A bet365 bukmékerei biztosra veszik, hogy ezt a 2020-as norvég bajnokságot a Bodø/Glimt fogja megnyerni - a kiírt odds alapján. Ez könnyen bekövetkezhet, miután hét ponttal vezetik a pontvadászatot, azonban összeszedtem pár tényezőt, amire érdemes figyelni.

A fogadóirodák eltérően gondolkoznak

Hétfő este bukkantam arra a meglepő tényre, hogy bizony a bet365-nél 1,083-as szorzón lehet megfogadni a Bodø/Glimt bajnoki címét. Furcsának tűnt ez a minimális odds, mivel A Sárga Horda még a bajnokság felénél sem tart és az utóbbi hetekben egyre nehezebben nyeri meg a meccseit ráadásul. Szóval elsőként ránéztem egy rivális oldalra, hogy ők milyen oddson hirdetik a hasonló kimenetelt. Az Unibet 1,2-es szorzója már sokkal közelebb áll az általam reálisnak vélt 1,3-hoz, így ez csak megerősített, hogy bizony a bet365-nél ezt elszámolták. Egyébként a második legesélyesebbnek vélt Molde győzelmi szorzója előbbinél 4,00, míg utóbbinál 9,00, így itt is jelentős eltéréseket tapasztalhatunk

Történetük első bajnoki címe a cél
(Fotó: Anders Haukland / Shutterstock.com)

Képes lesz a trónfosztásra a Bodø?

Nyilvánvalóan nem azzal akarok vitatkozni, hogy a jelenleg a bodøi együttes-e a legesélyesebb a bajnoki címre vagy sem, mert ez egy tény. A probléma sokkal inkább az, hogy az 1,083 egy elnagyolt odds. Százalékra átfordítva ezzel a buki azt mondja, hogy 92,3% az esélyük a végső győzelemre úgy, hogy még a bajnokság felénél sem tartunk. A csapat legfőbb erénye a fizikális állapota, illetve a középpályás- és csatársorban szereplő hatos remek formája, amit eddig nem is nagyon kellett megbontani. Pár hete láttam egy backstage videót a fizikális felkészítésről, amit a bajnokságot közvetítő tv csatorna készített. Ebből kiderült, hogy ezt tavaly óta brit szakemberekkel végeztetik. Az idén egy brit házaspárt szereztek meg, akik korábban alsóbb osztályú angol csapatoknál dolgoztak és saját bevallásuk szerint korábban még nem is hallottak a Bodø/Glimtről. A tervük szerint a játékosok korábbi sprint sebességét megnövelik 2-3 km/h-val (24-25km/h-ra), míg a pályán való mozgásuk átlagos tempóját felhozzák a korábbi sprint sebességükre. Ezért van az, hogy rendkívül jól működik az egész pályás letámadásuk, mivel egyszerűen mindenhova odaérnek és az ellenfél nem tud kibontakozni. A felméréseik szerint a tervük ül eddig, mivel majdnem mindenki elérte azt a fejlődést, amit előirányoztak nekik. Kérdés, hogy a heti kétmeccses terhelést (jövő héttel kezdenek az Európa Ligában) meddig bírják sérülés nélkül a kezdő csapatban. Az utóbbi hetekben kezdtek a felhők ilyen téren gyűlni, miután a kapus Joshua Smits, a középső védő Brede Moe és a góllövő lista vezetője, Kasper Junker is megsérült rövid időn belül.

A Bodø/Glimt mágikus hatosa, ahonnan sérülés miatt Kasper Junker kiesett 2-3 hétre. A számok (gólok száma + asszisztok száma; alatta pedig a játékpercek) jól jelzik, hogy mennyire függ a csapat ettől a hat játékostól.
forrás: sportfogadas.org

