Elemezzünk: Szalaiék megtréfálnák a Dortmundot

Nagy Bence
2018 szept 20. 20:50
Szólj hozzá!

Foci Bundesliga Borussia Dortmund Hoffenheim

Izgalmas mérkőzésre van kilátás szombat kora délután. Igazi taktikai csemege lehet, ahol két elvileg különböző taktikára építő csapat kerül szembe egymással, ugyanakkor, ha jobban megvizsgáljuk, rengeteg a hasonlóság köztük. Nagelsmann túl tud járni Favre eszén? 

Hoffenheim: Nagelsmann nagy éve következik?

A Baby Mourinho becenévre hallgató Julian Nagelsmann számára eljött a szintlépés éve. A még mindig csak 31 éves tréner két éve robbant be a köztudatba, akkor lett a Hoffenheim edzője. A kiesés elől menekült a klub, Nagelsmann előbb benntartotta őket, majd az első teljes évében negyedik helyen végzett a csapatával, de a Bajnokok Ligája főtáblát nem sikerült elérni (későbbi döntős Liverpool ejtette ejtette ki őket). Következő évben már megcsípte a bronzérmet és jöhet számára a várva várt BL-csoportkör. Nem kellett sok, hogy meglepjék a Shakhtart a 3-3-1-3-as rendszerrel (Bielsa alkalmazott hasonlót). Rögtön egy döntetlennel debütált Nagelsmann a legrangosabb európai kupasorozatban. A bajnokságban is jól megy a Hoffenheimnek, ahol egyelőre Szalai Ádám is remekel.

A német szakember elkötelezett híve a három belső védős taktikának. Ebből nem enged, de a 3-1-4-2 folyamatosan változik a mérkőzésen a labda és az ellenfél helyzetéhez mérten. Fontos eleme a labda nélküli játékának a magas intenzitású presszing, ahol kvázi emberfogást alkalmaz az ellenfél játékosainak. Defenzív oldalon önfeláldozó becsúszások és a passzsávok olvasása jellemzi a játékukat. Védekezésből a labdát megszerezve gyorsan tudnak támadni, ugyanis ellentétben sok csapattal, ők nem a játékost keresik egy kontra alkalmával, hanem az üres területeket, ahol még senki sem helyezkedik. Ezek kiaknázásában rejlik a Hoffenheim egyik ereje. Sok a súlypont áthelyezés, amiket keresztlabdákkal oldanak meg. 

Az üres területek megjátszása Hoffenheim ellentámadás esetén

Villámgyorsan végig tudnak rohanni a pályán, nagyon jó kondíció jellemzi a csapatot. Azt azért tegyük hozzá, hogy végignézve a keretet, még Bundesliga szintjén sem kiemelkedő a csapat (150-200 millió euróval el vannak maradva a Dortmund és a Leverkusen kereteihez képest), BL-ben pedig az Ajax vagy a Benfica szintjén helyezkednek el. Nagelsmann zsenije az, ami ennyire sikeressé teszi ezt a klubot. Igazi laptop edző, aki alaposan kielemzi az ellenfél játékát, bátran belenyúl a meccsekbe, ha éppen úgy tartja jónak. 

Visszatérve a taktikára, ha nem tudnak kontrázni, akkor bizony hasonló elven építenek támadást, mint a Liverpool vagy a Real Madrid. A három védő egyike felpasszolja a két belső középpályás valamelyikének, akik vagy előre a három támadóhoz passzolnak tovább, vagy a szélre játsszák ki a labdát. Megfigyelhető, hogy a Hoffenheim próbálja szűk területen tartani az ellenfél játékosait, hogy legyen helye a sajátjaiknak a széleken a futásra. Már látszódik is a lenti képen, hogy a középpálya gyors átpasszolása után egyből létszámfölényes helyzetbe kerülnek a kékek, gyakorlatilag 5 a 4 ellen mehetnek. 

