BL-döntő: Bosszú Kijevért és visszatérés Párizsba

Admin
1 tipp
2022 máj 24. 19:33
4 hozzászólás

Foci real madrid Bajnokok Ligája Liverpool

Ha megnézzük az idei Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasz ágrajzát, akkor a Liverpool papírforma szerint, míg a Real Madrid nagy meglepetésre került döntőbe. A fináléban sem a spanyolok az esélyesek, ráadásul a Liverpool szeretne visszavágni a 2018-as ukrajnai vereségért. 

A Real Madrid és a Liverpool közös múltja

A Real Madrid és a Liverpool lenyűgöző történelemmel bíró klubok, összesen 19 Bajnokok Ligáját (korábbi nevét BEK-et) nyertek. Érdekesség, hogy hiába halmozták a trófeákat (1980-ig rendezett 25 döntő harmadát ez a két klub nyerte), mégsem találkoztak a nemzetközi kupaporondon tétmeccsen. Az első nagy meccsre 1981-ben került sor, az akkori BL-sorozat elődjében, a BEK-fináléban. 

1981. május 27., Párizs (Parc des Princes): A Liverpool uralta a '70-es évek második felét az európai labdarúgásban, hiszen két BEK-döntőt nyertek ('77 és '78), míg a spanyolok az'60-as évek után tértek vissza az európai elitbe. A Real Madrid nem volt meggyőző a szezon korábbi szakaszában, míg a Liverpool az elődöntőben szenvedett meg leginkább a Bayern München ellen. A finálé előtt a sajtóban több hír is megjelent: Kenny Dalglish és Alan Kennedy sérüléssel bajlódott, míg a spanyoloknál a "botrányhős", Laurie Cunningham helyzetéért aggódhattak. A Real Madrid edzője, Vujadin Boskov abban bízott, hogy Cunningham felépülése és pályára lépése segíthet, hogy legyőzzék az angolokat (érdekesség, hogy a Cunninghamet helyettesítő Pinedával sokkal jobban muzsikált a Real Madrid, amíg Laurie sérüléssel bajlódott). Az említett játékosok bevethetőek voltak, de Boskov elmélete nem valósult meg, ugyanis a Liverpool kontrollálta a találkozót. Cunningham komoly meccshiánnyal küzdött, ez meglátszott a teljesítményén is. Ha lehet így fogalmazni, akkor rajta (is) elment a döntő, amit végül Alan Kennedy döntött el, aki törött csuklója miatt alig edzett a finálét megelőzően. 

A Liverpool győzelme után hosszú idő telt el, míg a csapatok újfent találkoztak. A 2008/09-es szezonban a nyolcaddöntőben sorsolták össze őket, ez is meghatározó párharc volt a két klub életében. A Real Madridnál ugyanis Juande Ramos búcsúzott a csapattól, elkezdődött a teljes megújulás (Ronaldo-korszak), mivel a Liverpool 5-0-ra nyerte a párharcot. Az angolok elleni kudarcnak is köszönhető, hogy 2009 nyarán Florentino Pérez visszatért a klub élére és elkezdte felépíteni a csapat újabb ikonikus korszakát. 

A következő találkozó is meghatározó volt: 2014/15-ös szezonban a csoportkörben mérhették össze erejüket. A Liverpool a Brendan Rodgers-korszakot nyögte, de a csoportkörből való kiesés és a címvédő Real Madridtól elszenvedett vereségek (összességében 4-0) rávilágítottak, hogy ez a csapat nincsen azon a szinten, hogy BL-t nyerjen. A következő évben érkezett Jürgen Klopp, majd teljes átalakuláson ment át a gárda. 

2018. május 26., Kijev (Olimpiai stadion)A Real Madrid történelmi triplázásra készült, de már a csoportkörben is szenvedtek. A negyeddöntőben a Juventus ellen csak az utolsó pillanatban sikerült a továbbjutás és a Bayern München elleni elődöntő sem nevezhető simának. A Liverpool a könnyebb csoportkör után az egyenes kieséses szakaszban sem szenvedett, a Manchester City volt nehezebb ellenfél, de Klopp fiai megoldották a problémát. A döntőt az angolok kezdték agilisabban, majd jött a mindenki által ismert Salah-sérülés (Sergio Ramos és az ippon), amely alapjaiban változtatta meg a mérkőzést. A Liverpool elveszítette a legjobbját, míg a Real Madrid megérezte a "vérszagot", nyomás alá helyezte az angolok kapuját, Benzema szerzett vezetést (Karius óriási hibájából), ugyan Mané egyenlíteni tudott, de jött csereként Gareth Bale. A többi már történelem, újabb finálét döntött el a walesi csillag, de a Liverpool szurkolói joggal érezhették úgy, hogy Salah sérülésén és Karius hibáin ment el a meccs. 

