Davis Kupa vagy Pique Kupa?

Szabi
2018 szept 3. 10:31
Szólj hozzá!

Tenisz Davis Kupa Marin Cilic Gerard Pique

Történelmi változáson megy keresztül a Davis Kupa és nem feltétlenül a jó értelemben.

A Nemzetek Világbajnoksága a felismerhetetlenség határára fog kerülni 2019-től kezdődően. Egyesek szerint az identitását vesztette el a 118 éves múlttal rendelkező verseny az újítások megszavazásával és érdekes módon, nagy szerepe volt a változások megvalósításában a FC Barcelona játékosának, Gerard Pique-nek és cégének is. Az a tény nem volt vitás, hogy már érződött az igazítások szükségessége, mivel a játékosoknak elég nagy nehézségnek számított a részvétel a versenynaptár miatt, de véleményem szerint a gyökeres átlényegülésre egyáltalán nem! Nagyon sok magyarázkodásról lehetett olvasni a sajtóban, hogy mi miért történt, hogy mi okból avatkozik bele ennyire egy focista, de a lényeg az, hogy rengetek negatív visszhang követte a változás hivatalossá válását és úgy látom, hogy a kritikák csak gyarapodni fognak ezután.

Mi a legsértőbb?

Az egyik drasztikus és felháborító változtatás az, hogy a torna végső szakaszát egy egyhetes tornává alakították, amely egy előre meghatározott színhelyen fog lezajlani 18 csapat részvételével. Tehát az otthoni és idegenbeli mérkőzések varázsa ezzel megszűnik. Az a rengeteg rajongó, akiknek eddig csak otthon volt lehetőségük kedvenceiket látni és szurkolni nekik, valószínűleg ezentúl a tv-s vagy internetes közvetítésre fognak szorulni. A torna hangulata nagyon sokat köszönhetett a rajongótáboroknak, akik különlegessé tették az összecsapásokat. Szóval, egyfelől hangoztatjuk, hogy mennyire harcolunk a tenisz közismertségéért és közkedveltségéért és eközben nem vesszük észre, hogy a rajongók részvételét korlátozzuk?

A második ilyen módosítás az, hogy a mérkőzések csak három szettesek lesznek és az összecsapások csak két egyéni és egy páros mérkőzésből fognak állni. Az öt szettes meccsek komplexitásának ezennel vége, pedig véleményem szerint, ezek a meccsek azok amelyek igazán kimutatják a játék lényegét, többrétűségét, amelyeken nem szaladhatsz el az eredménnyel. Roger Federer kinyilvánította, hogy ő időről-időre  még több öt szettes meccsek lejátszásának alkalmára vágyna, miközben Novak Djokovic még a Grand Slam-tornákról is eltörölné ezt az eredmény rendszert. Vonjon le mindenki ebből egy következtetést.

Gerard Pique. Fotó: almonfoto/Shutterstock.com

Az összesen három mérkőzésből álló összecsapásokról csak még annyit, hogy rettenetesen furcsa az, hogy egy olyan versenyben amely a nemzetek között zajlik és képviselnie kellene ezek általános erejét a teniszvilágban, hogy egy játékos csak egy egyéni meccset játszhat majd le. A csapatok kevesebb esélyt kapnak a erőnlétük reális bizonyítására (az esélyesebbek a bizonyításra, az esélytelenebbek pedig a papírforma borítására).

Mi lesz ha nem működik?

Az egyszer tény, hogy a teniszvilág megoszlott. Nagy nevek hosszú sora nyilvánította ki elkeseredettségét a változtatásokért. Még a női teniszvilágban is vannak, akiknek nincsenek tetszésükre az újítások (például Petra Kvitova), főleg, hogy voltak egyes hangok ami szerint a Fed Kupát is hasonlóan átalakítanák a jövőben. Sajnálatosnak tartom azt, hogy amíg mostanában akkora fontosságot tulajdonítunk a pályán hordott mezek illemkeretének (ami végül is nem baj), addig a sportágat meghatározó kérdésekben megengedjük az előbb említetteket. Nem lennék meglepve, ha egy év után a hivatalos szervek újratárgyalnák a dolgot és árnyalnák a most megszavazott módosításokat.