Lassú támadásépítés

Miért sikeres Szalai ebben a sok mozgást igénylő rendszerben? Mert sok esetben ő a statikus pont, az erőcsatár, akire érdemes felívelni a labdát egy kontra esetén. Akinek célszerű felpasszolni, mert ő képes megtartani egy vagy két védővel a nyakán is a játékszert. Neki ez a taktika tökéletesen fekszik és ezt Nagelsmann is minél jobban igyekszik kihasználni. A magyar légiós kezdővé avanzsálásával a mozgékonyabb középpályások (Bittencourt például) több szerephez jutnak, jóval könnyebben kerülnek a kapu elé, mivel Szalai képes két védőt is lekötni középen. Helyzetkihasználás terén is remek a magyar támadó.

20.000 Forint Kockázatmentesen!


Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Dortmund: Vissza az alapokhoz

Lucien Favre visszatért Németországba, de most a Borussia Dortmundnál kapott lehetőséget. A franciáknál a remek első év után kicsit megtört az ő és a csapat lendülete, amihez nagyban hozzájárultak a sérülések is. A németeknél is számíthat majd hasonlókra, mert a BVB is kifejezetten azon klubok közé tartozik, amelynek játékosait gyakorta sújtják súlyos sérülések. A kezdet azonban impozáns, Favre átmentette az eddig már sikeresen alkalmazott 4-3-3-as rendszerét, ami dinamikus támadójátékra épül. Egyik fontos játékosa az új taktikának a középpályás, Axel Witsel. Őt Kínából hozták vissza Európába és egyből a középpálya tengelyében kapott szerepet. 

Védekező középpályásként rendre visszazár a két középhátvéd közé (Diallo és Akanji), ezzel kialakítva egy védőhármast hátul (ahogyan a képen is látható). A belgával egyértelműen felgyorsul a labda felhozatala a Dortmundnál, de ha kell, akkor magasságát és fizikális adottságait kihasználva a védekezésbe is besegít. Witsel ezzel csapata egyik legfontosabb láncszemévé vált, vezér lett a pályán. Ha ő jól játszik, akkor a többiek is nyugodtabbak. A belga mellett szintén fontos szerep jut Mahmoud Dahoudnak, akiből mélységi irányító lett, amolyan második opció, ha a labda megjátszásáról van szó. 

Axel Witsel a védelem közepéből irányítja a Dortmund támadásépítését

Dahoud egyik fontos feladata, hogy minél előbb üres területbe kerüljön, ha az ellenfél letámadást alkalmaz Witselékkel szemben. Neki így bátran lehet passzolni, ő pedig vagy kidobja szélekre a labdát a felfutó csapatársainak, vagy egy védelem mögé löbbölt labdával próbálja helyzetbe hozni a támadókat. Dahoud másik fontos szerepe, hogy a második vonalban érkezzen egy oldalról beívelt labdára. Ebből fejelt gólt a Leipzig ellen. Szintén fontos eleme Favre taktikájának, hogy a szélső hátvédek aktívan zárkózzanak fel a támadásokhoz. Ebből született a már említett Dahoud gól a Leipzig ellen. A képen látható, hogy a baloldalon Schmelzer jól lép fel a támadáshoz, kapja is a labdát az üres területre, ahonnét íveli be egyből középre, mindenféle állítgatás nélkül. 

Schmelzer felfut a hatalmas üres területbe, ami a többi dortmundi játékos középen való összpontosulása miatt keletkezett

Ez Favre egyik zsenialitása, hogy próbálja szűkíteni a területeket középen, ezzel kivéve a játékból az ellenfél szélső hátvédjeit, akik így behúzódnak középre. A helyükön maradt üres területekre pedig felfutnak az épp aktuális csapatának védői és zavartalanul adhatnak be. A védekezést is alaposan megszervezte a svájci tréner. Ha gegenpressing, akkor sokan a Dortmundra asszociáltak, de ezek az idők már elmúltak. Favre egy kevésbé presszingre építő, inkább fegyelmezetten visszazáró rendszerben hisz. 

