MLM rendszerek és sportfogadás Fotó: Shutterstock.com/rudall30

Az MLM-rendszerek és a sportfogadás

Karola 2024 ápr 24. 08:10 Szólj hozzá!

Szerencsejáték kriptovaluta csalás MLM

A többszintű marketing (MLM), más néven direkt marketing vagy hálózati marketing, olyan módszer, amely független értékesítési képviselők segítségével közvetlenül a fogyasztóknak értékesíti a termékeket, legalábbis próbálja. 

Az MLM-vállalatok általában a gazdagság és a függetlenség ígéretével vonzzák az újonnan toborzottakat. Bár definíciójuk alapján nem illegálisak, sok MLM hírhedté vált ellentmondásos üzleti gyakorlatai miatt - másokról pedig kiderült, hogy simán az illegális piramisjátékok kategóriájába sorolhatóak.

Mi is az a többszintű marketing, azaz MLM?

A többszintű marketingcégek kiskereskedelmi üzletek helyett embereket használnak arra, hogy termékeiket eladják az ügyfeleknek. Ezáltal az értékesítés felelősségét független forgalmazói hálózatok kezébe adják.

Az MLM-modell szerint a forgalmazók nem a vállalat alkalmazottai. Ehelyett egyéni vállalkozók, akik saját forgalmazói hálózatukat toborozzák, hogy segítsenek nekik a termékek értékesítésében. Az MLM cégek a bevételszerzés érdekében a független forgalmazók e kiterjesztett hálózatára támaszkodnak és azt kannibalizálják.

Hogyan működik a többszintű marketing

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik az MLM, gondoljunk egy piramisra. Tegyük fel, hogy Marika az első független forgalmazó, akit közvetlenül a direkt marketingcég alkalmaz. Marika lesz a piramis csúcsa. Marika öt független forgalmazót toboroz, akik mindannyian további öt független forgalmazót toboroznak, és így tovább. Ez tölti ki a piramist, amelyre az MLM cég támaszkodik a termékei értékesítéséhez.

Marika a szponzora, másnéven upline-ja mindenkinek, akit beszervez. Az általa beszervezett emberek (valamint az általuk beszervezett emberek) az ő downline-ját alkotják, ami a piramis alja felé mutat.

Ezeknek a kapcsolatoknak az irányait azért fontos szem előtt tartani, mert a legtöbb MLM rendszerben ezek befolyásolják a piramisban mindenki által keresett pénzt. Minden disztribútor a bevételének egy részét (vagyis legnagyobb százalékát) a vállalatnak, valamint a piramisban a csúcs felé elhelyezkedőknek fizeti.

Az MLM-ek általában egy részletes, ugyanakkor akaratlagosan zavaros kompenzációs tervet kínálnak, amely pontosan leírja, hogyan működnek ezek az upline és downline kapcsolatok, és hogyan kapnak fizetést a forgalmazók. Ezek a tervek olyan dolgokat határoznak meg, mint a toborzási és értékesítési jutalékok, valamint meghatározzák azokat a követelményeket, amelyeket egy tagnak teljesítenie kell ahhoz, hogy jogosult legyen a kompenzációra, általában minimális értékesítési célokban és az újonnan toborzott tagok számában kifejezve. Ne essünk tévedésbe, 99%-ban ezek a követelmények úgy vannak összerakva, hogy szinte lehetetlen legyen teljesíteni őket és leginkább a piramis csúcsán elhelyezkedő Marikákat és a céget magát támogassák.

MLM-ek és a 70%-os szabály

Ahhoz, hogy egy MLM megfeleljen az előírásoknak (azaz legális legyen, és ne legyen piramisjáték), be kell tartania a 70%-os szabályt, amely szerint az eladott áru legalább 70%-át nem forgalmazóknak kell megvásárolniuk.

Ez azt jelenti, hogy a vállalaton kívüli fogyasztóknak kell megvásárolniuk a vállalat termékeinek többségét - nem pedig a forgalmazói hálózaton belül vagy maguknak a forgalmazóknak kell készletet felhalmozniuk. De hihetetlenül nehéz bizonyítani, ha egy MLM nem felel meg a követelményeknek, ezt támasztják alá Alemany és Cory Rusin kutatók is, akik szorosan együttműködtek volt multi-level marketing disztribútorokkal, miután azok kiléptek az MLM-rendszerek világából.