Leginkább a támadó mágikus hatos az, ami hajtja az eredményeket, mivel a védelmük azért messze nem a legerősebb az egyéni képességek alapján. Feltehetjük a kérdést: ezt a hatost, ami a középpályán a Saltnes - Berg - Fet hármasból, míg előttük a Hauge - Junker (Boniface) - Zinckernagel trióból áll, meddig tudják megtartani? Gondolhatnánk, hogy mivel a bajnoki cím a cél, így a szezon végéig biztosan nem értékesítenek senkit közülük. Nos, a Bodø/Glimt piaci elven üzemel és bizony jelentős része a büdzsének a játékosok értékesítése. Tavaly is a bajnoki címért mentek, azonban a norvég átigazolási időszak után adták el azt az Amor Layounit, aki az első számú balszélsőnek számított akkor. A norvég média is felkapta erre a fejét, azonban a klub sportigazgatója röviden megindokolta, hogy a játékos menni akart, míg nekik kell ez a pénz ahhoz, hogy a szintet ilyen magasan tudják tartani a jövőben is. Ebből az következik, hogy a száguldó Bodø több játékosának neve is bekerülhetett a scoutok noteszébe, ráadásul észszerű áron is lehet őket megvásárolni.

Végezetül, az utóbbi fordulókban már a sima győzelmek sem jönnek. A 10. fordulóban verték a Moldét 3-1-re, azóta viszont két sovány győzelem (Sandefjord, Strømsgodset) és két döntetlen (Stabæk, Vålerenga) a mérleg. Ráadásul a győzelmek is elég nyögvenyelősek voltak, miután mindkét alkalommal a hajrában szerezték meg a győztes gólt. Emellett a jelenlegi győzelmi rátát sem lehet tartani, mert teljesen irreális, hogy 42-ből 38 pontot szereztek meg. Már csak annyi dolgunk, hogy kitaláljuk, mely csapat előzi majd meg őket.

A legfőbb rivális: Molde FK

Egyetértek a bukikkal és a legkézenfekvőbb megoldás a Molde (9.00), amely egy meccsel többet játszott többieknél, azonban 7 ponttal  kevesebb szerzett, mint a Bodø. A sorban őket az Odd (34), majd a kedden edzőt váltó Rosenborg (51) követi. A keretek mélysége és a játék képe alapján én maradnék a Moldénál, ahol az utóbbi hetek nem igazán jöttek össze. Bár a középsővédők helyzete továbbra sem megoldott, azért Moe mesternek már van variációs lehetősége: Sinyan mellett a középpályáról Ellingsen és a sandefjordi bűnbak, Sjølstad is bevethető. Ami ennél jóval érdekesebb, hogy a problémák sokkal inkább elől vannak, ahol a támadók képtelenek gólra váltai a helyzeteiket.

Eliteserien táblázat 14 forduló után. Forrás: bet365.

A tavalyi évben az év játékosának választott Wolff Eikrem egy rejtélyes bokasérülés miatt hiányzott pár hetet, viszont az előző fordulóban már visszatért. A két center, Ohi és James nem a legjobb heteit futotta, mivel számos ziccert puskáztak el és ez bizony pontokba került. Viszont a keret nagyon mély ilyen téren. 11 játékos képes a két szél valamelyikén játszani, míg a centerek is a legjobbak Norvégiában, így azt gondolom, hogy ennél rosszabbul nem nagyon játszhatnak a következő hetekben. Ez a csapat tavaly 90-ből 72 pontot szerzett meg és nem kevesebb, mint 14 pontot vert a Bodøre. Abban a szezonban is sokáig fej-fej mellett haladtak a klubok, azonban a bajnokság végén kinyílt az olló. Míg az utolsó 10 fordulóban a Molde 25 pontot kapart össze, addig A Sárga Horda csak 12-t. Kulcskérdés lesz a Bodønél, hogy a bajnokság végéhez közeledve a sérülések mellett, mennyire fogják tudni elviselni a terhet, hogy a 103 éves klub első bajnoki címét szerezhetik meg és ezzel a skandináv ligák egyik legnagyobb meglepetését okozzák.

Az oddsok a bet365 fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2020-08-19, 13:20

Szavazás

Ki lesz az Eliteserien 2020-as kiírásának győztese?


Bodø/Glimt (1.083)9 (39%)

Molde (9.00)11 (47%)

Odd (34)1 (4%)

Rosenborg (51)2 (8%)

Más együttes0 (0%)


Összes szavazó: 23

Borítókép: sportfogadas.org

0:0 - pénzvisszafizetés

Visszafizetés a 0:0-val végződő labdarúgó-mérkőzéseken.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Tipp

    Eliteserien 2020 végső győztese: Molde FK
    9.00 Bet365