Dortmund védekezése

Ahogyan a képen is látható, két "falra" bontja a csapatát, akik mindössze 8-12 méterre helyezkednek egymástól, folyamatosan szűkítve a területeket. Van két "zavaró" játékos, az egyik ebben az esetben Witsel, aki a védelem és a középpálya között helyezkedik el és a passzsávokat igyekszik zárni, míg elől hasonlóan cselekszik az egyedüli támadó. A megszerzett labdából máris gyors akcióba kezd a csapat. Ez már a nizzai évek alatt is jellemezte Favre taktikáját, akkor Pléa volt a "futó", most ezt a szerepet Pulisic vagy épp Reus töltheti be. Mind a lassabb, mind a gyorsabb támadásépítésben sikeres a Dortmund. 

Lehet esélye Szalaiéknak? 

Mindkét csapat hasonló elven játszik és kiválóan játsszák be az üres területeket. A Dortmund szűk védekezése pont nem jó a Hoffenheim ellen, akik gyorsan átjátszhatják ezt a kettős falat pár lapos passzal vagy szélekre kilőtt labdákkal. A Hoffenheim emberfogása sem jó megoldás, ugyanis a vendégeknél sok a gyors játékos és gyakorta csinálnak elváltásokat is. Mindkét csapat próbál gyorsan az ellenfél kapuja elé kerülni, lehetőleg minél kevesebb húzásból. Pörgős találkozóra van kilátás, ahol nem a középpályás harcok fognak dönteni, mivel ezt a területet igyekszik mindkét klub áthidalni. 

Sok függ majd a helyzetkihasználástól, hiszen a védelmek sebezhetőek, sok esetben épp a saját fegyverükkel próbálnak majd túljárni egymáson. Kiemelten fontossá válik a széleken való játék. Amelyik csapat előbb tudja megtalálni ezen taktika ellen a megfelelő védekezést, az nyert helyzetbe kerülhet. A Hoffenheim játéka sok esetben nagyon lekorlátozódik az oldalvonalak mellé, esetleg egy Kramaric vagy Bittencourt cselsorozatban bíznak. Ebből a szempontból előnyben van a Dortmund, mivel Dahoud mellett Witsel is képes forintos labdákra. Szalainak Akanji és Diallo ellen nem lesz könnyű dolga, mert fizikálisan hasonló felépítésűek. A magyar támadónak viszont kulcsfontosságú feladata lehet, ugyanis ő kapcsolhatja ki Witselt a játékból, a BVB egyik agyát. A kérdés már csak az, hogy ez elég lesz-e a győzelemre?

Borítókép: Szalai Ádám (Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

A nyertes gyűjtő ingyenes fogadással járhat

Helyezz el egy gyűjtőfogadást (minimum odds: 5.00), mely ugyanazon mérkőzés eseményeit tartalmazza, s ha a szelvényed nyertes, akkor egy azonos tétű ingyenes fogadásban részesülhetsz, 25€ értékig.
Az ajánlatra előbb jelentkezni szükséges!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI -22.59 %

augusztus

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

A nyertes gyűjtő ingyenes fogadással járhat

  • Helyezz el egy gyűjtőfogadást (minimum odds: 5.00), mely ugyanazon mérkőzés eseményeit tartalmazza, s ha a szelvényed nyertes, akkor egy azonos tétű ingyenes fogadásban részesülhetsz, 25€ értékig.
    Az ajánlatra előbb jelentkezni szükséges!

betfair útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Bundesliga 2018/19

ricsi046 hozzászólt
2019 máj 5. 18:54
valaki biztos jól keresett ezzel a 6-1-es félidővel is
SPF Előzetes hozzászólt
2019 máj 3. 20:24
Bundesliga: Gyötrelmes versenyfutás

Ki hibázik kevesebbet? Borussia Dortmund vagy a Bayern München?  Olvasd tovább

csabax hozzászólt
2019 ápr 27. 20:45
A szokásos izgalmakat tartogatja a Bundesliga.

Ki lesz a bajnok a 2018/2019-es szezonban?

A) Bayern München
B) Bayern München
C) Bayern München
D) Bayern München

Kapcsolódó cikkek