Bundesliga: Emelte a szintet

Nagy Bence
2019 szept 27. 11:25
Szólj hozzá!

Foci Bundesliga schalke 04 Leipzig

Fiatal edzőké már a jelen is a Bundesligában? Julian Nagelsmann 32 éves, de pár hónapos lipcsei munkája után úgy tűnik, mintha évek óta a csapatot irányítaná!

Leipzig - Schalke

A még mindig csak 32 éves német edző nyáron elhagyta a Hoffenheim csapatát a Leipzig kedvéért. Már akkor lehetett tudni, hogy a lipcsei klubnak komolyabb céljaik vannak, stabil dobogó, de a bajnoki arany is ott lesz előbb vagy utóbb az elvárások között. Julian Nagelsmann személyében ehhez a projekthez egy megfelelő embert találtak. Már 30 évesen képes volt arra, hogy a Hoffenheimmel legyőzze Ancelotti Bayern Münchenjét, ami akkor is csodaszámba ment. Azóta csak fejlődött és ez megmutatkozik a Leipzig bajnoki rajtján is. 

Magabiztosan vezetik a bajnokságot, pedig három kifejezetten nehéz ellenfél várt rájuk. Hiába a bekapott gólok, ők az esetek többségében minimum eggyel többet lőttek. A Hoffenheimnél alkalmazott 5-1-2-2-es rendszeren annyit változtatott, hogy a két szélső hátvédből univerzális játékos lett, akik az egész rájuk bízott oldalt bejátsszák. Ez a felállás vagy a 3-1-4-2, vagy a 3-4-3, mindig az ellenfélhez alkalmazkodik Nagelsmann, ez az egyik óriási előnye a többi edzővel szemben. Végletekig kielemezni az aktuális riválist és maximálisan felkészül belőle, úgy módosítja az alaptaktikát, hogy az megfelelő legyen. 

Több szempontból is okos döntés volt Nagelsmanntól a lipcsei csapathoz való igazolás. Olyan, mintha egy tökéletesre fejlesztett Hoffenheimet kapott volna, ahol már nem kell foglalkozni az alapokkal, mert azokat már az elődök lerakták A presszingben élen járt a Leipzig, ők támadták le az ellenfelek védőit a leghatékonyabban. Nagelsmann a Hoffenheimnél ezt előszeretettel alkalmazta, csak nem volt annyira hatékony, mint most Lipcsében. Két hatalmas munkabírású és rendkívül gyors játékos elől (Poulsen és Werner), akik közül utóbbi ihlehetett formában van. 

Timo Werner kiválóan kezdte a szezont, szórta a gólokat a bajnokikon, de Yussuf Poulsen is kezdi elkapni a fonalat. Nagelsmann már-már Klopp-szinten űzi a letámadást, gyakorlatilag az aktuális ellenfélnek nem hagynak a felívelésen kívül más lehetőséget a labda felhozatalára. Támadások építésénél rendkívül fontos a három labdabiztos belső védő, akik egymás között passzoval szűkítik a területet - ahol az ellenfél védői helyezkednek -, majd ezek után a szabadon maradt széleket játsszák meg. A szélekről beívelt labdák óriási fegyver a Leipzig repertoárjában. 

Timo Werner (készítette: Vlad1988 / shutterstock.com)

Mi a helyzet a gelsenkircheni klubbal? David Wagner májusban érkezett az edzői posztra, előtte a Huddersfieldnél volt edző, akiket a PL-be jutatott, illetve a Dortmund második csapatát edzette. Ahogyan Nagelsmann, úgy Wagner is előszeretettel alkalmazza az ellenfél védőinek letámadását, amihez meg is vannak az emberei: Guido Burgstaller (hatalmas munkabírású, agresszív és gyors támadó) és Amine Harit. Sokat javult ez által a védekezésük is, tavaly mindössze 7 kapott gól nélküli mérkőzésük volt 34 meccsen, most már 2-nél járnak 5 forduló után. 

Wagnernek ráadásul meg is van a fegyvere Nagelsmann stratégiájával szemben: hosszú előreívelt labdák Burgstaller és Uth irányába. Burgstaller magas, képes megtartani a felívelt labdákat, de Mark Uth is hasonló játékos, szintén jó sebességgel, ami a labdavezetést illeti. Ahogyan a Leipzignél, úgy a Schalkenál is elsősorban a szélekről beívelt labdákban hisznek, szóval látható, két nagyon hasonló csapat mérkőzése lesz ez. 

Annyi az előnye a hazaiaknak, hogy Nagelsmann keretében rengeteg a minőségi játékos, akik bármikor képesek eldönteni egy találkozót, ugyanakkor mégis egy komoly taktikai csatára számítunk. Emiatt érdemes egy vendég ázsiai hendivel próbálkozni, mert könnyedén kiolthatják egymást ezek a taktikai húzások. 

Borítókép: Julian Nagelsmann (készítette: Oleksandr Osipov / shutterstock.com)

Tenisz gyűjtő bónusz

Akár 50% bónusz válogatott versenyekre tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Schalke +1 góllal (AH)
    1.97 Bet365Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 9.67 %

február

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Tenisz gyűjtő bónusz

  • Akár 50% bónusz válogatott versenyekre tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Bundesliga 2019/20

SPF Előzetes hozzászólt
2020 febr 8. 10:14
Bundesliga: Mire képes a Dortmund?

A norvég gólzsák első komolyabb erőpróbája a német ligában! Olvasd tovább

Pozzato hozzászólt
2020 febr 1. 19:27
Hát azért az túlzás  :D Ha esetleg Haaland holland lenne, esetleg brazil, de szerintem ő majd ha vált, szerintem bőven 100 milla alatt lesz. Már csak abból indulok ki, hogy kb most is aprópénzért vitte a BVB, én sokkal többre gondoltam. A Bayern amúgy sem szokott túl sok pénz kidobni, szerintem
oakland23 hozzászólt
2020 febr 1. 18:40
Haaland, most kezdő volt, 18 perc elég volt neki a gólhoz. Góllövlista harmadik helye simán kinéz neki 16-17 meccses szezonnal, ha így folytatja..  BVB az év üzletét kötötte vele, már most simán lehetne rajta 40-50 millió profitjuk, de szerintem mikor eladják lesz vagy 100-150 millió euró profit.<

Kapcsolódó cikkek