"Szinte lehetetlen nyomon követni, hogy egy forgalmazó eladatlan termékeket rejteget-e garázsában vagy szekrényében. Az MLM-ek többnyire szemet hunynak forgalmazóiknak. És még ha egy forgalmazó egy adott hónapban a készletének 70%-át ki is ürítené, a rengeteg MLM által kínált pénzügyi szabadság egyszerűen nem érhető el pusztán közvetlen értékesítéssel. Ha elemezzük az MLM-ek kompenzációs terveit, az igazi pénz a toborzáson keresztül jön össze" 

mondja Rusin

Amikor az MLM-ek kudarcot vallanak

A piramisjáték akkor bukik el, amikor a toborzási erőfeszítések kudarcot vallanak, mivel a modell végtelen számú toborzást igényel a jövedelem fenntartásához. Az MLM-cégek általában akkor buknak meg, amikor a beszállítók vagy a forgalmazók fellázadnak az etikátlan üzleti gyakorlatok ellen, mint a közelmúltban a LuLaRoe botrány esetében is, bár az egyes forgalmazók egy ideig anélkül is küzdhetnek egy MLM-en belül, hogy az teljesen összeomlana.

A fent említett esetben a beszállítók beperelték a LuLaRoe-t kifizetetlen számlák miatt, és a vállalatot csoportos perbe fogták azok a vásárlók, akik hibás árut kaptak. A vállalat nemrégiben egyezséget kötött Washington állammal, amely beperelte a vállalatot illegális piramisjáték működtetése miatt.

Érdemes-e csatlakozni egy MLM-hez?

A rövid válasz: NEM.

A felszínen a többszintű marketingcégek nagyszerű lehetőségnek tűnhetnek arra, hogy átvedd az életed felett az irányítást mint üzlettulajdonos és bevételt teremts azokból a termékekből, amelyekben hiszel.

Az igazság azonban az, hogy az MLM-ben részt vevő emberek 99%-a pénzt veszít, mivel valójában folyamatosan a termékek továbbértékesítésével és a tagok toborzásával küszködnek az MLM-cégek számára, amelyek gyakran az illegalitás határát súrolják, és elrejtik a résztvevők elől a részvétel valódi költségeit.

Ráadásul az egyes MLM-ek által alkalmazott taktikák pszichológiai - és pénzügyi - terhet is róhatnak a forgalmazókra. Dr. Steve Hassan, a szekták egyik vezető szakértője foglalkozott azzal, hogy az MLM-ek hogyan használják a manipulációt és a hibáztatást annak biztosítására, hogy az üzleti modellen keresztül a kudarcokat a forgalmazókra hárítsák a hozzáértés vagy a kemény munka hiánya miatt.

Ezért akár pénzről van szó, akár arról, hogy otthonról szeretnél dolgozni, vagy a közösség érzését keresed, rengeteg olyan lehetőség van, amely pontosan ezeket az élményeket kínálja, anélkül a komoly pénzügyi befektetés és pszichológiai költség nélkül, amit egy MLM jelenthet.

Történet egy Las Vegas-i sportfogadó MLM-ről

John Frank Thomas és Thomas Becker 2010 szeptemberétől 2019 augusztusáig a következő szervezeteket tartotta fenn és hirdette a befektetőknek állítólagos befektetési alapként: Sports Psychometrics, Vegas Basketball Club, Vegas Football Club, Einstein Sports Advisory, Quantum Sports Advisory, Wellington Sports Club, és Welscorp Inc. 

Thomas és Becker hamisan azt állította a befektetőknek, hogy sportfogadási képességeiket és stratégiájukat sportfogadások megkötésére fogják használni a befektetők pénzével.

Azt is mondták a befektetőknek, hogy különleges meglátásaik és a görbét megelőző stratégiáik 100 dolláros tétenként 140%-os átlagos profitot generálhatnak és akár 180%-ot vagy plusz 180 dollárt is elérhetnek 100 dolláros tétenként.

Hasonlóképpen, tökéletes befektetési lehetőséget hirdettek, gyors hozzáférést kínálva olyan pénzösszegekhez, amelyeket átutalással mindössze egy nap alatt ki lehetett venni és kivételesen magas hozamot - a 2014-es futballszezonban fogadási naponként +10,75%-os ROI-t.

Thomas és Becker állítólag azt is állították hamisan a befektetőknek, hogy a számláik értéke a sikeres sportfogadásnak köszönhetően megsokszorozódott, holott valójában nem történt ilyesmi. Amikor pedig a befektetők megpróbálták kifizettetni a befektetéseiket, Thomas és Becker figyelmen kívül hagyták a kéréseket és az e-mailjeiket, és különböző kifogásokat találtak arra, hogy miért nem tudják kifizetni a pénzt, állítólagos egészségügyi okoktól kezdve a bankokkal és sportfogadókkal kapcsolatos problémákig. Amennyiben a befektetők pénzhez jutottak, az nem a sikeres sportfogadásokból, hanem más befektetők által befizetett összegekből származott.

