Az új ATP-rivalitás: Tsitsipas vs. Medvedev

Szabi
2019 okt 18. 11:54
Szólj hozzá!

Tenisz ATP Masters John McEnroe Stefanos Tsitsipas Grand Slam Daniil Medvedev Björn Borg

Míg a régi nagyok (Federer, Nadal, Djokovic) még elviszik a legnagyobb díjakat, és az egymás elleni meccseik még a legnagyobb rangadók, a reflektorfény árnyékából lassan kibontakozni látszik egy új szikrázó versengés két fiatal játékos között. A Daniil Medvedev – Stefanos Tsitsipas közötti rivalitás viszont nem csak a pályán mutatott produkcióra hagyatkozik. Kettőjük nézeteltérései is nyilvános téma a teniszvilágban.

Két különböző személyiségről beszélünk, míg a 23 éves orosz kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb játékosnak látszik, addig a 21 éves görög sokkal lobbanékonyabb és szabad szájúbb. Ezek a tulajdonságok a játékstílusaikban is tükröződik, Daniil higgadtabb, merevebb, de ugyanakkor gyors mozdulatokkal rendelkező, Stefanos pedig a látványosabb, változatosabb, egykezes fonákot használó (tehetségesebbnek látszó) teniszező.

Lesz ebből új McEnroe vs. Borg ?

Az nyilvánvaló, hogy jelenleg túlzás a hasonlat mivel még az eredményesség terén van mit bizonyítani a két srácnak, viszont némi párhuzam már van. Aki látta John McEnroet és Björn Borgot játszani, az emlékszik, hogy kettőjük párbajában a vulkanikus és nagyszájú amerikai volt a látványos szerva-röpte játékstílus képviselője, míg a jégvérű svéd a kétkezes fonákjával a pálya hátsó vonalának mentéről verte annak idején ellenfeleit. A két játékos 7-7-re zárta az egymás elleni meccseik mérlegét, viszont a Grand Slam-győzelmek szempontjából Borg 11-7-re emelkedett McEnroe felé. Tehát, a nyugodtabb természetű játékos volt ebből a szempontból eredményesebb.

Medvedev és Tsitsipas esetében nem beszélhetünk Grand Slam-számokról, mert még egyikük sem nyert egyet sem. Medvedev idén US Open-döntőt játszott, Tsitsipas pedig elődöntős volt az Australian Openen. Az eddigi eredményeik alapján, a nyugodtabb Daniil a sikeresebb. Az orosz hét tornagyőzelemmel büszkélkedhet, amelyek közül két Masters-tornagyőzelem (Cincinnati és Shanghai), a görög pedig csak hárommal, és azok is ATP250-es rangúak. Ami az egymás elleni meccseiket illeti, ezen a téren Medvedev egyelőre elseprően fölényes, hiszen 5-0-ra vezeti Tsitsipast. Ettől függetlenül, csak egy olyan mérkőzés zajlott le eddig köztük, amelyen a vesztes játékos nem nyert játszmát. Ez azt sugallja, hogy kemény küzdelem árán sikerül Daniilnek eddig győznie.

Stefanos Tsitsipas (Fotó: Rena Schild / Shutterstock.com)

Fel tud zárkózni Tsitsipas?

A stíluskülönbség nyilvánvaló a két játékos között és ez még élvezetesebbé teszi meccseiket a rajongók számára. Mindkét játékos magas (Daniil 198 cm., Stefanos 193 cm.) és mindketten bődületes szervával rendelkeznek, de a görög támadóbb játékot, gyakran szerva-röptét űz, míg ellenfele teljesen egyedi (szokatlan) mozdulatokkal és lapos ütésekkel egy modern „counter-puncher”, aki könnyen húzza meg a ravaszt. Technikai szempontból, a görög kifinomultabb, többrétűbb, viszont védelemben a orosz játékos a folytonosabb a „lapátot lódító", "kalimpáló” mozdulataival. Magasságuk ellenére, mindketten az elvártnál is talán jobban mozognak. Bár Stefanos egykezes fonákja nem csak esztétikus, hanem nagyon stabil is, azért mintha többször kényelmetlen helyzetre kényszeríthető ezen a felén, mint az orosz a kétkezes fonákjának oldalán. A kissé fiatalabb Tsitsipas viszont ledolgozhatja az orosznak ezt a látszólagos, enyhe fölényét egy érettebben kivitelezett játéktervvel. Végül is, nem könnyű mostanában az orosz játékos ellen játszani, hiszen a washingtoni torna óta, minden versenyen, amelyen részt vett, bajnok vagy döntős lett. Alexander Zverev szerint, jelen pillanatban Medvedev a világ legjobb játékosa.

