Eb-selejtező: Szükséges rossz

Nagy Bence
2019 márc 23. 14:19
Szólj hozzá!

Foci Horvátország Eb-selejtező Magyar válogatott

Pillanatok alatt elfogytak a jegyek, világsztárokra kíváncsi a magyar publikum. A világbajnoki ezüstérmes ugyan gyengült a tavalyi torna óta, de még így is a világ legjobbjai közé tartozik. Sikerül-e talpra állnunk a szlovákok elleni kudarc után? 

Magyarország - Horvátország

A szlovákok elleni válogatott mérkőzés rávilágított a csapat problémáira. Hiába érkezett Marco Rossi, egy fecske nem csinál nyarat. Lehetett sejteni, hogy hiába hoznak különböző edzőket, problémák az alapoknál vannak. Erre hívta fel a figyelmet Szalai Ádám is a mérkőzés utáni kifakadásában. Sajnos teljesen jogos volt a kritikája:

Volt egy elképzelésünk taktikailag, mind védekezésben, mind támadásban, sajnos ebből nem sokat láttam, amit sikerült volna véghez vinnünk.
Elkeserítő a védekezésünk, az egész csapat, amit megbeszéltünk, illetve volt egy terv –ehhez képest az első gól, hát, az tényleg nagyon kiábrándító volt.

Az a nagy helyzet, hogy évtizedek óta stagnál a magyar labdarúgás. Ezt most nem jó értelemben írjuk, mivel messze vagyunk a legjobbaktól (de még a középmezőnytől is), ide fejlődés kell. Ez nem fog egyik hétről a másikra működni, megfelelő utánpótlásképzés kell, ami évek (évtizedek?) óta nincsen. Magyar játékosok elenyésző százaléka ragad meg valamelyik elit bajnokság első osztályában, többség hamar kikopik. Azonban felesleges ennyire belemenni a magyar labdarúgás helyzetébe, koncentráljunk az előttünk álló mérkőzésre. 

A horvát válogatott átalakult a nyáron, mivel Subasic, Mandzukic és Corluka a torna után visszavonult. Sérülés miatt fontosabb hiányzók: Sime Vrsaljko, Josip Pivaric és Marko Pjaca. Mindezek ellenére olyan játékosok maradtak a keretben, mint Ivan Rakitic, Luka Modric, Ivan Perisic, Ante Rebic, Mateo Kovacic vagy Dejan Lovren. Három Achilles-sarka van a horvát keretnek: védelem, csatársor és a szövetség kapitány. 

Luka Modric (Fotó: DarioZg / Shutterstock.com)

Kezdjük az utóbbival. Zlatko Dalic egy kiváló motivátor, aki lelkes és olyan mentális erőt ad a játékosainak, amivel képesek a végsőkig harcolni. Ugyanakkor taktikailag vannak hiányosságai. Szerencséjére maradtak világklasszisok a keretben, akik ezt elfedik. A középpálya elit, világ egyik legjobbja, de ők sem tudnak magukban mindent meccset megnyerni. A védelemben két tapasztalt játékos van, többiek még a 20 válogatottságot sem érték el. Dalic most építi újra ezt a szekciót, ahol fontos szerepet szán Duje Caleta-Carnak. Ezzel az a probléma, hogy a védő még az OM-be se fér be. 

Dejan Lovren felépülése fontos lehet, Dalic okkal hívta be a január óta sérült játékost, mert bízik abban, hogy pályára léphet a Groupamában. Középpályán Marcelo Brozovic szintén kezdő lehet, így Mateo Kovacic a cserepadon találhatja magát. Elől Perisic mellett Rebic kezdhet, de a középcsatár kiléte még kérdéses. Ez volt a gond az azeriek ellen is, hiába dolgozták ki a helyzeteket Modricék, nem volt aki értékesítse őket. Mindössze egyetlen olyan játékosa van a horvát válogatottnak, aki eljutott 20 válogatott gólig (Perisic). 

Klasszikus befejezőcsatáruk nincsen és legyünk őszinték, csak két olyan játékosuk van, akik megközelítik a tavalyi jobb formát: Ante Rebic és Ivan Rakitic. Utóbbi teljesítménye is nagyon hullámzó, ahogyan az aranylabdás Luka Modricé is. A horvát csapat sebezhető, már csak az a kérdés, hogy mennyire tudják összeszedni magukat Szalaiék. Képesek lesznek-e ezt kihasználni, mert az azeri válogatott is rávilágított a horvátok gyengeségeire!

A probléma ott kezdődik, hogy sok helyzetünk valószínűleg nem lesz ilyen masszív középpálya mellett. Kontrákra tudunk csak építeni, széleken sebezhető a horvát csapat, illetve, ha nem lesz Lovren, akkor Caleta-Car a gyenge pont. Pontos labdák kellenek a szélekről, de ehhez Lovrencsicstől is jó játék szükségeltetik. A védelmünknek nem szabad hibáznia, ami látva a Szlovákia elleni ügyetlenkedést, eléggé nagy kérés. A horvátok türelmesek lesznek, nekünk pedig nem erősségünk a hosszú időn át fegyelmezett játék. 

Szorzókat tekintve a vendégekben nem sok érték van így (1.75). A gólok tekintetében inkább egy 2,5 alatti opció lehet kifizetődő (1.73), mert elsősorban a védekezés dominálhat mindkét oldalról. Nekünk nem lenne jó egy pörgős meccs, mert Rebic és Perisic lefutná a védelmet, Rossi biztosan a defenzív focit preferálja majd, szűkíti a területeket. Ezzel a felfogással elkerülhetünk egy komolyabb vereséget, akár még partiban is lehetünk egy kis időre a vb-ezüstérmessel. 

Számlanyitási ajánlat

Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Hozzászólások


Szólj hozzá fórumtagként

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI -3.15 %

április

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Számlanyitási ajánlat

  • Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát.

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Foci EB 2020 - Budapest

Milan hozzászólt
2014 szept 19. 20:06
Szépen épülnek a stadionok, de az pont még nincs kész, amelyben majd a 4 EB meccset rendezzük, szóval még nem esküdnék meg rá, hogy rendezni is fogunk.  :)

Aztán majd ha leesik a népnek, hogy ez nem jelent automatikus részvételt és simán lehetnek majd olyan meccsek a budapestiek között, a
hillandkimi hozzászólt
2014 szept 19. 17:19
Ezt megfogjuk érezni... Az állam nyomja majd az új kötvényeket, amiből ezt finanszírozná, nő majd az állam adósság megint... egyébként mindig a görög példa jut eszembe. Hatalmas költekezések az olimpiára, aztán az ország szinte csődbe ment.
Legyen meg minden, de ha valaki családdal megy szurkolni, akkor alaposan bele kell, hogy nyúljon a pénztárcájába. Biztos vagyok benne, ho
Knapp hozzászólt
2014 szept 19. 15:28
Szépen épülnek a stadionok, de az pont még nincs kész, amelyben majd a 4 EB meccset rendezzük, szóval még nem esküdnék meg rá, hogy rendezni is fogunk.  :)

Aztán majd ha leesik a népnek, hogy ez nem jelent automatikus részvételt és simán lehetnek majd olyan meccsek a budapestiek között, amelyeket még tévében sem néznénk meg (pl. mondjuk egy Bulgária-Ukrajnát), akkor

Kapcsolódó cikkek