Thomas és Becker több mint 600 magánszemélyt vett rá arra, hogy pénzt - 10 000 dollártól több mint 500 000 dollárig - helyezzenek el az állítólagos befektetési alapjaikban, összesen legalább 29 millió dollár értékben. A befektetők becsült vesztesége állítólag legalább 9 millió dollár volt. Thomas és Becker a befektetők pénzét személyes kiadásokra költötték, beleértve étkezést, lakhatást, lakásfelújítást és közlekedést.

Az összeesküvéses csalás elkövetésére irányuló összeesküvés büntetése vádpontonként 20 év börtönbüntetés, valamint 250 000 dollár vagy a bűncselekményből származó bruttó nyereség vagy bruttó veszteség kétszeresének megfelelő pénzbüntetés.

Egy kriptó-MLM cég befektetésekkel együtt tűnt el

Mindeközben több százezer bangladesi fiatal vesztette el befektetéseit egy MLM cég átverése miatt, amikor az MTFE, egy illegális online szerencsejátékkal és kriptovaluta-kereskedelemmel foglalkozó MLM-cég hirtelen megszüntette működését.

Becslések szerint ezen a cégen keresztül legalább 170 ezer eurót érő összeget szipkáztak el bangladesi befektetőktől kriptovaluta segítségével. Ezreket csábított online befektetésre a gyors meggazdagodás ígéretével ez a külföldi alkalmazás.

A dubaji székhelyű cég egy többszintű marketing, azaz MLM ponzi-séma alapján működött. A befektetési terv a következőképpen nézett ki: egy 500 eurós befektetés esetén az ígért hozam havi 188 euró volt. Továbbá, ha valaki 3.500 eurót fektetett be, és 15 embert hozott magával, és ha ez a 15 személy együttesen 9.000 eurót fektetett be, az elsődleges befektető legalább 350 eurót keresett volna havonta.

Viszont hamarosan azok, akik pénzt helyeztek el, nem tudtak pénzt felvenni és semmilyen tranzakció nem működött, az MTFE teljesen leállította a rendszerét. 

Működési mód és elérés

Az érintett befektetőkkel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy a Facebook hírfolyamban megjelenő csábító profitreklámok mellett néhány fiatal magánszemély különböző online csoportokban népszerűsítette ezt az alkalmazást. Ezen kívül irodákat is nyitottak ehhez az alkalmazáshoz Dakkában és más városokban.

Az is kiderült, hogy ezek a magánszemélyek mobilbankon vagy a Binance-on keresztül vettek fel pénzt a befektetőktől. A helyi ügynökök később ezt a pénzt külföldre csempészték, különösen a bangladesi SSC és HSC szintű diákokat (10-12-es diákok) vették célba, a nyereség lehetőségével csábítva el őket.

A mindennapos befektetők számára e cég tranzakciói vagy kereskedelme a hét öt napján zajlott, helyi idő szerint hétfőtől péntekig, este 7-től hajnali 1-ig. A vezérigazgatók számára azonban a tranzakciók a hét hat napján zajlottak, beleértve a szombatokat is. A vasárnapok szabadnapok voltak.

Lényeges információ, hogy a Bangladesben érvényes szabályozás szerint mind az MLM üzleti műveletek, mind a kriptopénz tranzakciók illegálisak és tiltottak.

Hogy ezek a történetek miért fontosak számunkra? Csupán mert kevésbé lehetünk csalások áldozatai amennyiben ismerjük a bevett módszereket és azt, hogy milyen ígéretekkel csalogatnak bennünket csapdába. Amint azt már említettük, az MLM-ek túlmutatnak a céges felépítéseken, nem egyszerű csalások, hanem korporációs köntösbe öltözött szociális szekták. Lehet hogy nem vallással és megváltással kecsegtetnek, de a végeredmény legalább annyira káros tud lenni.

A 2020-as világjárvány óta ezek a rendszerek virágkorukat élik, hiszen a zűrzavarban és munkanélküliségben tökéletes táptalaját ismerték fel a beetethetőségnek. Emiatt a kriptós, a pénzügyi és a sportfogadós MLM rendszerek is egyre csak szaporodnak és felelősséggel tartozunk egymás felé, ezért születnek az ilyen és ehhez hasonló cikkeink is, hogy megvédjük közösségünket a predatórikus rendszerektől.

Ne feledjétek: ami túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, azzal kapcsolatosan egy ponton rájössz, hogy tényleg túl jó, hogy igaz legyen!

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Shutterstock.com/rudall30Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Még több Szerencsejáték