Mindenki a döntőre tartalékolt, így nehéz az elődöntők alapján bemérni, kinek lehet esélye az ezüst, illetve a bronzéremre. Az arany eldőlt, Egyesült Államok a legerősebb csapattal rendelkezik, ha nem rontanak váltást, simán nyernek. 

Verhetetlenek

Ahogyan a női 4x400-as váltó, úgy a férfi is óriási favorit a fináléban, ez tényleg csak az amerikaiak szúrhatják el. Az elődöntőt simán nyerték, pedig a várható döntős csapatukból csak Randolph Ross futott. A fináléra beszállhat a 400 sík döntőben 4. helyen végző Michael Cherry - aki váltóspecialista -, illetve az 5. helyet megszerző Michael Norman. Ki lesz a negyedik ember? Én a világrekord tekintetében nagyon remélem, hogy a férfi 400 gáton óriásit futó Rai Benjamin. 

Ez a csapat képes megdönteni a Michael Johnsonék által felállított 2:54.29-et. Az elődöntőben a gyengébb csapat futott 3 másodperccel rosszabbat, bennük simán ott van, hogy javulnak ennyit, ha komolyan veszik. Eddig egyetlen váltóban sem volt világrekord döntés, pedig a jamaicai női 4x100-as négyesben simán ott lett volna a világrekord, ha normálisan váltanak, azon múlott minden. Itt ilyen gond véleményem szerint nem lesz, minden a formától függ, ami úgy tűnik, rendben van. 

Kik az ellenfelek?

Itt a nagy harc a második és harmadik helyért fog menni, tudják ezt valószínűleg a többiek is. Az ezüstérem szempontjából Jamaica tekinthető favoritnak, akik az elődöntőben három fontos emberüket is indították: Nathon Allen, Demish Gaye és Jaheel Hyde. Valószínűleg Karayme Bartley kerülhet ki a váltóból, őt a 400-on döntőző Christopher Taylor válthatja. Azt gondolom, hogy ezzel a csapattal kötelező az érem (1.85), de ebben akkora érték nincsen. 

Belgium a Borlée-testvérekkel, illetve Sacoorral és Doommal jutott fináléba, de úgy tűnt, mintha Jonathan Borlée megsérült volna. Helyére esetleg Robin Vanderbemden ugorhat be, de én úgy vélem, hogy maximum 2:58 közepére lehet képes ez a csapat (de inkább 2:58.80 körüli időt mondanék). Akikben még egyáltalán nem érzek többet, azok az olaszok. Ez volt véleményem szerint a legerősebb csapatuk, sokat nem hinném, hogy javulhatnak, nagyon nyélen mentek így is (nemzeti rekordot futottak). Azt viszont nem árt megemlíteni, hogy az olasz atléták csúcsformában vannak, de nem hinném, hogy tudnak javulni 1 másodpercet. 

Szintén nem szorul erősítésre Trinidad és Tobago négyese, vagyis ez így nem feltétlenül igaz, mert nem ártana még egy jó 400-as, de nem nagyon tudnak cserélni. Valószínűleg a 2:58.30 környéke lehet nekik a plafon, elég lesz az éremhez? Ha a hollandokon múlik, akkor lehet. Hiába érkezik hozzájuk a 400-as döntős Bonevacia, nem fog annyit hozzátenni, hogy egyből érmesek legyenek. 

Botswana okozhat nagy meglepetést, már az elődöntőben is jól mozogtak, ráadásul a döntőre erősödhetnek, jöhet a 800-as Amos, aki jobb idővel rendelkezik, mint a Ngozi, míg a 400-on elődöntőt futó Leungo Scotch szintén komoly erősítés lehet. Gondoljunk bele, nélkülük tartották az Egyesült Államokat és értek el második legjobb eredményt (és Afrika-rekordot)! Lengyelország papíron elindította a négy legjobb futóját, akikkel megnyerték az elődöntőjüket. Ők a sötét lő, egyetlen ok miatt: a 800 méteren 3. helyet szerző Dobek ugyanis 400 gátas, kiváló hajrával rendelkezik. Vajon bevetik őt? 

Összegzés

Úgy kalkulálok, hogy az Egyesült Államok 2:55 körüli időt teljesít, veszélyben lehet a világcsúcs is ilyen pályán, valószínűleg simán nyernek. Második helyen Jamaica érkezik majd, ha nem kapkodnak, nem ragadnak be az elején, akkor 2:57-es időre képesek lehetnek. Véleményem szerint, ahhoz, hogy érmet nyerjen egy váltó, jobban kell futni, mint Dohában, nem lesz elég a 2:58 végi idő a tokiói pályán. 

Valószínűleg 2:58 eleje kell, de megkockáztatom, hogy lehet 2:57 vége sem elképzelhetetlen. Ebben az esetben Hollandia, Trinidad és Tobago, Olaszország és Belgium kiesik. Bennük nem látom, ahogyan ezt megfutják, ellenben Lengyelországban és Botswanában igen. Az elődöntős futások alapján azt gondolom, Botswanában még ennél is több van, képesek lehetnek egy óriási meglepetésre (akár 2. hely?). 

  • Tipp

    Botswana dobogón végez
    2.45 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org