20.000 Forint Kockázatmentesen!


Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Örvendjünk amíg van aminek

A jelen idény elődöntői következnek és két érdekes összecsapás vár ránk. A címvédő Franciaország, a Nadal nélküli Spanyolországot fogadja Lilleben, Horvátország pedig a John Isner nélkül érkező Amerikai Egyesült Államokat fogadja Zadarban. A franciák 6-2-re vezetik a spanyolokat az egymás ellen aratott győzelmek statisztikájában, de a meghökkentőbb tény, hogy a horvátok ugyanebben a statisztikában 4-0-ra (!) vezetik a 32-szeres óceán túli bajnokcsapatot. A Marin Cilic által vezetett csapat akár az ötödik győzelmüket is megszerezhetik, mivel fölényesen esélyesebbnek látszanak (1.22). Jim Courier szerint a teniszlabdák nem ismerik a múltat és megpróbálják minden erejükkel megszerezni a döntőbe jutást (4.10). Marin Cilic mellett a fiatal Borna Coric próbálja erősíteni a csapatot. Sam Querrey, Ryan Harrison, Steve Johnson, Frances Tiafoe és Mike Bryan lesznek majd a háló másik oldalán. Habár Cilictől mindenki elvárná a két egyéni pontot, párosban az ellenfeleik esélyesebbnek tűnnek, ha arra gondolunk, hogy a most sérült Jack Sock és Mike Bryan a Wimbledont és a US Opent is nyerték az idén. Elméletileg Coricnak kéne hoznia legalább egy pontot a továbbjutásért.

Marin Cilic (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

A papírforma szerint a másik döntős csapat valószínűleg Franciaország lesz (1.38), de a spanyolok Rafael Nadal nélkül is veszélyesek (3.00) főleg, hogy a franciáknak nem lesz segítségükre Jo-Wilfried Tsonga. Talán párosban Nicolas Mahut tapasztalata elegendő lesz a pontnak a megnyeréséhez, de egyéniben Lucas Pouille és Richard Gasquet nem éppen izgalommentes meccsekre várhatnak. Pablo Carreno Busta és Roberto Bautista Agut nincsenek legjobb formájukban, de ettől függetlenül top 30-s játékosok lévén, nem lesznek könnyű prédák. Ez a találkozó kiegyensúlyozottabbnak látszik mint azt a szorzók mutatják, ezért egy inspirált megérzéssel akár szép nyereményt is nyerhetnek a sportfogadók.

Már arra is lehetőségünk van, hogy az idei bajnokcsapatra fogadjunk. A bukik szerint a legesélyesebb Franciaország (2.40), őket követi Horvátország (2.80), harmadik a sorrendben Spanyolország (4.00) és negyedik az Amerikai Egyesült Államok (8.00).

Fogadj a Davis Kupára!

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2018.09.13. (09:05)

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Borítókép: Az Amerikai Egyesült Államok a Davis Kupa 32-szeres győztese (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Amerikai sportok heti nyereménysorsolások

Minden 1500 forint értékű, MLB, NBA, NHL vagy amerikai ATP, WTA meccsre megtett fogadásod után egy sorsjegy jár, amellyel az Unibet hétfői sorsolásain 300 ezer forint extra nyereményt vághatsz zsebre.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

 

Szabi


A tenisz esztétikus, sportszerű de ugyanakkor versenyszerű világában élő ember vagyok. Nem túl pragmatikus álmodozóként állatok társasága vidít és a művészetek teszik szebbé napjaim.

Amerikai sportok heti nyereménysorsolások

  • Minden 1500 forint értékű, MLB, NBA, NHL vagy amerikai ATP, WTA meccsre megtett fogadásod után egy sorsjegy jár, amellyel az Unibet hétfői sorsolásain 300 ezer forint extra nyereményt vághatsz zsebre.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Davis Kupa 2018

Greipel hozzászólt
2018 nov 23. 18:16
Nem értem, miért Chardy-t salakoztatják a franciák.
alexthebest hozzászólt
2018 szept 16. 13:25
Cilic hozza a szokasos DK format  ;D Mekkora luzer a csavo.  ;D Tegnap meg streamen keresztul is hihetetlen hangulat volt a horvat palyan, megorult a kozonseg. A paros meccs egeszen elkepeszto volt, bravur pontok mindket feltol, vegletekig kielezett, majd 5 oras csata. Na ilyen nem lesz jovore, koszonet Pique cegenek (szkeptikus vagyok, de orulnek ha tevednek).

Greipel hozzászólt
2018 szept 15. 19:31
Elképesztő volt!  :beerchug: :great: Borsos/Nagy

Kapcsolódó cikkek