Furcsa tényt tapasztalunk manapság a teniszvilágban. Marin Cilic szeptember 28-n betöltötte 30. életévét és ezáltal jelenleg nincs 30 évnél fiatalabb Grand Slam-győztes az ATP-ben.

Nem is olyan régmúltak azok az idők, amikor 30 év felett kevesen voltak képesek a legrangosabb tornák megnyerésére. Annak ellenére, hogy fizikailag egyre megterhelőbb a sportág, mégis úgy látszik, hogy manapság ez a privilégium csak az idősebb korosztályt illeti. Ha fogadni lehetett volna erre a helyzetképre néhány évvel ezelőtt, nagy valószínűséggel senki sem kockáztatta volna pénzét. A jelenlegi helyzetet az a megdöbbentő tény is aláhúzza, hogy csak három olyan játékos van húszas éveiben még, aki döntőbe jutott Grand Slam-tornán. Ez az időszak nem csak rövid és átmeneti lehet, mivel még egyelőre ugyanazok a legesélyesebbek Grand Slam-tornát nyerni, akik eddig is nyertek. Például, a következő Grand Slam-torna Ausztráliában lesz a következő idény elején és a bukik szerint a legesélyesebbek Novak Djokovic (2.60), Rafael Nadal (5.50) és Roger Federer (6.50).

Egyeseknek szomorúnak tűnhet ez a helyzetkép, de nem feltétlenül az! Akik a borúsabb oldalát látják, azok inkább arra a vetületre kellene gondoljanak, hogy a teniszezők versenyképes pályafutása hosszabbodott, ami fejlődést jelent a sportvilágban. Azt bevallom, hogy kissé kétlem, hogy miután Federer és társai visszavonulnak ugyancsak a harminc év feletti játékosoké marad a hab a tortán, de ez még nem változtat azon a pozitívumon, hogy manapság versenyképesebb ez a korosztály mint valaha volt. Végül is, ez a legfontosabb levonható következtetés. Egyesek azt hangoztatják, hogy túl erős a Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic és Andy Murrayből álló generáció élvonala, mások pedig a feltörekvő ifjak gyengeségét okolják. Talán mindkettőben van valami igazság.

Novak Djokovic és Roger Federer (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

Nem tagadható, hogy a néven említett játékosok rendkívüli játékosok, akik minden idők legjobbjaihoz tartoznak, de nem tagadható az sem, hogy az ifjú generációból valami hiányzik. Ezt a hiányt én semmiképpen nem tehetséghiánynak tartom, hanem inkább a meggyőződés és az elszántság hiányának. Nagyon sok a fiatal ígéretes játékos, akik folyamatosan bizonyítják technikai tudásukat a pályán (pl. Kyrgios, Shapovalov, Zverev, Chung), viszont egyiknél sem láttam azt a nem túlgondolt, lendületes, konok harcolni és győzni akarást még szemükben mint amelyet annak idején láttam a feltörekvő Sampras, Hewitt, Nadal szemeiben. Habár mára már képesek egyiket vagy másikat verni az idős gárdából, de egyikük sem volt eddig képes továbbtartani a játékformát és nyerni a tornát, ami ugyancsak mentális hiányosságnak tulajdonítható.

Hogyan tovább?

Sokan attól rettegnek, hogy mi lesz magával a sportággal miután a legnagyobbak visszavonulnak. Azt állítják, hogy a tenisz iránt nem lesz ugyanakkora az érdeklődés és ez jogos állítás. A generációk váltásakor mindig volt egy átmeneti időszak, amikor az új sztárok arra törekedtek, hogy az elvárásoknak megfeleljenek és hogy bizonyítsanak. Ilyenkor nehezebben azonosultak igazán a rajongók egyik vagy másik játékossal és ez meglátszott. A sportban, ugyanúgy mint bármilyen más területen, szükség van a példaképekre amelyekre felnézve új generációk nőhetnek fel. A következő generációváltás, abban fog különbözni az előzőktől, hogy drasztikusabb lesz, abban az értelemben, hogy amíg a régi generációk mellett azért beférkőztek és kinőtték magukat az új sztárok, addig a jelen helyzetben nagyon nagy a szakadék az említett világklasszisok és az őket követő játékosok között. Ettől függetlenül, a kétségbeesésnek, amely egyre több rajongót környékez, nincs helye, mert mindig volt és lesz folytatás. Többet fog kelleni várnunk, amíg ilyen kaliberű játékosoknak szurkolhatunk újra, de annál nagyobb és látványosabb lesz a kihívás amelynek megpróbálnak majd megfelelni a fiatal játékosok.

A Masters-tornákat is nagyjából ugyanazok a játékosok osztották szét maguk között, de mivel egy évben kilenc ilyen esemény van, alkalmanként sikerült másnak is a győzelmet megízlelnie. Jól tükrözi a helyzetet a héten zajló Shanghai Masters nyerteseinek listája is. A torna 2009-től létezik, első évben Nikolay Davydenko nyerte a versenyt de azután csak Murray (2010, 2011, 2016), Djokovic (2012, 2013, 2015) és Federer (2014, 2017) voltak győztesek. Az idén az első két kiemelt a versenytáblán Federer és Djokovic.

  Fogadj teniszre és nézd élőben!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2018.10.08. (11:32).

Európai labdarúgás bónusz

Nyerjen akár 100%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Hozzászólások


Szólj hozzá fórumtagként

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI -9.00 %

május

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Európai labdarúgás bónusz

  • Nyerjen akár 100%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Kapcsolódó cikkek