, amely egyre több rajongót környékez, nincs helye, mert mindig volt és lesz folytatás. Többet fog kelleni várnunk, amíg ilyen kaliberű játékosoknak szurkolhatunk újra, de annál nagyobb és látványosabb lesz a kihívás amelynek megpróbálnak majd megfelelni a fiatal játékosok.

  Fogadj teniszre és nézd élőben!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2018.10.08. (11:32).

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Hozzászólások


Szólj hozzá fórumtagként

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI 0.00 %

december

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

20.000 Forint Kockázatmentesen!

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Kapcsolódó cikkek