Tudnak valamit a fogadóirodák, amit mi nem? Eléggé nagy a kínálat Filippo Ganna egyórás világcsúcskísérletére, de vajon milyen teljesítményt ér majd el az olasz világ- és olimpiai bajnok kerékpáros?

Egy új Tesla ára

Az új Tesla Model 3 körülbelül 30 millió forint környékén mozog, de 28 millióért már vehetünk egy Alpine A110-et is, illetve, ha szerencsénk van, akkor megvehetjük belőle Filippo Ganna komplett egyórás világrekordkísérletének felszerelését is. A Pinarello olyan modern kerékpárt készített külön az eseményre, ahol a könyöklőt 3D nyomtatással csinálták, értéke 11 millió forint. Ez csak a könyöklő, ebben nincs benne a speciális váz, kerekek, szóval összességében 31-32 millió forintba kerül Ganna bringája. Ehhez jön még a különleges öltözet és a bukó, plusz a cipő, szóval nem egy olcsó mulatság, ha világrekordot akarunk döntenki kerékpározásban. 

Nem untatnék senkit sem a technikai paraméterekkel, milyen beállításokkal megy majd Ganna, nekünk most inkább az a fontos, hogy pontosan milyen rekordról is van szó. A kerékpározás egyik legrégebbi rekordja, melynek kezdete 1876-ra datálható. Azóta folyamatosan próbálják megdönteni az egyórás világrekordot, ki tud a legtöbb km-t megtenni egy óra leforgása alatt. Erre általában pályakerékpározásban használatos velodrome-okat használnak, dőlésszög és időjárás szempontjából ez az ideális helyszín, de itt is vannak bizonyos trükkök. Vannak, akik a mexikói magaslatra utaznak a kedvező körülmények miatt, vannak, akik az alacsony hőmérsékletben hisznek. 

Voltak olyanok is, akik speciális technikai újdonságokkal készültek, végén már nem is hasonlított kerékpárra az eszköz, amivel a rekordot megpróbálták megdönteni. Ennek vette elejét az UCI, majd 2014-től egy új szabályrendszert hoztak létre. Akkoriban hirtelen nagyon felkapott lett a csúcsdöntés, egy éven belül szinte mindenki megpróbálkozott a rekorddal, végül Sir Bradley Wiggins volt az, akinek az ideje legtovább kitartott, egészen 2019-ig. Ekkor jött Victor Campenaerts, aki a mexikói magaslaton döntötte meg a világcsúcsot. Teltek az évek, majd 2022 hozta meg az újabb áttörést. 

A jelenlegi rekorder segíti a készülést

Daniel Bigham egy rendkívül különleges kerékpáros, hiszen őt csak az időfutamot érdeklik, semmi más. Sosem ment el World Tour csapathoz, sosem volt kiemelkedő versenyző, csak az időfutamok technikai része érdekelte, hogyan lehet minél többet kihozni az üléspozícióból, ha csapatidőfutamról van szó, akkor a váltásokról, illetve még sok egyéb apróságról, amik összeadódtak egy kronó során. 

A brit versenyző először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2019-ben hazájával bronzérmes lett a vegyes csapat-vb-n. Azért is különlegesség ez, mert egy teljesen átlagos hatossal tudtak érmet szerezni úgy, hogy szinte minden riválisnak minimum két szakági specialista volt. Bigham akkor tökéletesen beállított mindent, hosszasan gyakoroltak, hogy megfelelő legyen a szélárnyék, minden flottul menjen. 

A munkájára később több World Tour csapat is felfigyelt, végül 2022-ben került mérnökként az Ineos csapatához (31 évesen), majd szinte saját kontóra nyáron megdöntötte a világrekordot. Ennyit számít a tökéletes üléspozíció, beállítások és a mérnöki rész, hiszen egy kevésbé jó kronós (Bigham inkább szakember, mintsem elit időfutamos) is képes rekordot dönteni. 