A finálé után komoly átalakulás kezdődött, hiszen Cristiano Ronaldo és Zinedine Zidane elhagyták a Real Madridot, ezzel felbomlott az ikonikus csapat (míg a Liverpool a védelmét erősítette meg). A következő találkozókra 2021-ben került sor, amikor a negyeddöntőből végül a Real Madrid került tovább. A hazai meccset 3-1-re nyerték a spanyolok, visszavágón 0-0 született. Az jól látható, hogy viszonylag kevés alkalommal találkozott egymással a két klub, mégis komoly hatást gyakoroltak egymás történelmére.

Újból Párizsban

Kezdjük azzal, hogyan befolyásolja az idei Bajnokok Ligáját az orosz-ukrán háború, ugyanis az idei finálét Szentpéterváron rendezték volna, de az orosz várostól elvették a rendezés jogát, amit végül Párizs kapott, így újból a Parc des Princes gyepén küzdhet meg a két csapat. A történelem ismétli önmagát, eltelt 41 év a két finálé között! A Liverpool útja a döntőig felemás volt, hiszen papíron rendkívül nehéz csoportba kerültek, nyolcaddöntőben az Intert kapták, mégis kisebb kilengésekkel, de eljutottak a francia fővárosba. 

A Real Madrid nem kezdte jól a sorozatot, szégyenteljes vereség a Sherifftől, majd jött a küzdelmes, de örökre emlékezetes menetelés a kieséses szakaszban. Fordítás a PSG - Chelsea - Manchester City trióval szemben, rendre esélytelenebb szerepkörből tudtak előnyt kovácsolni, mindezt óriási küzdéssel. A jelenlegi Real Madrid bizonyította, hogy bármilyen kellemetlen helyzetből fel lehet állni, akár 20 perc alatt háromgólos hátrány is ledolgozgató. 

Klopp szemüvegén keresztül

A döntő taktikai elemzését először Jürgen Klopp szemszögéből kezdjük. Mi lehet a Real Madrid gyengesége? Minden és egyben semmi. Trükkös a német szakvezető helyzete, ugyanis a Real Madridra nem feltétlenül úgy kell nézni, mint mondjuk egy 4-3-3-ban pályára lévő, kontrákra építő csapatra. A jelenlegi Madrid ugyanis sebezhető, Vinícius és Benzemán kívül nincsen minőségi támadójuk (elnézést Rodrygo), Kroos sok esetben már emberhátrány, mintsem emberelőny, védelemben is vannak lyukas részek. 

A Real Madrid középpályája kifejezetten lassú (ha Kroos játszik), elől Benzema sem feltétlenül az a futógép, így sebességben jóval előrébb jár a Liverpool, mint a spanyolok. Egyedül Vinícius az, akivel futóversenyeket lehet nyerni (esetleg Rodrygo). Fizikálisan sem egy félelmetes csapatról beszélünk, hiszen Alaba és a komplett madridi védelem zavarba hozható a légtérben, illetve egy-egy rövid sprintben is (főleg a Salah - Mané - Jota trióval szemben). 

Ha Klopp abból indul ki, hogy Ancelotti a döntőben sem változtat, akkor viszonylag könnyű dolga lesz, hiszen ismeri a Real Madrid játékát. Ebben az esetben a Benzema-faktor lehet az egyik döntő tényező, ugyanis a francia támadó aranylabdás formában, egyik kedvenc ellenfele a Liverpool, akik ellen 5 meccsen 4 gólt szerzett (sosem kapott ki a Real Madriddal). A francia kiiktatásával mindössze Vinícius az, akire figyelni kell, ami megoldható. 

