Dakar-rali: Megtörik a francia hegemónia?

Nagy Bence
2019 jan 4. 10:29
Szólj hozzá!

Motorsport Dakar-rali Sebastien Loeb Carlos Sainz

Vasárnap indul útjára a Dakar-rali. A helyszín Peru lesz, továbbra is kissé groteszk módon. Az útvonal többsége homokbuckákból áll, nehéz 10 szakasz vár a versenyzőkre. Fogadás szempontjából mi most elsősorban az autókkal foglalkozunk!

Peugeot korszak vége?

Vannak ciklusok a legfőbb kategóriában a Dakar-ralin. Általában egy gyártó egyeduralma 3-5 évig tart. Ez alól lehet talán kivétel a Mitsubishi, mely a Pajeróval sorra húzta be a győzelmeket a 90-es évek végén és az ezredforduló utáni 6-7 esztendőben. Aztán jött a Volskwagen, Mini, majd a Peugeot korszaka. Idén újból váltás történhet az élen, mivel a francia gyártó kiszállt, Sebastien Loeb pedig egy privát 3008-sal indul. A rali legenda már túl van pályafutása csúcsán. A WRC-s világbajnoki címek óta nem tudott összetettet nyerni abban a szakágban, ahol elindult. Pedig próbálkozott túraautózástól kezdve, ralikrosszon át a Dakarral is. Az kétségtelen, hogy még egy-egy szakasz erejéig a világ leggyorsabb versenyzője, de egy teljes versenyt tekintve már nem. Sajnos reális rá az 5.00-ös győzelmi szorzó.

Daniel Elena személyében a mezőny egyik legjobb navigátora ül majd mellette. A dobogó sanszosabb vele kapcsolatban. Loeb-nek ez egy átmeneti év lesz, hiszen a ralikrossz jelenlegi formájában megszűnni látszik, egy másik konszernhez került, ahol egy Hyundai-jal indul a WRC mezőnyében hat futam erejéig. Azt mindenféleképpen érdemes megemlíteni, hogy a Peugeot 3008-as 2017-es specifikációjú, azaz már két éves autó. Ez nem feltétlen jelent majd előnyt a francia számára, ugyanakkor ezzel lett második anno összetettben. December folyamán Hollandiában tesztelt, nagyon bizakodó volt az autót és az esélyeit illetően. 

Nála pozitívabb csak a Dakar legendája, Stephane Peterhansel lehet. A verseny történetének legjobb pilótája nagy valószínűséggel megint a legjobb jármú mellett tette le a voksát. A Mini gyakorlatilag leszerződtette a teljes tavalyi Peugeot csapatot, BMW konszernbe tartozó márka tehát biztosra ment és visszaülnének a trónra. A Peru homokdűnéi között megrendezett 10 szakaszon egyértelműen ők a legnagyobb favoritok. Az irodáknál Sainz az esélyes az összetett sikerre (3.50), de Peterhansel kiegyensúlyozottságával nem sokan vetekedhetnek (3.75). Kiválóan alkalmazkodik az új autókhoz, eddig három különböző márkával tudott nyerni.

"Két győzelmem már van a Dakaron az X-raid istálló színeiben, mindkettőt szép emlékként őrzöm. Boldog vagyok, amiért visszatérhetek a csapathoz Carlos és Cyril oldalán. Roppant izgatott voltam, amikor először beültem a MINI John Cooper Works Buggy versenyautó volánja mögé: hatalmas élmény és nagyon egyszerű vezetni" - nyilatkozta Peterhansel. 

Sainz ilyen szempontból a végletek embere, vagy feladni kényszerül a versenyt, vagy behúzza a győzelmet. Az egykori rali világbajnok a Dakaron is óriási tempót szokott diktálni, ami sok esetben hatalmas bukáshoz vezet. Sokszor akadnak navigációs problémái, 2009-ben árokba hajtott, de nem úszta meg bukás nélkül 2016-ban és 2017-ben sem. Az El Matador becenévre hallgató spanyolnál tényleg csak az a kérdés, hogy mennyire tudja megőrizni higgadtságát és nem ragadják-e el az érzelmek. 

A címvédő, Carlos Sainz   Fotó: Shutterstock.com

A motorral és autóval is bajnok Nani Roma szintén az X-raid istálló alkalmazásában áll majd, rengeteget teszteltek az ősz és a tél folyamán, tökéletesítették a Minit. Roma épp ezzel az autóval tudott nyerni 2014-ben, kellemes emlékei vannak a gyártóról. A Mini egyetlen komoly kihívója a Toyota lehet, fedélzetén Giniel de Villiersszel (7.00) és az olimpia bajnok Nasser Al-Attiyah-val (4.33). Előbbi képviseli az állandóságot és a stabilitást, míg utóbbi a tempót és a győzelmi esélyeket. Giniel de Villiers lehetne akár örök vesztesnek is nevezni, de 2009-ben VW-vel nyerni tudott. Nyolcadik éve lesz ez a Toyotával, eddig ötödiknél rosszabb pozícióban nem végzett. Dobogóra való fogadás esetén ő mindenképpen játszhat. 

Ha lehetne valami "biztosra" fogadni a Dakar kapcsán (már ha egyáltalán van ilyen), akkor az Martin Prokop top10-es helyezése lenne. A Ford Raptorral induló cseh pilóta a WRC-ben is kiegyensúlyozottan teljesít és a Dakaron nyújtott teljesítménye is folyamatosan javul. Robby Gordon szintén amerikai márkát favorizál, de nála az is csoda, ha befejezi a versenyt, okkal nem kínálnak rá szorzót. 

Európai labdarúgás bónusz

Nyerjen akár 100%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Stéphane Peterhansel nyer összetettben
    3.75 Bet365Hozzászólások


Szólj hozzá fórumtagként

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 14.72 %

május

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Európai labdarúgás bónusz

  • Nyerjen akár 100%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Rali-világbajnokság

SPF Előzetes hozzászólt
2019 márc 26. 12:12
WRC: Napfényes Korzika

Ha WRC, akkor bizony jöhetnek a nagy szorzók! Olvasd tovább

Pozzato hozzászólt
2019 febr 25. 11:58
Végül összejött az, amiben reménykedtem, Tassi Attila gyári Hondát kapott, így jövőre Michelisz Norbi mellett egy másik magyart is láthatunk egész szezonban!  :ok:
Mezőny egyre erősebb, elvileg még két Cupra várható (Zengő vagy a Campos Racing), nem tudni, hogy a Renault Megane melyik sorozatban indul majd a ráncfelvarráson átesett autóval, illetve elkészült az új
Pozzato hozzászólt
2019 jan 29. 09:26
Ez így nagyon erős kezdés volt, jó év lesz ez.  8)

Monte-Carlo végeredmény:
1. Ogier
2. Neuville +2,2 másodperc!!
3. Tanak

Három favorit a vb-címre ott a dobogón, tényleg nüanszokon múlott Ogier sikere. Loeb azért egy Dakar után alig 1-2 hét teszttel (lehet még annyi sem volt..) negyedik lett. Szerintem idén is be fog húzni egy futamot. Sz

Kapcsolódó cikkek

2019 márc 26. 12:12
WRC: Napfényes Korzika