Egykoron a világ leggyorsabb nője volt, aztán lezuhant a repülője, halottnak hitték, de túlélte, majd olyan dolgot ért el, amihez hatalmas erő és kitartás kellett!

Egy vonattal kezdődött minden

Betty vonattal járt Chicagóba iskolába, és egyszer majdnem lekéste, de olyan gyorsan futott, hogy még elérte. Látta ezt a biológia tanára is, aki azt javasolta neki, hogy ilyen sebességgel mindenképp csatlakozzon az iskolai csapathoz. Így is történt, annyi csavarral, hogy 1928-ban fiúkkal kezdett el edzeni és versenyezni 60 méteren. Versenyeken is indult ezen a távon, aztán gyorsan 100 méterre váltott, ahol második versenyén nem hivatalosan megfutotta az aktuális világrekordot, majd harmadik versenyével biztosította a helyét az 1928-as olimpiára. "Képzeljék el, itt ez a 16 éves lány, ül egy hajón 9 napig tele mindenféle sportolóval egy másik földrészre tartva, miközben korábban még mérföldekkel sem hagyta el otthonát. Elképesztő" - írta Joe Gergen újságíró.

Az első női bajnok az olimpián

1928-ig nem indulhattak nők atlétikában az olimpián, Amszterdamban aztán jött az áttörés. Nem ment egyszerűen ez sem, hiszen Betty a verseny helyszínén vette észre, hogy két ballábas cipőt vitt magával, már azon volt, hogy mezítláb fog futni, mikor kapott cipőket. Betty az előfutamban második lett, majd a döntőben nyerni tudott, és újra beállította az aktuális világrekordot. Ezzel ő lett a szám első női olimpiai bajnoka, úgy hogy hat hónapja volt igazából csak futó. Érezte, hogy meg tudja dönteni a csúcsot, ezért tovább próbálkozott, végül pár héttel később Chicagóban megdöntötte a világrekordot. 12 másodperces idejénél három év múlva tudtak csak gyorsabbat futni, tehát három évig a világ leggyorsabb nőjének mondhatta magát. Egyébként szerzett még egy olimpiai érmet 1928-ban, a 4-szer 100 méteres váltó tagjaként egy ezüstöt.

Betty olimpiai bajnoki címe után

Élete formája, élete tragédiája

Mindenki úgy gondolta, hogy Betty 1931-ben volt élete legjobb formájában. Nyáron a nagy hőségben edzője elutasította, hogy ússzon, mert azzal más izomzatokat erősítetett volna, mint ami a futáshoz kell, ezért a futónő úgy döntött, hogy menő lenne egyet repülni az égen. Unokatestvére egy kétfedelű repülővel teljesítette kérését, de a dolognak tragikus vége lett. Lezuhantak. Mindkét hölgy lába eltört, súlyos sérüléseket szenvedtek, unokatestvére egyik lábát később amputálták is. Betty önéletrajzi könyve szerint a roncsok alól mikor kihúzták, azt hitték meghalt. Rövid ideig kómában volt, majd magához térve az orvosok közölték, hogy többet nem futhat. Lába számos helyen eltört, az egyik ráadásul rövidebb lett, mint a másik. Doktorai szerint a járás is nehezen fog menni neki.

Számlanyitási ajánlat


Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Orvosi vélemények ellenére nem adta fel!

Mindenféle sztorik terjengenek erről az időszakról, volt olyan hírportál, mely szerint a hullaházban vették észre, hogy Betty még él, de ez nem igaz. Rossz állapotban volt, hat hónapig csak tolószékben ült, de újra futni akart. Orvosai mondták, hogy ez nem fog összejönni, viszont az akaraterő csodákra képes. Két év múlva már újra járt, és sportkarrierje felélesztését tervezgette. Térde miatt a rajttal gondjai voltak, ezért egyéni számban nem gondolkodott, de a 4-szer 100-as gyorsváltó tagjaként részt vett az 1936-os olimpián. Harmadik volt, a befutó Helen Stephensnek adta a botot, aki elsőként ért át a célvonalon. Miközben Hitler csalódott volt, Betty félholt állapotból eljutott oda, hogy újra olimpiai aranyat nyert!

Helen Stephens áthalad a célon elsőként, Hitler csalódott

Betty szavai a történetről

"Falusi lányként nőttem fel, soha nem hittem volna, hogy versenyezni fogok. Azt sem tudtam, hogy a nőknek rendeznek futóversenyt. Aztán kicsit felgyorsultak az események, és azt vettem észre, hogy ott ülök Johnny Weissmullerrel egy hajón, az olimpiára tartva. Amikor nyertem, elsőre nem is tudtam, csak onnan esett le, hogy mindenki engem ünnepel. Aztán jött a baleset, és nem akartam elfogadni, hogy nem futhatok többet. Felépültem, de utána már nem voltam olyan gyors, mint régebben. Rengeteg munka és edzés kellett hozzá, hogy be tudjak kerülni a váltó csapatába. Nagyszerű kaland volt az életem" - mondta Betty Robinson, aki 87 évesen hunyt el 1999-ben.

Atlétikára is fogadhatsz az Unibetnél!

Borítókép: Betty Robinson. Fotó: Wikipédia

Parlay bónusz

Nyerjen akár 70%-kal többet amerikai sportokra tett gyűjtőivel.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org