Boris Becker érdekes kijelentést tett nemrég a sajtónak, ami szerint Novak Djokovic számára Rafael Nadal legyőzésének taktikai nyitja, a spanyol rettegett tenyeresének lebontása. Persze, azt is hozzátette, hogy ennek a magyarázata a szerb játékos kiváló fonákja, amely képessé teszi erre az irtózatosan nehéz feladatra.

Az adott helyzetkép

A legtöbb játékosnak eszébe sem jutna Rafát ezen az oldalon támadni, mivel a balkezes ostor fájdalmasan csattanna legtöbbjükön. Novaknak az átlósan ütött fonákja viszont elegendően színvonalas ahhoz, hogy a megfelelő nyomást gyakorolja a spanyolra, hogy az ne tudjon zavartalanul irányítani tenyeresével. Ezáltal megtudja nyitni Nadal gyengébbnek vélt fonákjának térfelét és kihasználni azt. Érdekes tény, hogy ha visszagondolunk az ausztrál Grand Slam 2017-es blockbuster döntőjére, amikor Roger Federer újra felfedezett fonákjával sikerült legyőznie Nadalt, akkor is érzékelhető volt, hogy amint a svájci átlós fonákja magabiztos volt, sikerült az előnyt megszerezni a labdamenetekben. A nyilvánvaló párhuzam alátámassza Becker látásmódját.

Novak Djokovic és rettegett fonákja (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Nadal az idei Ausztrál Open döntőjében elszenvedett vereségét, elsősorban a gyengébbre sikerült védekezésével magyarázta, és ez (ha nem is direkt módon) igazolja Boris taktikájának jogosságát, mivel így a spanyol könnyebben volt kiszorítható a labdamenetekben akár az említett fonákkal, akár a laposabb tenyeressel. A spanyol tudatában volt eddig is, hogy talán már kevésbé képes arra a rá jellemző fertelmes védekezésre, amely miatt híres szerte a világban, a lábmunkája már nehézkesebb kissé és ezért is vált az utóbbi években egyre támadóbb játékossá.

Megvannak fegyverei a gyorsabb pontzárásra, de mégsem az a vérbeli támadó, aki indítványozásaival burkolni tudja teljes mértékben az esetleges réseket a védelmében. Új, támadóbb szervát is kieszeltek ez irányban Carlos Moyaval, amely több problémát okozzon a spanyol ellenfeleinek. Bár az egész Australian Open ideje alatt nagyon jól be is vált, hiszen Rafa első hat meccsén csak két alkalommal veszítette el adogatását, mégis a döntőben Djokovic öt(!) alkalommal nyerte el Nadal szerváját. Az igaz, hogy a szerb talán a világ legjobb szervafogadó játékosa, de itt már többről van szó. Szerintem, Novaknak már valahol olyan mentális fölénye kezd lenni (ha még nincs) Nadallal szemben, mint amilyen Nadalnak volt Federerrel szemben egy pár évvel ezelőtt, és ezt az első idei Grand Slam-döntő is aláhúzta.

Tenisz gyűjtő bónusz


Akár 50% bónusz válogatott versenyekre tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Hogyan lesz ezután (akár salakon is)?

Bár sokan azt mondják, hogy a salakon megváltozik a helyzet, mert ott nagyobb Nadal önbizalma, én nem vagyok meggyőződve, hogy az elegendően nagy. A Roland Garroson ténylegesen még mindig főlénye van ebből a szempontból, de máshol már nem. És az nagyon fontos lenne a spanyol számára, hogy még akár a felvezető Masters-tornákon legalább egyszer valahogy legyőzze a szerbet, hogy a nyilvánvalóan sértett önbizalmát valamennyire helyre pofozza még a Párizsba való érkezése előtt.