Van egy olyan dolog, amire nem biztos, hogy Klopp és a Liverpool reagálni tud: győztes mentalitás. A Real Madrid jelenleg minden csapattal szemben mentális fölényben van. Rettegnek tőlük, ráadásul a Liverpool edzőjének sincsen feltétlenül jó emléke a spanyolokról és az olasz edzőről. Ha ezt a gátat nem tudja lebontani, akkor nem nyerhetnek az angolok, hiába vannak fölényben a keret erősségét tekintve. 

Mire gondol Ancelotti?

Arra valószínűleg nem, hogy az Isztambulban 3-0-ról elbukott, hiszen rá két évre legyőzte az angolokat a Milannal. Pályafutása során összességében dominálja a Liverpool elleni párharcokat, pedig az Everton vagy a Napoli nem tartozott a legjobb klubok közé. A Klopp elleni párharcon sem gondolkodik, ugyanis úgy 4-3-3 a mérlege a német edző ellen, hogy összességében csak két meccs volt, ahol jobb csapattal rendelkezett, mint kollégája. 

Kijelenthető, hogy Klopp eddig nem tudta érvényesíteni taktikai akaratát Ancelotti felett, pedig erre a játékosalapanyaga is megvolt, ráadásul addigra a Liverpool egy "világverő" csapattá alakult. Ancelotti valószínűleg nem gondolja túl a szituációt, hiszen egy rendkívül higgadt, kimért edző hírében áll. Ahogyan az elmúlt években, úgy most is underdog szerepkört osztottak rá a Klopp elleni párharcban. 

Ahogyan említettük, a Real Madrid taktikájában és keretében bőven akadnak hibák, kérdés, hogyan reagál Ancelotti. Pozitívum, hogy a meccsekbe beleszólt - Camavinga beállításának köszönhető mind a három továbbjutás -, de meglépi, hogy egy döntőben a fiatal francia kezd a rutinos német helyet? Ki meri venni a primadonnát játszó Kroost a kezdőből egy ilyen fontos találkozón? Mi azt tippeljük, hogy nem.

Ez lehet az egyik veszte, míg a másik, hogy a döntőre fogy el a "tudomány". Nem lesznek képesek a padlóról felállni, ha esetleg hátrányba kerülnének. A hihetetlen fordítások nem tarthatnak örökké, de az a malmára hajtja a vizet, hogy míg a Real Madrid az elmúlt hetekben pihenhetett, készülhetett a döntőre, addig a Liverpool a bajnoki versenyfutásban folyamatosan 100%-on pörgött, de így is csak másodikok lettek.

Esélyesre fogadnánk, de nem a favoritra

A Liverpool egy rendkívül fárasztó szezon után döntőzhet úgy, hogy az utolsó hónapokban több fontos meccsük volt, kifacsart a keret, Salah és Mané egyaránt 57 meccset játszott idén (ANK-val együtt), előbbi esetében látszik, hogy a gólok kissé megcsappantak a szezon hajrájára. A keretük erősebb, mint a spanyoloké, de képes lesz belőlük Klopp a legtöbbet kihozni? 

Ha megnézzük, akkor a spanyoloknál volt bőven tartalékolás a finálére, Karim Benzema 12 mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint Salah vagy Mané. Vinícius volt kicsit "túlhajtva", de például a középpályával is próbált gazdálkodni az olasz mester. A keret magja az ötödik BL-győzelmére készül, gyakorlatilag verhetetlen a csapat, ha BL-döntőről van szó, ez is egy külön lökést ad, de elég lesz a győzelemhez? 

Kardinális kérdés lesz, hogy a Liverpool védelme lehozza-e hiba nélkül a finálét, hiszen Benzemáéknek elég egy villanás és gólt szereznek. A spanyolok részéről fontos kiemelni, hogy mennyi időt és milyen minőségben tölt a pályán Kroos? Ha túl késői a csere és komoly a hátrány, akkor Camavinga sem tehet csodát, tőle sem várható el, hogy minden fontos találkozón komoly hatást gyakoroljon. És akkor még a bíróról nem is beszéltünk (ebben a cikkben, de egy másikban igen), aki bármikor befújhat egy büntetőt. 