Tenisz gyűjtő bónusz


Nyerjen akár 70%-kal többet tenisz gyűjtői után.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Tsitsipas és orosz játékostársa nem a legjobb barátok, ismert a kettőjük kiélezett kapcsolata. A görög játékos nemrég azt nyilatkozta, hogy unalmas Daniil ellen játszani, mert számtalan a pályára visszaérkező labdáinak száma. Erre, állítólag az orosz válasza az volt, hogy nem veszi komolyan már játékostársát.

De nézzük csak érdekességképpen, a legutóbbi (Shanghaiban nemrég lezajlott) mérkőzésüket, amelyt Daniil 7-6, 7-5-re nyert. Talán meglepő, de az orosz több nyerő ütést ütött (25), mint ellenfele (24). Persze, a háló közeléből Stefanos több pontot gyűjtött be. 24 próbálkozásból 18-szor volt sikeres, míg ellenfele 14 próbálkozásból 9-szer nyert pontot. A ki nem kényszerített hibák is tükrözik a fentebb leírtakat, Medvedev 18-szor hibázott, Tsitsipas viszont 31-szer (5-13 a fonák oldalon!). A szerva szempontjából, mint az várható volt, nem lett nagy a különbség kettőjük között, mégis a második szerváját az orosz érezhetően jobban érvényesítette (67% - 44%). Mindenképp érdekes lesz követni, hogy miként alakul kettőjük párharca a következő években. Mindketten már kijutottak az idei ATP Finalsra Londonban. Neked mi a véleményed, ki lesz az eredményesebb játékos?

Akár most is fogadhatsz, ha úgy gondolod, hogy valamelyikük a következő idényben Grand Slam-tornát nyer.

   Australian Open  Roland Garros  Wimbledon  US Open
 Daniil Medvedev  7.50  26.00  8.00  8.00
 Stefanos Tsitsipas  23.00  26.00  17.00  21.00


Fogadj itt teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.10.18. (11:42).

Borítókép: Daniil Medvedev (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

20 000 Forint Freebet

Első fogadásod tétjét 20 000 Ft-ig visszakapod Freebet-ként a Betclic fogadóirodánál, ahol nyereményed azonnal kiveheted!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Szabi


A tenisz esztétikus, sportszerű de ugyanakkor versenyszerű világában élő ember vagyok. Nem túl pragmatikus álmodozóként állatok társasága vidít és a művészetek teszik szebbé napjaim.

20 000 Forint Freebet

  • Első fogadásod tétjét 20 000 Ft-ig visszakapod Freebet-ként a Betclic fogadóirodánál, ahol nyereményed azonnal kiveheted!

Betclic útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Game-Set-Match

SPF Admin hozzászólt
2020 aug 21. 18:37
Ez a téma mostantól az alábbi részen folytatódik: Tenisz hírek

Köszönjük.  :cya:
Latzka hozzászólt
2020 aug 21. 15:08
Nagyon nem vagyok az a mindenre bundat kialto tipus, de Wawrinka okosan gyujt egy kis plusz penzt Csehorszagban.. ;D

A látszat talán ezt mutatja, de szerintem maximum azzal 'játszik', hogy direkt hosszabb legyen a mérkőzés; éles gyakorlás.
Egy 3x-os GS győztes bi
peshark hozzászólt
2020 aug 21. 12:52
Nagyon nem vagyok az a mindenre bundat kialto tipus, de Wawrinka okosan gyujt egy kis plusz penzt Csehorszagban.. ;D

Kapcsolódó cikkek