Szóval, visszatérve Filippo Ganna szombat esti rekorddöntéséhez, Daniel Bigham az, aki a munkáját segíti, illetve a legmodernebb eszközökkel készülhetett, komplett olasz kerékpárgyártó állt be a projekt mögé. Itt mindenki tudja, nem az a kérdés, hogy megdönti-e a világrekordot (1.04), hanem az, hogy mennyivel? Ganna ugyanis erre készült, beáldozta a komplett őszi idényt, kezdve az Európa-bajnoki címtől egészen a világbajnoki címvédésig. 

Nem mindegy a táv

Sir Bradley Wiggins rekordja 54.526 volt, Victor Campenaerts 55.089, míg Daniel Bigham 55.548 km-t teljesített. Fontos kiemelni, hogy Bigham a prototípusát kapta meg annak a Pinarello kerékpárnak, amivel most Ganna fog versenyezni. Az olasz mindent ennek rendelt alá, jelenleg ő a világ legjobb kronósa, főleg akkor, ha pályaversenyzésről van szó. Többszörös világbajnok, neki az igazi otthona a pályakerékpár, nem az országút. 

Nagyon tud szenvedni, szinte ekkor kerül komfortzónába, amikor végletekig ki kell magát facsarnia. Ez az időfutam pedig ezt megkívánja, nem lehet semmit sem tartalékolni, nincs is hová, hiszen legközelebbi versenye talán jövő februárban vagy márciusban lesz. Úgy képzeljük el a jelenlegi helyzetet, minthogy Campenaerts jobb kronós, mint Bigham, de a technikai adottságok nem voltak olyanok, ming a Bighamnél. 

Most Gannának jobbak a technikai adottságok, mint Bighamnél, ráadásul az olaszt úgy nevezik, hogy a "wattszörny", aki óriási teljesítmény leadására képes, sokkal jobb mutatókra, mint amit Campenaerts vagy Bigham produkált. Innentől az a kérdés, hogy 56 km-rel kezdődik-e a világcsúcs? Valószínűleg igen, de nem mindegy, hogy mennyivel haladja meg: 

  • 56.375-nél több: 1.25
  • 56.500-nál több: 1.50
  • 56.750-nél több: 1.80

Majd 1 km/h-val megdönteni a rekordot, már az is komoly(1.50-es szorzóért), de ennél többel is, szinte már brutális. Ganna képes rá, kissé olyan érzésünk van, mintha mindent ennek rendelt volna alá ebben a szezonban. Szerény is volt, amikor azt mondha, ha csak egy méterrel dönti meg, már örülni fog. Legyünk őszinték: ilyen előkészületek után, csúcséveiben ő nem egy kicsivel akar rekordot dönteni, hanem mindent ki akar belőle facsarni. 

Olyan időt szeretne, ami elrettenti a többieket. Ganna ötször döntött eddig világrekordot pályakerékpárban, nem nüanszokkal, hanem tetemes előnnyel. Ez lenne a hatodik rekodja, a legnagyobb. Jelenleg ennél a kerékpárnál jobbat nem fognak tudni kiállítani, ahogyan Bigham sem fogja mindenkinek a munkáját segíteni, aki rekordot akar. Gannához fogható időfutamos csak kettő van: Remco Evenepoel és Wout van Aert. 

Egyikükről sem hallottunk, hogy megpróbálnák a világrekordot, ráadásul Gannával ellentétben, egyikőjüknek sincsen pályás múltja, ez utóbbi pedig sokat számít. Ha Boardman, majd utána Wiggins volt a tökéletes, aki megdönthette anno a világrekordot, akkor ez a jelző most egyértelműen Gannára illik. Mi megelégednénk az 1.50-es szorzóval is!

  • Kerékpár Tipp

    Egyórás világrekord: Filippo Ganna teljesítménye 56.500 felett

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés

Borítókép: Filippo Ganna (Készítette: GoWildGoNature Pictures / Shutterstock.com)