A Real Madrid játékosait zavarba lehet hozni (zavarba is fogja a Klopp-féle presszing), lehetséges, hogy hátrányba is kerülnek, de akkor mégis miért mondjuk azt, hogy ők nyernek? Ez olyan dolog, mint az Alex Ferguson-féle Manchester United esetében volt, amikor jött a Fergie Time, akkor gólt szereztek a Vörös Ördögök. Az elmúlt évek során olyan mentális fölényt alakítottak ki, amire elvétve volt példa a labdarúgás történelmében. Hiába elemzett Tuchel, hiába elemzett Guardiola, erre ők sem készülhettek fel, Kloppnak szintet kell lépnie, mint ahogyan a játékosainak is, hiszen hiába favoritok, de nem ők az esélyesek (furcsa paradoxon). 

Nálunk egy Apple iPad Air 5-öst nyerhetsz

Vegyél részt ingyenes nyereményjátékunkon, tippelj a mérkőzés első gólszerzőjére, valamint az első gól időpontjára, s tiéd lehet a főnyeremény!

Liverpool - Real Madrid mérkőzéstipp játék

A mérkőzéstipp játékba összesen 173 tipp érkezett be. Nem küldtél be tippet ebbe a játékba.

A verseny nyertese: curpy82
A nyertes tipp: Vinícius Júnior [Real Madrid], 51'.
A tipp beküldésének időpontja: 2022 máj 28. 20:18.

A tippelés lezárult erre a mérkőzésre. Nyeremények és részvételi feltételek

Tippek megtekintése

  • Liverpool - Real Madrid Tipp

    Real Madrid nyeri a kupát
    2.40 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgHozzászólások 4

naxosz
naxosz
2022 máj 26. 08:20

Nagyon jó cikk.Ezt érdemes volt elolvasni.Rengeteg megközelítési mód ami mind "ül" a mérkőzésre.Egy hiba van talán,hogy nagyon az ászokon van a főszrep,pedig az úgymond kiegészítő emberek sem rossz játákosok.Simán eldönthetik a meccset.Köszönöm az írást.

lazanyja
lazanyja
2022 máj 27. 00:38

Én egy "fenevad" Poolt várok, 2:0-ás előnyben is lesznek és be kell húzniuk a rendes játékidőben. Már nincs ippon Ramos se. Chelsea 3-at, City 4-et vert ennek a Realnak. 3:1 a tippem.

sunik29
sunik29
2022 máj 28. 06:45

Én egy lassú Realt , egy többet támadó Poolt várok , keves gólt és több Pool szögletet

mityuka
mityuka
2022 máj 28. 11:01

Ami azt illeti a fentieket olvasván kissé gondolkodóba estem.Hogy is van ez,a legtöbben Liverpol győzelmet várnak.Ha semlegesiteni tudja Ancelotti gárdája Salahot akkor nyert ügyük van.Én Real győzelmet az-az Övék a trófea.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

  • Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Bajnokok Ligája 2021/22

Pozzato hozzászólt
2022 máj 29. 12:03
Ha spanyol csapat angol klubbal játszik BL-döntőt:
2006: Barcelona - Arsenal 2:1
2009: Barcelona - Manchester United 2:0
2011: Barcelona - Manchester United 3:1
2018: Real Madrid - Liverpool 3:1
2022: Real Madrid - Liverpool 1:0
Pozzato hozzászólt
2022 máj 29. 10:26
Ancelotti BL-rekorder, Gareth Bale ötszörös BL-győztes. Hazardnak ugyanannyi BL-győzelme van, mint Manénak. A spanyoloknak erőlködni se kellett, de valahol ez várható volt, hogy egy mentálisan jóval erősebb csapat fog nyerni. Ez az Ancelotti-faktor, nem kell ilyen komplikált FM-es csapatépítés, nem kell feltétlenül futni sem, elég pár öreg, akit hagynak focizni, aranylabdást csinál
peshark hozzászólt
2022 máj 28. 23:31
Idézetet írta: Admin Dátum május 28, 2022, 21:31:19Csupán a fotózásért ment oda, most meg gyorsan vissza pihenni.  ;D

Ott izgul azert meg Rafa :great:

Ott is van a 14. a Realnak, Hajdu B hasonlata meg remeljuk bekovetkezik jovo vasarnap... :D

Még több Foci