A párizsi odavágó fordulatokban gazdag mérkőzést hozott, ahol végül a Barcelona 3-2-re nyert, de nem tekinthető lefutottnak a párharc, hiszen a PSG-nek olyan játékosai vannak, akik maguk javára fordíthatják a visszavágót. 

ápr 16. 21:00
Tipp: Vitor Roque 0,5 kaput eltaláló lövés alatt
Unibet
1.96

Mi történt az odavágón?

Izgalmasan alakult a PSG - Barcelona BL-negyeddöntő, ahol az odavágón a katalánok 3-2-re nyertek. A két csapat felállása papíron nagyon hasonló volt, hiszen mindketten 4-3-3-as rendszerben léptek pályára, nem meglepő, ugyanis Xavi és Luis Enrique is preferálja ezt a formációt. A két egykori Barcelona ikon most egymás ellen bizonyított, Xavi pedig megnyerte a taktikai csatát. Marco Asensio személyében Luis Enrique hamis kilencessel próbálkozott, de nem jött zavarba a Barcelona, akik pontosan tudták, hogy Mbappé és Dembélé előtt kell zárni a területet, ezt pedig úgy tették meg, hogy rendre duplázták a szélsőkön a védekezést és az oldalvonal mellé szorították őket. 

Kylian Mbappé estéje: A francia világbajnok támadó nem szerzett gólt, nem adott gólpasszt, nem próbálkozott kaput eltaláló lövéssel. Ez már önmagában rendkívül gyatra lenne, de ehhez még jön az 1/4-es cselmutató, illetve a 2/10-es megnyert párharc, ami csak tovább rontja az összképet, mint ahogyan az is, hogy 13 alkalommal veszített labdát, ami például az alábbiakat jelenti: lesen érték, rosszul cselezett vagy passzolt, leszerelték, ez ilyen szinten értékelhetetlen teljesítmény. 

A katalánok részéről sokan kiemelték Raphinha, Koundé vagy Cubarsí zseniális játékát, de nem szabad szó nélkül elmenni Robert Lewandowski teljesítménye mellett, aki 35 évesen 10,66 km-rel a legtöbbet futotta a mezőnyben. Kivette a részét védekezésből és támadásokból is, segített helyzetet teremteni. A másik, ami a Barcelona sikerében kulcsfontosságú volt, hogy Ter Stegen nem jött zavarba, mikor hosszú labdákkal kellett a társakat játékba hozni, ugyanis a PSG presszingje miatt, csak így tudta áthidalni a támadásépítés problémáját a katalán csapat. Sok volt az ívelés, de Lewandowski rendre megtartott a labdákat, így hatástalan volt a párizsiak letámadása. 

Barcelona: Xavi még a végén maradni fog!

Az, hogy egy 17 éves belső védő, Pau Cubarsí leveszi a pályáról a világ egyik legjobbját, sőt, elmúlt két BL-meccsén két top támadót semlegesített, az már önmagában is óriási fegyvertény és egészen elképesztő. A Barcelona ezt a párizsi BL-negyeddöntős sikert a semmiből hozta, hiszen januárban olyan krízisben volt a csapat, hogy Xavi bejelentette a távozását a szezon végével. Ez elmondása alapján azóta sem változott, bár vannak arra utaló jelek, hogy a katalán szakember marad a szeretett csapatánál jövőre is. Mióta ugyanis tudvalevő a távozása, egyre jobban teljesít a Barcelona. 

Kiemelném a védekezésünket. Nem igazán tudtak egyből lehetőségeket kialakítani. Azt szerettük volna, hogy Robert leginkább a párharcokkal legyen elfoglalva, aki elfogadta ezt a szerepet, a szélsőink pedig az egy az egy elleni szituációkkal. [...] Nagyon jól támadtunk le. Nagyon büszke vagyok a csapatra. [...] A jelenlegi helyzet nem változtat semmin a döntésemmel kapcsolatban.

A csapaton nagyon sokat segített, hogy a védelembe több kulcsjátékos is visszatért - köztük Marc-André ter Stegen -, illetve beépítették a kezdőbe az említett Cubarsít, aki hiába szemtelenül fiatal, rendkívül magabiztos. A katalánok pedig egyre jobban teljesítenek, ez megmutatkozik védekezésben is, ahol a legutóbbi hat bajnoki mérkőzésükön nem kaptak gólt. A csapat kezd hasonlítani arra, amely tavaly masszív defenzív játéknak köszönhetően bajnoki címet nyert a LaLigában. A hétvégén sem hibáztak, Cádiz otthonában nyertek 1-0-ra úgy, hogy Xavinak sikerült a rotáció is. 

PSG: Kipihenték magukat Párizsban

A Barcelonával ellentétben, Luis Enrique és a csapata nyugodtan készülhetett, nem kellett bajnoki mérkőzést játszani, így elemezhették a PSG játékát az odavágóról. Volt bőven dolga ilyen tekintetben a szakmai stábnak, hiszen 3-2-re kikaptak, nem játszott jól a PSG, Kylian Mbappé teljesen eltűnt, Vitinha és Ousmane Dembélé volt igazán elemében. Minden bizonnyal Luis Enrique taktikai változtatásokat is eszközöl majd a visszavágóra, hétvégén pedig minden játékosának volt ideje átgondolnia a szerepét. Előny lehet tehát, hogy a második negyeddöntőre kipihentek, de ez még önmagában nem jelent továbbjutást. 

