Pénteken este a Championship élmenői az Elland Roadon csapnak össze egymással. Két maximalista edző irányítja a csapatokat, de a labdarúgásról alkotott elveik merőben eltérőek. Ismerkedünk kicsit a stílusokkal, aztán megpróbálunk tippelni valamit az érdekesnek ígérkező Leeds - Middlesbrough összecsapásra.

Begyakorolt egyszerűség

Tony Pulis a cselektől és egyéni megoldásoktól mentes gyors támadásokban, a begyakorolt pontrúgásokban, illetve a labda nélküli állapotban, a védekezésben hisz. Az automatizmus a fő fegyvere, mindent addig kell ismételni a játékosoknak, amíg reflexből nem megy. Nem egyszer fordult elő, hogy aki cselezni, vagy trükközni próbált nála edzésen, azzal összeveszett és hazaküldte. "Nem improvizálhattunk, csak ismételtük ugyanazt újra és újra. Ez rosszul hangzik, de magabiztosságot adott" - mondta korábbi játékosa Danny Higgintbotham, aki arra is emlékszik, hogy egyszerű utasításokat kapott védőként. Ha egynél több labdaérintése volt, akkor a másodiknak szélre kellett irányulni. Nem nehéz kitalálni, az ilyen megoldások kontrákat jelentenek, illetve a szélről jövő beadásokat alapozzák meg a támadásépítések során. Akárhol is dolgozott a walesi edző, fejesgólok és pontrúgásokból szerzett találatok jellemezték a csapatát. Ebben az idényben például 9 góljukból 4 rögzített helyzet után született, miközben például a Leeds 14-szer volt eredményes, köztük 12 akciógóllal.

Pulis nem játszani akar

Mindennek az alapja a kemény, sokszor brutális védekezés. Második helyen áll a Middlesborough, de kis túlzással ezt labda nélkül érték el. A Leeds átlagos 55%-os birtoklásához képest Pulis csapatánál 46%-ban van a labda. Fegyelmezett helyezkedés az ellenfél támadása alatt, ha megvan a labda, gyors offenzíva. Kevés zseléfejű tini álmodik erről a fajta kemény munkáról. Pulis próbál jó példával elől járni, például állva tartja sajtótájékoztatóit, akkor sincs üldögélve pihenés. Nem érdekli a szép játék, az eredményesség a cél. Ennek a Leeds elleni meccs előtt is hangot adott. "Volt néhány jó eredményünk az utóbbi hetekben. A magabiztos győzelem fontos, az hozza össze az embereket" - nyilatkozta a walesi, majd szót ejtett a csapat számára rossz hírről is. Legeredményesebb játékosuk, a három gólos Martin Braithwaite el akar szerződni Spanyolországba. Komoly érvágás lenne, és mivel Pulis szemében a bizalom rettentő fontos, ezért már az eligazolás puszta ötlete is okozhat gondokat a kemény walesi szakember és a dán játékos kapcsolatában.

Bielsa Vs Pulis

Leeds   Middlesbrough
55.8 % Átlagos birtoklás 46.1 %
79.5 % Passzhatékonyság 68.9 %
2379 Passzok száma 1584
2079 Rövid passzok 1242
300 Hosszú átadások 342
102 Szerelések 69
12 Akciógólok 5
2 Találat pontrúgásból 4
66 Lövések száma 66
144 Felszabadítások 158

Maximalista zseni a Leeds élén

Az ördög a részletekben rejlik, vallja Marcelo Bielsa. Néhány hónapja, amikor a Leeds United vezetői amolyan állásinterjún beszélgettek az argentin szakemberrel, megkérdezték tőle mennyire ismeri az angol másodosztályt. Bielsa válasza hosszú volt, minden Championship-klubon végigment, elmondta milyen felállást hányszor használtak, és hogy szerinte mivel verhetőek ezek a taktikák. A vezetők összenéztek, és fel is vették a csapathoz. Mennyire elszánt Bielsa? Ágyat kért az irodájába, mert amikor épp nem az edzőpályán gyakoroltatja az egy-egy elleni technikás játékot, akkor szokásához híven videoelemzést végez. Van hogy több meccset néz egyszerre, és a hasznosítandó taktikai elemeket összevágja. Eltérő személyiségek Tony Pulissal, de valamiben egyformák: perfekcionisták mindketten. A walesihez hasonlóan az argentin is szereti végletekig begyakoroltatni az általa kért játékelemeket, de Bielsa taktikájának fontos része az improvizálás is, az egyéni tudásra építés, amivel gyakorlatilag Pulis ellenpólusát képviseli.

5.000 Forint Ingyenes Fogadás


Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Bielsa taktikája: támadni, sok emberrel

Az eddigi öt forduló során a Leeds átlagosan meccsenként 20.4 szerelést mutatott be, ezzel negyedikek ebben az összevetésben, a Middlesborough 13.8 szerelését messze megelőzve. Bielsa célja az, hogy a labdát minél előbb meg kell szerezni, lehetőleg már az ellenfél területén, és abból egy gyors ellentámadást kell vezetni, de nem egy-két emberrel, mint ahogy azt a biztonsági játékos Pulis tenné. A lehető legtöbb támadót akarja az akció végén a kapu előtt látni, egyrészt több opció van a passzra, másrészt a visszazáró védelem nehezebben tud kibekkelni több embert. Mivel sok emberrel támadnak, ezért nem véletlen hogy az idei szezonban már kilenc különböző játékosuk adott gólpasszt, köztük vannak védők, védekező és támadó középpályások is. Folyamatos presszing, és ellentámadások. Pulissal ellentétben Bielsa stílusban gondolkodik, a taktikától várja az eredményt, és nem az eredménynek rendeli alá a taktikát.

Jó meccsre, gólokra tippelek

A játék bizonyos elemeiben pont azt fogják csinálni a csapatok, amit a másik szeretne látni az ellenféltől. Ködös megfogalmazáson túl, például a Leeds szeret presszionálni, a Middlesbrough kedveli ha presszió alatt van. Ebből kifolyólag azt gondolom lesznek helyzetek, és ha hatékonyak lesznek a befejezésnél a felek, akkor bizony láthatunk majd gólokat. Nem tetszik, hogy a vendégek legjobb támadója épp eligazolni készül, ezért csak óvatosan tippelek a legalább három gólra ázsiai hendikep formában. Ha jobban otthon lennék a szögletek terén, ott is látnék fantáziát a meccsben, mert Pulisnak több olyan szögletvariációja is van, amit még a Premier League-ben is simán megettek az elenfelek, mondhatni a szöglet a walesi mester barátja. Eközben Bielsa az akciógólokat preferálja, tehát ha egy támadás lövéssel fejeződik be.