Elérkeztünk a Tour de France utolsó hetéhez, eddig minden tervek szerint alakul a szlovénok számára, de a szerdai szakasz tartogathat meglepetéseket. 

Két változó, mely felforgathatja a versenyt

Vonatkoztassunk el most az eddigi eseményektől, két tényező miatt: harmadik hét és a 2000 méter feletti hegyek. Amikor egy háromhetes körverseny elérkezik ebbe az időszakba, akkor bizonyos tekintetben megváltoznak az esélyek. Olyan versenyzők kerülnek előtérbe, akik addig meglapultak, nem mutatták igazi erejüket. Nézzük először a szakaszt, aztán azt, hogy pontosan mire is gondoltam.

Tour de France 17. szakasz (forrás: sportfogadas.org)

Ahogyan a szintrajzon is látható, nem lesz ez hosszú szakasz, viszont annál kegyetlenebb. Két emelkedő, ami összesen 34,4 km hosszú, külön-külön pedig 8,1% és 7,7%-os az átlagmeredekségük. A trükk azonban nem itt van, hanem a tengerszint feletti magasságban, ami az első emelkedő (Col de la Madeleine) esetében majdnem eléri a 2000 métert, míg a befutónál (Col de la Loze) már meghaladja, 2302 méteren van a befutó. 

Az eddigi tendencia az volt, hogy a Jumbo-Visma dominált, ebből esetleg Tadej Pogacar tudott megindulni, amire Primoz Roglic reagált, ha elfogyasztotta a segítőit. Sokan azonban egy misztikus számként tekintenek a 2000 méter feletti magasságra, ami egyfelől érthető, mert vannak bizonyos versenyzők, akik ilyenkor rendre jól teljesítenek. Az elmúlt években is megfigyelhető volt egy rendszer, miszerint hiába volt kiemelkedő versenyző Chris Froome vagy Tom Dumoulin, meg lehetett törni ilyen körülmények között. 

Hasonló helyzetbe kerülhet Primoz Roglic is, ha nem gazdálkodik okosan a saját, illetve a csapata erejével. Erre mondhatnánk azt is, hogy Roglic kiválóan ment a 2017-es Tour de France 17. szakaszán, amikor nyerni tudott, de ott hiába volt az utolsó emelkedő 2600 méteren, utána jött egy hosszú lejtmenet, ráadásul Roglic szökésben volt, mert az összetettben még nem volt tényező. Az egy más helyzet volt, de ki az, aki megtámadhatja a szlovén sárga trikóst? 

Szűkül a kör

Honfitársa, Tadej Pogacar rendkívül agilis volt, folyamatosan támadott a nehezebb meredekeken, erre most is van esély, de fogadás szempontjából akkora érték nincs benne. A szorzó alacsony, nézzünk szét, van-e élet a szlovéneken kívül? Kevesen bírják az ilyen jellegű szakaszokat, ezért egy rövid listát állítottam össze, akik szóba jöhetnek:

 • Miguel Ángel López (15.00): Élete első kiemelkedő eredményét a svájci körversenyen 2000 méter feletti magasságon érte el, majd a Vueltán 2017-ben is nyert két ilyen típusú szakaszt, de az elmúlt években is rendre jó helyezést ért el ilyen körülmények között, gyakorlatilag a mezőny egyik legjobbja 2000 méter felett.
 • Mikel Landa (19.00): Kiváló hegyimenő, 2000 méter felett van igazán elemében, főleg akkor, ha ilyen hosszú a hegy. Az elmúlt években rendre segítőként tekintettek rá a háromheteseken, de mutatja erejét, hogy mind Froome, mind Quintana segítőjeként is képes volt ilyen szakaszokon a végéig velük maradni, annak ellenére, hogy ő ment tempót. Legutoljára a 2017-es Girón nem kellett senkiért sem dolgoznia hasonló szakaszokon, akkor két 2. helyet ért el. 
 • Egan Bernal (23.00): Az egy dolog, hogy tavaly a Tour de France-on jól ment 2000 méter felett, de idén láthatólag messze a csúcsforma. Az is lehet, hogy elengedte a keddi etapot, rápihent szerdára, akkor rendkívül veszélyes lehet, ugyanakkor eléggé őszinte srácnak tűnik Bernal, szerintem szimplán ennyire rossz a forma. 
 • Nairo Quintana (34.00): Ha van szorzó, amiben értéket lelhetünk, akkor bizony Nairoé az. Ekkora szorzón mindenképpen van benne fantázia, elengedhetik őt, de van egy apró gond: sérülések. Quintana elmondása alapján sincsen jó állapotban, sérülései kellemetlenek, többször is bukott a versenyen, nem hinném, hogy ennyire altatna. Valószínű, hogy megpróbálkozik majd egy szökéssel az etapon, de nem biztos, hogy kibírja. 
 • Thibaut Pinot (26.00): Nincs jó állapotban a francia versenyző, tényleg csak szenved, de el akarja érni az időfutamot, mivel szülőfaluján keresztül halad át. Az biztos, ha kicsit is jobb egészségnek örvendene, jó tipp lenne a top3-ra, de így? Nem, sajnos. 

Mire fogadjunk? A head to head piacon nincsen semmi csemege sajnálatos módon. Megmondom őszintén, sok esetben lutri a dobogóra fogadás, ugyanakkor most újból megpróbálkozunk vele. A két tippet valószínűleg kitaláltátok: López és Landa dobogó. Lópezre 4.25-ért fogadhatunk, míg Landára 5.50-ért, ha az egyik nyertes, máris jelentősebb profitra tehetünk szert. López állapota folyamatosan javul, egyre jobb formában van, míg Landa eddig stabil volt. A spanyol általában a harmadik hétre "érkezik meg", tényleg ilyen emelkedőkön érzi magát elemében. Mi lehet a "biztosítás"? Quintana győzelem, esetleg egy Pogacar - Roglic - Porte dobogó, de nem gondolom, hogy megint pont így érkeznek meg a befutóhoz. Kockázatos tippek? Egyértelműen, ezért ne rakjátok rá a házat, elég csak a Tesla (és vehettek még minimum kettőt a nyereményből). 

Borítókép: Sportfogadas.org

Fogadj akár 30%-os nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-kal lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 • Kerékpár Tipp

  17. szakasz: Miguel Ángel López dobogón végez
  4.25 Unibet
 • Kerékpár Tipp

  17. szakasz: Mikel Landa dobogón végez
  5.50 Unibet