Júniusban harmadik alkalommal találkozik egymással az Eibar és az Oviedo, de ez lesz a legfontosabb egymás elleni mérkőzésük, mely a továbbjutásról dönt az osztályozón. 

jún 12. 21:00 Közvetítés: Unibet
Tipp: Eibar 1,5 gól felett + Oviedo 0,5 gól felett
Unibet
3.45
Tipp: 2,5 gól felett
Unibet
2.17

Eibar: Ismerős arcok Baszkföldön

Az idei KL, illetve a tavalyi EL-győztes szakember, José Luis Mendilibar egykori klubja volt az Eibar, akikkel hosszú éveket töltött az élvonalban, ahonnét végül 2021-ben kiestek. Azóta a másodosztályban tengődnek, előbb Gaizka Garitanóval végeztek kétszer is top6-ban, de végül az osztályozón a feljutás nem sikerült. Mindkét esetben az elődöntő jelentette a végállomást az elmúlt két alkalommal, ráadásul mindkétszer a visszavágón buktak el, hiába értek el kedvező eredményt az odavágón. 

Ebben az évben a korábbi baszk legendás szélső, Joseba Etxeberria vette át a csapat irányítását, vele szintén a dobogón végeztek, így megint megpróbálkozhatnak a feljutással a rájátszás keretein belül. A csapat keretére pillantva azt vesszük észre, akad néhány ismerős arc. Kapuban Luca Zidane, középpályán Sergio Álvarez, míg a támadósorban Jon Bautista, Konrad de la Fuente és Sergio Leon, utóbbi kettő nem kulcsember. 

Az Eibar a ligában messze a legtöbb találatot szerezte, érdemes ezt a 72 gólt kontextusba helyezni egy olyan bajnokságban, amely leginkább underes (2,5 gól alatti meccsek aránya 62% felett), emellett pedig sok a döntetlen. A védekezésük ugyan nem jó (középcsapat szintjén vannak), de a sok szerzett góllal tudták ellensúlyozni ezt a problémát. A rájátszásban is leginkább Bautista gólerősségében bízhatnak, illetve a jó hazai pályás teljesítményükben. 

Oviedo: Régi szép idők

Ha az 1990-es években követted már a spanyol bajnokságot, akkor valamilyen szinten biztosan emlékszel az Oviedo csapatára, ahol olyan játékosok rúgták a bőrt, mint Julio Dely Valdés, Viktor Onopko, Abel Xavier és Robert Prosinecki. Ennél a csapatnál futott be edzőként a későbbi Super Depor vezetője, Javier Irureta, de Radomir Antic, Óscar Tabárez és Luis Aragonés is irányította az asztúriai klubot egy kis ideig, ennek ellenére rendre a kiesés elől menekültek, ami végül 2001-ben bekövetkezett. 

Lőszerraktár a pályán: Az 1930-as években az első osztály tagja volt az Oviedo, egyik leglátványosabban játszó csapat, majd jött a spanyol polgárháború, mely leginkább az Oviedót érintette az első osztályú klubok közül. A pályájukat lőszerraktárként használták - majd teljesen elpusztították -, míg a játékosaik közül többen elestek a harcokban, de volt olyan, aki elhagyta inkább az országot. Hiába indult újra a pontvadászat, az Oviedo halasztást kért, mert annyira rossz állapotban volt klub és a hozzá tartozó létesítmények.

A 2001-es kiesés azonban csak egy előfutára volt annak, amely a következő 10 évet jellemezte, hiszen a klub komoly anyagi válságba került, játékosokat nem fizették ki, miközben az Oviedo elnöke és a város polgármestere egymással hadakozott, mert a politikai spektrum más-más oldalán helyezkedtek el. A város önkormányzata megvonta a támogatást a klubtól, inkább egy sokadik ligás csapatnak adták a pénzt. A város lakói azonban fellázadtak és gyűjtést szerveztek az Oviedo számára. 