Ne essünk azért tévedésbe, Nadal egy játékost leszámítva dominálja a teniszvilágot. Rafa jelenleg kivételesen Djokovic ellen kell hatékony taktikai tervet kigondoljon a legrangosabb tornákon. Djokovic most jobban áll a lábain mint a spanyol ezért Nadal tudja, hogy neki kell megoldásokat keresnie a vörös borításon is, mert másképp nem valószínű, hogy győztes tud lenni ellene még ezen a játékfelületen sem.

Rafael Nadal és hatalmas balkezes tenyerese (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Nadalnak nincs az a technikai kifinomultsága, hogy változatos játékkal zavarja meg a szerbet (ami most jól jöhetett volna), viszont támadásait tovább élesítheti a rövid átlók gyakoribb használatával, amely gyorsabb mozgásra kényszerítheti vele Nolét. Ezt megteheti gyakrabban, mivel a hatalmas pörgetései megengedik ezeknek a rizikós játéktereknek a jobb kihasználását. Emiatt a hátsó vonalhoz közelebb kell állnia, hogy gyorsabbak legyenek a szögváltásai és időt raboljon ellenfelétől. Nadal más ellenféllel szemben előnyős helyzetet tud kiharcolni a hátsó vonaltól sokkal távolabbi helyzetből is, de Djokovicot nem zavarják különösebben a hatalmasan pörgetett labdák amennyiben azokat kényelmesen eléri. Jó egyensúlyérzéke miatt ütései még akkor is stabilak ha nem ideális helyzetbe ér a labdához. Ez a legfőbb ok amiért olyan nehéz pontot szerezni ellene. Djokovicot jelenleg vagy a változatosság mozdíthatja ki komfortzónájából, vagy az olyan labdamenetek, amelyekben ellenfele képes indítványozó pozícióban maradni több ütésen keresztül is. Nadal inkább az utóbbival fog valószínűleg próbálkozni a jövőben.

Annyi biztos, hogy a spanyol játékos nem fog belenyugodni a helyzetbe és a rá jellemző módon, mindent meg fog tenni a siker érdekében. A kiváló fizikai teljesítőképességére most talán nagyobb szüksége lesz mint valaha, viszont az kérdéses, hogy lábai még úgy tudják őt szolgálni mint rég tették. Bár a bukmékerek esélyese az Indian Wellsben hamarosan rajtoló Masters-tornán Novak 2.00-ás szorzóval és Nadal a második 6.00-os szorzóval, mégis a Roland Garroson még mindig Rafa (1.90) az esélyesebb Novaknál (3.00) az oddsok szempontjából. Van egy olyan érzésem, hogy a szorzók változni fognak párizsi rangos torna kezdetéig, ezért talán megéri most kihasználni az adott lehetőséget.

Fogadj teniszre!


18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.03.04. (11:35).

Borítókép: Boris Becker és Novak Djokovic (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI 0.00 %

augusztus

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

20.000 Forint Kockázatmentesen!

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Game-Set-Match

SPF Ajánlatok hozzászólt
2019 aug 20. 08:51
Rafa Nadal Open - egy új lépcsőfok

Rafael Nadal nem csak a teniszpályán bizonyítja teljes odaadását a sport iránt, hanem a tenisz fejlődése is fontos számára, amit nyilvánvalóvá tett az ultramodern Rafa Nadal Teniszakadémia létrehozásával (amely
alexthebest hozzászólt
2019 aug 19. 15:06
Ha orosz tehetseg, mindenki Rublevrol, Khachanovrol (vagy ha mar orosz vervonal, Shapovalovrol es Zverevrol) beszel, de Medvedev a kertek alatt iden nyert harom tornat, ez a tokioi konkretan 500-as. A dontoi: Sydney-ben megverte az ausztral De Minaurt, Winston-Salemben az amerikai Steve Johnsont, To
SPF Admin hozzászólt
2019 aug 15. 22:04
Gáz a jelenet, de nem ezért linkelem, hanem a kék ruhás fickó miatt. Milyen bátran megy Kyrgios után, aztán meggondolja magát és kijön ;DVan egy hosszabb videó a jelenetről, amikor a kommentátor mondja

Kapcsolódó cikkek