A BL-nyolcaddöntők leginkább várt párharcra, ahol az odavágón a németek kihasználták a franciák hibáit, ezzel előnybe kerültek. Innen már megoldja a továbbjutást a Bayern München? A párizsiak elveszítették több kulcsjátékosukat, de ez épp előnyt jelent majd számukra, pörgősebb lehet a csapatuk?

márc 8. 21:00

Működik a Mbappé - Messi duó

Amikor hónapokkal ezelőtt arról írtunk, hogy mekkora baj lehet abból, ha Kylian Mbappé és Lionel Messi nem tudja megfelelően kezelni a világbajnoki döntő okozta feszültséget, akkor reálisnak tartottuk, hogy a PSG pár héten belül teljesen szétessen. Erre voltak is jelek, hiszen Mbappé az Egyesült Államokba utazott Lionel Messi visszatérésekor, míg az argentin nem igazán tudott örülni, ha a francia támadó gólokat szerzett. Ez volt az alapfelállás, aztán valami történt.

Bayern München PSG
Lionel Messi és Kylian Mbappe (Fotó: Maciej Rogowski Photo/Shutterstock.com)

Nem lehet tudni, hogy leültek a felek és megbeszélték a sérelmek, esetleg szimplán csak a célra koncentrálnak (BL-győzelem), de az biztos, hogy Messi és Mbappé úgy játszik együtt, ahogy eddig sosem. Messi az irányító, aki szökteti a franciát, kihasználják Mbappé rendkívül sebességét és üres területbe való mozgását. Ezzel Messiről is elterelődik a figyelem, így a második hullámban érkezve képes gólokat szerezni. Olyan, mintha évtizedek óta együtt játszanának, mint a Suárez - Messi duó legjobb napjain. 

A PSG jobb Neymar nélkül?

A Bayern München elleni odavágón látszódott, hogy mennyire nem működik a Neymar - Messi páros. Manapság már két irányítói vénával megáldott játékos, akik nem futnak üres területbe és nem mozgatják az ellenfél védelmét, nem tarthatóak egyszerre a pályán. Hiába klasszis mindkét játékos, de elsősorban mélységből szeret játszani, cipelik a labdát, cseleznek. Ezért működik a Neymar - Mbappé és a Messi - Mbappé duó, de Neymar és Messi már nem hatékonyak együtt.

Az idei szezonban Neymar szokás szerint több meccset is kihagyott, most is sérüléssel bajlódik, biztossá vált, hogy a visszavágón nem léphet pályára Münchenben. Ez azonban még jól is jöhet a párizsiaknak, ugyanis nélküle, illetve a Messi - Mbappé duóval a pályán idén 5 mérkőzést játszott a PSG, mindegyiket megnyerték, gólkülönbségük pedig 15-3, győztek a Juventus és a Marseille ellen is idegenben. 

Bayern München PSG
Lionel Messi és Neymar (Fotó: Maciej Rogowski Photo/Shutterstock.com)

Jobban ment a védekezés, pörgősebb volt a támadás, kihasználták Mbappé sebességét, középpálya sem esett szét, hiszen Neymar helyett olyan játékos volt rendre a gyepen, aki szokott is védekezni, így elfedték Messi hiányosságait ilyen téren. Ebből a 15 gólból 10-et az említett páros hozott össze, az OM elleni rangadót például ketten oldották meg, kiütve a riválist. 

Akadnak még hiányzók

Ami azt illeti, Neymar mellett még a bírósági ügybe keveredő Achraf Hakimi sem bevethető, illetve a partvonalon túlról figyeli a mérkőzést Presnel Kimpembe és Renato Sanches is. Ez alapjáraton fontos lenne, de Christophe Galtier kerete olyan mély, hogy a védelemben már kellően összeszokott a Sergio Ramos - Marquinhos duó, míg Hakimit az a Nordi Mukiele pótolja, aki bármikor képes egy gólpasszt adni, védekezésben pedig sokkal hasznosabb, mint a marokkói. 