Megérkezett egy mexikói milliárdos

A város vezetése kontrollálni akarta a klubot, de ez nem sikerült, olyannyira nem, hogy végül Oviedo lakói az önkormányzat ellen fordultak. Végül, ha nehezen is, de sikerült megmenteni a klubot, amely nem ment csődbe, viszont olyan tehetséges játékosokat, mint a 15 éves Juan Mata, illetve a 18 éves Santi Cazorla, elveszítettek. Ekkor egy személy, Alberto González sietett a klub megmentésére, de ez csak átverés volt, ugyanis többrendbeli csalás miatt végül nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene, a klub jelentős vagyonát lenyúlta.

A következő évek megint az anyagi csőd elkerüléséről szóltak, borzasztó állapotok uralkodtak, gyakorlatilag egyik napról a másikra éltek, végül kiderült, hogy az Oviedónak első körben 1,9 millió euróra volna szüksége, hogy elkerüljék a felszámolást, majd további 6,5 millióra, hogy biztosítsák a klub jelenét és jövőjét. Jelentős támogató nem érkezett, így részvénykibocsátásba kezdtek. Az ügy mellé pedig rögtön odaállt Juan Mata, Santi Cazorla, Adrián és Michu, akik az Oviedo utánpótlásának voltak a prominens játékosai, nem mellesleg közülük ketten addigra már világbajnok labdarúgók lettek. 

Eibar Oviedo
Santi Cazorla (Fotó: Jose Breton- Pics Action / Shutterstock.com)

Azonban a részvényeket csak 10,75 euróért adták, így hiába állt az ügy mellé a Real Madrid (100 000 euró értékben vásároltak részvényeket, amiket ingyen Oviedo városának adták) és a Barcelona (BL-meccseken transzparenseken szólították fel a lakosságot az akcióra és labdarúgóik szintén részvényeket vásároltak), ezzel csak a rövidebb ideig tudták kihúzni, hogy elkerüljék a felszámolást, ugyanis az 1,9 millió euró is alig jött össze. A szimpatizánsok pontosan tudták, hogy egy jelentős befektetőre van szükség, ezért két helyi újságíró felhívta Arturo Eliast, aki Carlos Slim veje. 

Carlos Slim: A mexikói milliárdos és üzletember, olyan cégekben vannak érdekeltségei, mint a New York Times vagy a Telmex. A létező legjobb emberhez fordultak, ugyanis 2010 és 2013 között a világ leggazdagabbja volt, de azóta is rendre benne van az első tizenötben, jelenleg a világ nyolcadik leggazdagabb embere.

Nem tudjuk pontosan, hogyan zajlott Slim felkutatása, de könnyedén elképzelhető, hogy szimplán csak megnézték a Forbes világ leggazdagabbjainak listáját és rögtön az első helyezettnek írtak. Végül olyan jól sikerült a felhívás, hogy Carlos Slim 2 millió euró értékben vásárolt részvényeket, jelenleg is a klub egyik tulajdonosa. Azonban továbbra sem többségi tulajdonos, mint ahogyan most már a helyiek sem, hiszen az Oviedót a Grupo Pachuca irányítja, mely szintén egy mexikói szervezet, akikhez Közép- és Dél-Amerikai labdarúgó csapatok is tartoznak. 

Eibar - Oviedo mérkőzés tipp

Az odavágó 0-0-val ért véget Oviedóban, mely Spanyolország legélhetőbb városa, egyben a legtisztább is. A visszavágóra maradt a döntés, amely nem kedvez a mexikói milliárdos újdonsült csapatának, hiszen az Eibar hazai környezetben minőségi játékra képes. Oviedónak idegenben adok-kapok meccsei vannak, amikből sok esetben nem jöttek ki jól, így minden az Eibar malmára hajtja a vizet. Ne felejtsük el, néhány nap leforgása alatt harmadik egymás elleni mérkőzésüket játsszák egymás ellen, ugyanis a bajnokság zárófordulójában az Eibar 4-3-ra győzte le az Oviedót, tehát egy sok találatot hozó mérkőzés sem elképzelhetetlen. 

Eibar - Oviedo élő közvetítés

Hol nézhető az Eibar - Oviedo mérkőzés? Az Unibet oldalán szerdán 21:00-től

 • Eibar - Real Oviedo tippek

  Eibar 1,5 gól felett + Oviedo 0,5 gól felett
  Unibet
  3.45
 • 2,5 gól felett
  Unibet
  2.17

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Sportfogadas.org