Hiába a nyári szünet, mozgalmas napok, hetek elé nézünk a magyar csapatok terén. Szerdán a Ferencváros kezd a Ludogorets ellen, majd csütörtökön folytatódik a sor a Fehérvár, Debrecen, Honvéd hármassal az Európa Ligában. Nézzük először a magyar és a bolgár csapat párharcát!

A vízválasztó párharc

Rebrov egyáltalán nincs könnyű helyzetben, miután az elmúlt években igencsak sikertelen és dicstelen volt a Fradi nemzetközi szereplése. Ezért sok mindenkit (elsősorban Dollt) lehet ekézni, de valószínűleg a jelenlegi szakvezetőt semmiképpen se. Egyelőre. Az ukránnak 19-re lapot kell húznia, mivel egy esetleges továbbjutással már eleve túlszárnyalná azt, amit Doll a teljes regnálása alatt elért. Mondom ezt úgy, hogy mindketten bajnokok lettek, azonban a Vidi - FTC versenyfutásnál már jobban számít a nemzetközi kupában való helytállás, ebben pedig a piros-kékek egyelőre sokkal előrébb vannak a jelenlegi évtizedben. Mi történik, ha kiesik a Fradi Rebrovval? Akkor iszonyat nehéz lesz magáról lemosni azt, hogy nem ugyanaz jellemzi őt, mint német elődjét: a magyar bajnokságban fölényesen játszanak, azonban a nemzetközi kupában semmit sem érnek.

Doll után egy szebb nemzetközi szereplés következik?
Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Az előjelek vegyesek egyelőre számomra a Fradi (2.60) háza táján. Tokmac már a szezon végezte előtt lenyilatkozta egy norvég újságnak, hogy a mester számára mennyire fontos a nemzetközi kupa és hogy már a bajnokság alatt is ez lebegett a szemük előtt a keret összeállításakor. Ez mindenképpen előrelépés a zöld-fehéreknél az előző évek alapján, azonban a megvalósítás továbbra se sikeres teljesen. Jó összehasonlítási alap ennél a kérdésnél a Fehérvár, akik az előző években tudtak jó eredményeket felmutatni külföldi csapatok ellen is. A piros-kékeknél eddig senki se távozott a tavalyi menetelésből résztvevők közül, plusz Petrjak (meg mások is, de ők inkább csak a padra) érkezett a Fraditól/Sakhtartól. Ezzel szemben a bajnokcsapatnál az ukrán szélsőről is lecsúsztak (körülbelül úgy, mint anno Paintsilról), míg Gorriaránt értékesítették. Bödét is idesorolhatnánk, viszont ő nem játszott főszerepet a Rebrov-érában, így az ukrán mesternek azért ez nem nagy veszteség. Az érkezők oldalán viszont meglehetősen sokan állnak: Civic, Gróf, Skvarka, Ihnatenko, Zubkov mellett a kölcsönből visszaérkező Rui Pedro - Priskin duóval is újra számolni lehet. Tehát több játékost is be kell építeni a rövid nyári szünetben és ez problémát okozhat egy olyan edzőnél, aki a csapatjáték tökélyre fejlesztésével akarja eltüntetni a minőségbeli különbséget.  A játékoskeretet illetően tovább gyengíti a zöld-fehér esélyeket, hogy a budapesti találkozón se Signevich, se Isael nem fog Rebrov rendelkezésére állni eltiltás miatt. Elsősorban a center hiánya lehet nagyobb csapás, miután Lanzafame sérült, Böde már Pakson, így marad a kölcsönből visszatérő Priskin, esetleg Varga centerként játszatása.

Mindenképpen érdekes lesz a Fradi felállása mellett, hogy milyen szellemben lépnek pályára Budapesten. Mind a Fradi, mind a Ludogorets dominálni szeret a pályán - főleg a sorozat ezen periódusában - így nagy kérdés, hogy ki tudja a másikra erőltetni az akaratát. Rebrov többször is lenyilatkozta, hogy ők a saját játékukat akarják játszani a BL-ben is. Azonban az utóbbi évek megmutatták, hogy ez a magyar csapatoknak egyenlő az öngyilkossággal. Az utóbbi években kizárólag a székesfehérváriak értek el jelentősebb eredményeket, ők viszont mindig a csapatjátéknak és a zárt védekezésnek köszönhették ezt. Rebrov terveit illetően viszont ez a homály az első meccsig nem fog elszállni, abban biztosak lehetünk, hogy a bolgárok nem állnak be védekezni Budapesten. Láthatták a tavalyi párharcban, hogy azért nem világverő alakulatok vannak itt Magyarországon, illetve azt is, hogy egy pillanatig se vehetik könnyelműen a meccseket. Szerintem mindenképpen lőtt találattal szeretnének távozni, hogy aztán Bulgáriában ne kelljen már sokat izgulniuk.