Több kell a Bayern Münchentől

Annak ellenére, hogy idegenben előnyt harcolt ki és kedvező helyzetből várhatja a visszavágót, mégsem volt annyira megyőző a Bayern München. Amennyire kontrollálták a meccset, már ott el kellett volna dönteni a továbbjutást, érdemes kiemelni a Bayern Szektor elemzéséből a konklúziót: 

Kedveceink támadásban és védekezésben egyaránt remekeltek és a helyzeteket, illetve a sebezhető párizsi védelmet nézve akár több góllal is nyerhettek volna. De ne legyünk elégedetlenek és örüljünk az egygólos győzelemnek, mivel Mbappé pályára lépése a hajrára radikálisan megváltoztatta a játék képét, amely egy intő jel a visszavágóra nézve.

Azért is kell több a visszavágón a bajoroktól, mert az odavágó megmutatta, hogy Mbappével a pályán komoly veszélyforrása van a PSG-nek, akivel rendre az addig fegyelmezett Bayern védelem mögé tudnak kerülni. Alphonso Davies egy rendkívül gyors játékos, de Mbappé még nála is gyorsabb - még labdával is -, szóval fogalmazhatunk úgy, hogy nem nyílhat ki a Bayern München, mert újból nem szórakoznak el ennyi helyzetet a párizsiak, mint az odavágó végén. 

Készen állnak a franciákra

Az elmúlt napokban az Union Berlin és a Stuttgart legyőzésével hangolódott a Bayern München. Utóbbi mérkőzésen Alphonso Davies és Jamal Musiala kiválóan játszott, dinamikusak voltak, Matthijs de Ligt pedig irányította a védelmet, ráadásul fontos gólt szerzett egy távoli lövés után. A támadósorban több játékos is képes betalálni az ellenfél kapujába, ami mindenképp a bajorok mellett szól, míg a védelmük jelenleg egy fokkal jobb, mint a franciáké, csapatszinten erősebbek.

Adtak 50 perc előnyt?

A PSG szó szerint 50 percen át teljesen vakon volt az odavágón, nincs erre jobb kifejezés. Galtier elképzelése valószínűleg az lehetett, kihúzni 45-50 percet tudatos védekezéssel, ha lehet, akkor elől megtartani kicsit a labdát Messi és Neymar révén, pontrúgásokat kiharcolni, majd várni Mbappéra, akinek érzékesével a fáradt bajor védelem lefutható. Ebből végül az lett, hogy a PSG teljesen átadta a területet a bajoroknak, szinte csak a németeken múlott, hogy lesz-e kiütés a meccsen. Az, hogy adott a PSG 50 perc előnyt, az túlzás, az viszont nem, hogy 50 percig nem csináltak semmit, ami ilyen szinten megbosszulja magát. 

A visszavágó valószínűleg más mederben folyik majd, mivel a meccs elejétől ott lesz Mbappé, ráadásul Nordi Mukiele egy jóval fizikálisabb védő, mint Hakimi, így Daviesnek és Musialának sem lesz egyszerű dolga. Ennek fényében kicsit megdöbbentő, mennyire underdogként kezelik a franciákat. Emiatt van csak érték a dupla esélyben, mert a PSG-re vétek 2.00 körüli szorzót adni. Amikor ennyire lebecsülik őket, az sosem jó. Azért két világbajnok támadója van a párizsiaknak, ráadásul egy jóval erősebb keretük. Nem biztos, hogy nyernek, de nekünk már egy döntetlen is elég lenne a sikerhez (meg a bajoroknak is). 

Amennyiben fogadnál a Bayern München - PSG mérkőzésre, a Betfairnél 400 forintos ingyenes fogadásban részesülhetsz.

  • Bayern München - Paris SG Tipp

    PSG vagy döntetlen
    Unibet
    1.97

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés

Borítókép: Neymar (Fotó: A.Taoualit/Shutterstock.com)