Elemezzünk: A változó NBA margójára (1. rész)

Nagy Bence
2020 jan 19. 00:05
Szólj hozzá!

Kosárlabda elemzés statisztikák nba

Több részes sorozatba kezdünk, melyben az NBA fejlődését mutatjuk be, milyen hatással van ez a változás a sportfogásra, mire figyelünk és hogyan húzzunk belőle hasznot. Az első részben a dobott pontok kerülnek terítékre. 

Védekezz, védekezz!

Az ezredfordulót megelőző évtizedben a védekezést dominált a ligában, fizikális játék jellemezte a találkozókat. Sokszor ez agresszivitásba csapott át, amit az NBA-t régóta követők visszasírnak, mondván, azok voltak az igazi évek! Az NBA azonban változik, fejlődik, keresi a határait, meddig lehet fejlődni, meddig lehet eljutni abban a bizonyos négy negyedben és 48 percben, amely rendelkezésre áll az esetleges hosszabbítást megelőzően. 

A 70-es és 80-as évek még a pontokról szóltak, alig volt olyan csapat, amely 100 pont alatt átlagolt volna. A Denver Nuggets a 1983/84-es szezonban 123,7 pontot átlagolt mérkőzésenként, Alex English és Kiki Vandeweghe duója 55 pontot tett a közösbe, mindezt 40 rádobásból, aminek a többsége két pontot ért, mivel a hármasok még nem volt előtérben. A Detroit Pistons térnyerésével azonban kezdtek ráébredni a csapatok, hogy vége a Showtime Lakers korszaknak, kőkemény védekezéssel is lehet bajnoki címet nyerni. 

A 1989/90-es szezonban még csak 2 csapat tudta az ellenfeleit 100 pont alatt tartani egy mérkőzésen (élükön a már említett Detroittal), míg a 93/94-es évadra ez a szám 10-re emelkedett, sokak számára a védekezés vált prioritássá. Odáig fajult a helyzet, hogy Michael Jordan első visszatérése utáni, első teljes évben, a mezőny fele 100 pont alatt tartotta az ellenfeleit, Cleveland Cavaliers pedig élen járt ebben, hiszen mindössze 88,5 pontot kaptak meccsenként. A defenzív játék rányomta bélyegét a mérkőzésekre, kevés volt a hárompontos kísérlet, nem bravúroskodtak a csapatok. 

NBA 1998/99-es szezon

Az a bizonyos 98/99-es csonka szezon a lockout miatt, amikor az átlagok borzalmasan alacsonyak voltak, mindössze két franchise kapott meccsenként 100 pont felett átlagban. Azóta eltelt 20 év és a feje tetejére állt a liga, utoljára a 2017/18-as szezonban fordult elő, hogy egy csapat az alapszakaszban megússza 100 pont alatt átlagban meccsenként, dominanciák pedig egyre inkább a sok pontot hozó összecsapások felé tendáltak. 

Véget ért a védekezés korszaka, amikor a fizikális játék, illetve a "duplák" domináltak, most már szinte mindenkinek tudnia kell triplázni, aki nem, az óriási hátrányból indul, legyen az bármilyen jó játékos. Erre a sorozat későbbi részeiben még kitérünk! A 2000-es évek az átmenetet szolgálta, amikor a csapatok keresték a következő "szuperfegyvert", amivel dominálni lehet. Ezt végül a Golden State Warriors találta meg először. 

Minél több, annál jobb!

A csapatok a védekezésből teljesen átfordultak a dobott pontok irányába, ebben az éles váltásban pedig óriási szerepe volt a GSW-nek, ahol olyan játékosok voltak, akik szórták a hármasokat: Steph Curry és Klay Thompson. A védekezés egyre kevésbé volt fajsúlyos, nem baj, ha kapunk 110 pontot egy meccsen, ha tudunk 120-at dobni elven kezdtek el működni a csapatok. Ez a fogadási piacot is kezdte átírni, hiszen a határokat egyre feljebb kezdték el tolni. 

Az eddigi 200-210 pont körüli összesített határ kezdett eltolódni 210-220 körülire, jelenleg pedig már ott tartunk, hogy nem meglepő a 240-250-.es határ sem egy találkozón. A trendeket követni kell, de vajon meddig tolható ez ki? Az látszódik ugyanis, hogy a 80-as évek után is következett egy éles váltás, amikor is rádobbentek a csapatok, hogy semmit sem ér, ha 110-120 pontot dobnak, de vajon mikor kezdődik el újból ez a korszak, ha egyáltalán elkezdődik?

Intő jel lehet a Toronto Raptors tavalyi bajnoki címe, akik a kiváló shooterekből álló GSW-t verték a döntőben, ezzel felülírva a esélyeket, egy dinasztia végét eredményezték, illetve egy új "rendszerhez" vezetett a győzelmük: megszűnt a Big Three és jött a két szupersztár korszaka, kiegyenlítettebbé vált a mezőny. Ez azt eredményezi, hogy visszatér a védekezés is a ligába? A Toronto tavaly bizonyította, hogy fegyelmezett játékkal lehet bajnoki címet nyerni, ahol a védekezés dominál, ezt az utat próbálja járni a két Los Angeles-i gárda is. 

NBA 2019/20-as szezon

A Clippers nyáron megszerezte a liga legjobb védőjét, Kawhi Leonard személyében, illetve egy szintén kiváló játékost, Paul George-ot. A keretben már addig is voltak jól védekezők, de velük papíron a liga legjobbjaivá váltak ilyen téren. Ez azonban számok terén egyelőre nem mutatkozik meg, ellentétben a másik LA-beli csapattal: Lakers kiválóan védekezik, nagyrészt ennek köszönhetik, hogy elsők az alapszakaszban a nyugati főcsoportot illetően. 

Kiválóan védik le a hárompontosokat, negyedik legkevesebb pontot kapják, elindult tehát egy folyamat, ahol újból a defenzív játék lehet a domináns. Ez most egy jóval nehezebb átmenet lehet, hiszen a hárompontosok mennyisége soha nem látott mértéket öltött, centereknek is már kötelező jól teljesíteni ilyen téren, de megvan az esély, hogy újból átforduljon az összesített pontok átlaga és csökkenésnek induljon, jelen azonban még mindig a 240 pontos találkozóknak kedvez. 

Legyenek még hasonló jellegű írások heti rendszerességgel a főoldalon?
Igen, hasznosnak találom.
Nem, jöjjenek a tippek vezérostya!
 
 
 
 
 
 
Created with Poll Maker

Borítókép: NBA shot locations

Unibet TV

Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 17.90 %

február

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Unibet TV

  • Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

NBA 2019/20

MessiÁs hozzászólt
2020 febr 17. 05:36
Minden percért megérte fent maradni. Aki nem látta, nézze meg legalább az utolsó negyedet.


ELKÉPESZTŐ VOLT :beerchug: :great: :yeah:
SPF Előzetes hozzászólt
2020 febr 3. 01:06
Kobe Bryant Emlékverseny

Jelenleg így áll az élmezőny:Nyeremények

1.hely: 24 000 Forint
2.hely: 8 000 Forint

[url=https
SPF Előzetes hozzászólt
2020 jan 30. 23:48
NBA: Előttem az utódom!

Texasi derbi, azaz I-45.  Olvasd tovább

Kapcsolódó cikkek