Európai labdarúgás bónusz


Akár 70% bónusz válogatott ligákra tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Revánsot venne az ellenfél

A tavalyi év után a Ludogoretsről (2.75) tudhatjuk, hogy egyéni képességek terén jobb játékosokból áll, mint bármelyik magyar csapat, illetve a tavaly történtek alapján nem is fogják lebecsülni az ellenfelüket. Tehát a motiváció és az eltökéltség adott, ez pedig nagyon nem az underdognak szokott kedvezni. A tavalyi évben egy elemzés során írtam arról, hogy a bolgár csapat leggyengébb pontja az maga az edző lehet. Akkor a brazil Paulo Autuori vezette a gárdát, akinek alig volt tapasztalata az öreg kontinensről. Júniusban nevezték ki, majd októberben gyorsan le is mondott és visszarepült Brazíliába. Ezután a Ludogoretsnél visszatértek a jól bevált recepthez: hiába a sok brazil játékos, egy bolgár edző kell, aki ismeri a helyi közeget. Autuori után a korábbi másodedző Antoni Zdravkov próbálkozott vezetőedzőként, majd őt márciusban váltotta Stoycho Stoev, aki ezzel második regnálását kezdte el. 2013-2014-ben már vezette a bolgár bajnokot, ahol természetesen bajnokságot nyert, illetve a nevéhez fűződik egy, a  nemzetközi porondon lévő menetelés is. Első évében eljutott a BL playoffig - többek között a Partizán Belgrádot kiejtve -, ahol a Basel állította meg. Azonban az Európa Liga csoportkörébe folytatta a csapat a remeklést: a Dinamo Zagred, PSV, Chornomorets kvartett élén végzett, majd kiejtették tavasszal a Laziót és végül a Valencia jelentette a végállomást. A következő szezont a Dudelange ellen kezdtek és mentek is tovább, viszont a Haskovo ellen a bajnokságban elszenvedtek egy meglepő 1-0-s vereséget és ezek után elküldték a vezetőedzőt. Tehát mindenképpen egy tapasztalt edzőről beszélünk, aki ismeri a klubot, a játékosokat, az elvárásokat és már tett is valamit le az asztalra. Elnézve az erőviszonyokat, ez negatív előjel a Fradi számára.

A játékoskeretet illető változások se kecsegtetnek túl sok jóval.  Az akkori Vidi elleni visszavágó kezdőjéhez képest Vura (pedig egy kiállítást most is összehozhatott volna) mellett Natanael és Campanharo távozott a brazil különítményből. Az érkezők listáját böngészve talán az a legfeltűnőbb, hogy nincs brazil köztük. Ebben az évben inkább az afrikai válogatott játékosokra mentek rá, amely akár az új irányvonal is lehet a bolgár klubnál. Négyen érkeztek, akik közül a kongó DK-beli Ikoko és kongói Tchibota játszott is a Szuperkupa találkozón. Rajtuk kívül majdnem egy millió eurót fizettek az izraeli Dan Bitonért, aki július elsején csatlakozott a kerethez. Tehát gyengülésről egyáltalán nem számolhatunk be és ezt mutatja az említett kupamérkőzés is, amit 2-0-ra nyert meg a bajnok a Lokomotiv Plovdiv ellen. Egy hiányzója azért lesz a vendégeknek is, miután a madagaszkári Anicet az Afrika kupán szerepel a nemzeti csapattal.

Mindkét csapatnál sok az ismeretlen, de főleg a Fradinál tapogatózhatunk a sötétben azzal kapcsolatban, hogy mit is szeretnének játszani az első meccsen. A támadó poszton problémájuk van, ráadásul a Mouscron ellen nagyon nem ízlett nekik a letámadás a hírek szerint. Ráadásul láthattuk tavaly a Vidi ellen, hogy kell a „segítség” ahhoz, hogy kiejtsen a magyar bajnok egy Ludogoretset. Akkor a játékvezető által Vura kiállítása volt ez, ami magyar szemmel nézve is szigorú volt. Más kérdés, hogy történt hasonló a Fradival is, mikor két éve a Midtjylland ellen estek ki egy vitatható bírói ítélet után. Ezek benne vannak a fociban és nem lehet megjósolni, hogy most kit fog segíteni vagy sújtani egy ilyen döntés vagy egyéni hiba. Mindenesetre egy párharcról van szó, aminél több tényező is a Fradi ellen szól. A sorsolás után azt gondoltam, hogyha 1.50 fölött lesz a bolgár továbbjutásra az odds, akkor érdemes megtenni. Jelenleg 1.40, ami a részemről holttér. A Fradi továbbjutása 2.75-nél jár jelenleg, de ez inkább csak 3.00 felett rakható - mivel láttuk azért tavaly, hogy a bolgárok se verhetetlenek. Emellett még a gólok piaca az érdekes számomra, mivel a 2,5 overt nem találják túlságosan valószínűnek a bukik, így 2.25-ért kapható. Ez azért mindenképpen elgondolkoztató, mivel mindkét csapat dominálni és ha mindketten ezt is tervezik a szerdai találkozón, akkor egy igen izgalmas meccset láthatunk. Így ezt inkább az élő fogadásra hagynám és 10 perc után megtenni, ha nyílt sisakkal állnak fel a csapatok. Az under felé egyáltalán nem mennék el.

A cikkben szereplő szorzók kedden, 16:15 perckor voltak érvényben az Unibet, vagy Bet365 oldalán.

Borítókép: Tokmac Chol Nguen, Marcel Heister, Ivan Petryak és Nikolai Signevich öröme (Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)