Barcelona - PSG taktika és hiányzók

Akinek egyértelműen változtatni kell, az Luis Enrique, ezt valószínűleg érzi. A hamis kilences megoldás nem vált be, így Goncalo Ramosszal vagy Randal Kolo Muanival kell kezdeni középen, muszáj egy klasszikus támadó, aki leköti a belső védőket, hogy Dembélé és Mbappé minél több egy az egy elleni szituációt képes legyen megcsinálni, ne kapjanak folyton kettőzést. Xavinak annyiból kényelmes lehet a helyzet, hogy az odavágón csereként csak 30 percet kapó Pedri - akit sérülése miatt limitáltak -, most már többet játszhat, viszont Sergi Roberto és Andreas Christensen eltiltás miatt nem léphetnek pályára. 

Barcelona PSG
Pedri és Raphinha gólöröme (Fotó: Christian Bertrand/Shutterstock.com)

A két játékos hiánya érzékeny veszteség lehet, mert bár Sergi Roberto csak kiegészítő, de fontos meccseken a jelenléte sokat jelent a pályán a csapatnak, míg Christensen a defenzív játékban segíthetett volna. Emiatt a középpályás védekezés nem biztos, hogy olyan hatékony lesz, Ilkay Gündogannak is majd többet vissza kell lépnie, nem játszhat abban a szerepkörben - irányító -, ahol igazán képes kiteljesedni. A hátsó alakzaton felesleges változtatnia Xavinak, hiába játszanak majd otthon, minden bizonnyal a PSG próbál majd dominálni, ezért is lesz fontos egy összeszokott és hatékony védelem. 

Barcelona - PSG tipp

Az odavágón volt érték abban, hogy a katalánok nem kapnak ki, most ebben nem látunk akkora fantáziát. A hazai siker sem evidens, de bátrabbak - akik bíznak a PSG-ben -, azok nyugodtan fogadhatnak a franciákra, mert ilyen szorzón (PSG DNB-vel: 2.23) lehet benne érték. A hagyományos piacokat szemlélve, meglepődve tapasztalhatjuk a gólok határát, ugyanis 3,5-re húzták, ahol az under értéke 1.66-os. Az odavágón védekezést és megfontolt játékot vártunk, kevés góllal, defenzív játék adott volt a Barcelona részéről, de a két bekapott gól megváltoztatott mindent. Ez a magasabb határ és a szorzó talán csábító lehet, ahogyan a PSG góljai esetében a 1,5 gólos határon az alatt opció (2.02).

Hazai pályán a katalánok megint a hosszabb ívelésekre és a kontrákra építhetnek az előny tudatában, míg a fellazult párizsi védelem emiatt bajba kerülhet. Ezért a Barcelona 5,5 kaput eltaláló lövés feletti tippben lehet érték (1.70), de semmiképp sem nagy téttel. Az odavágón is volt feszültség, pedig a két edző kedveli egymást, de a játékosok között lehet egy kis csetepaté (büntető lapok 5,5 felett: 1.95). Főleg akkor, ha nüanszokon múlik a továbbjutás, esetleg túl hamar valamelyik fél behozhatatlan előnyre tesz szert. Ez ugyanis mindkét fél számára fontos meccs, mert érzik ők is, hogy BL-döntőt játszhatnak kis szerencsével. 

Született tehetség, igazi brazil. Nagy segítségünkre van, annak ellenére, hogy keveset szerepel. Jól használja az üres területeket, ebből előnyt kell kovácsolnunk. Neki pedig jobban meg kell értenie a pozíciós játékot, amit még nem sajátított el.

nyilatkozta Xavi a csapat támadója, Vitor Roque szerepéről.

A végére pedig az egyéni teljesítményt vettük górcső alá. A Barcelona esetében a fiatal brazil Vitor Roque játéka kerül középpontba. A támadó a bajnokságban is csak kevés szerepet kap, de most a hétvégi Cádiz ellen találkozón kezdőbe nevezte Xavi, hogy Lewandowskit tehermentesítse, de Roque megint nem volt jó passzban. A tipp, hogy nem talál kaput, minden bizonnyal push lesz - mert nem lép pályára -, de bízhatunk abban, hogy a meccs végéhez közelítve amolyan időhúzó csereként a gyepre küldhetik.

A másik játékos, akitől viszont jó játékot és kaput eltaláló lövéseket várunk (2.23), az Vitinha. A portugál középpályás okos elgurítása gólt ért az odavágón is, jó formában volt. Betalált a Le Classique francia derbin is, ha megindul a középpályáról, akkor kevesen állítják meg, ráadásul most nem lesz ott a Barcelona középpályáján Christensen és Roberto sem, így nem elképzelhetetlen, hogy a portugál középpályás megint villan. 

Barcelona - PSG élő közvetítés

Hol nézhető az Barcelona - PSG mérkőzés? Magyar kommentárral az M4 Sport felületén kedden 21:00-től. 

  • Élő közvetítés: M4 Sport
  • FC Barcelona - Paris SG tipp

    Vitor Roque 0,5 kaput eltaláló lövés alatt
    Unibet
    1.96

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Raphinha (Fotó: Christian Bertrand/Shutterstock.com)