Ranheim IL. Az a csapat: amelyik az idény eddigi legnagyobb meglepetését hozza a játékával és az eredményességével Norvégia szerte; akik ellen nem lehet szurkolni; és akiktől sokat lehet tanulni magyarként is. Megpróbálom most - az eddigiektől eltérően - kicsit jobban bemutatni ezt az együttest és megnézzük a soron következő mérkőzésüket is, a Bodø/Glimt ellen.

Akiket nem lehet nem szeretni

Miről is van szó? Magyarországhoz kicsit nehéz közel hozni a trondheimi gárdát, azonban a fantáziánk segítségével talán ez megoldható. Képzeljük el, hogy a tavalyi NB2-es szezon során a feljutó Balmazújvárost nyáron nem erősítik meg, illetve csak magyar játékosokkal vívják ki a feljutást, majd az NB1-ben szorosan tapadnak egy évvel később a FTC-Videoton kettősre. Ez a Ranheim Il ebben a szezonban. Az idény elején - jómagam is - minden jóslat az utolsó helyre tette őket, azonban könnyen lehet, hogy a bajnokság második felét már úgy kezdik el, hogy meg lesz a kellő pontszám a biztos bennmaradáshoz - ami elsődleges céljuk (volt). Ehhez nem kellett a nyáron írtózatos megerősítés, mivel alig érkeztek páran az első csapathoz és ők is főleg kölcsönbe. Míg a városi rivális Rosenborg BK 156 millió norvég koronából gazdálkodik évente, a Ranheim addig 12-13 millióból. De ne csak a két végletet nézzük: 2017-ben a Kristiansund költségvetése volt a legalacsonyabb (36 millió korona) az Eliteserienben, míg a Viking 80 millió koronás büdzsével tudott kiesni utolsó helyen. A feljutás után megkérdezték Frank Lidahlt, a klub sportvezetőjét, hogy mennyire növelik meg a költségvetést az első osztályra, ő azonban azt felelte, hogy csapat évi 30 milliós költségvetéssel se lenne jobb. Mellesleg 11 forduló után egy ponttal vannak elmaradva a Rosenborgtól, akikkel korábban 1-1-et játszottak.

Magyarországon a nemzetközi kupa mérkőzések alatt mindig a keretek értékét hozzák fel, ami alapján esélyest és esélytelent szokás választani. Nem meglepő módon az egész bajnokságban utolsó helyen állna ez alapján a kék-fehér gárda. 3,78 millió euró jelenleg a keret értéke, de ezt is úgy érték el, hogy a feljutás és a jó eredmények hatására a gárda legtöbb játékosának árfolyama a duplájára nőtt. Ezen a ranglistán a 15. helyen a helyen a Sandefjord áll (4,28 millió), míg első helyen természetesen a Rosenborg (18,65 millió).

A siker titka: A csapat

Nem egy, nem két Ranheim meccset néztem meg idén, ami alapján próbáltam megfejteni, hogyan lehetnek ennyire jók. Mindegyik után arra a következtetésre jutottam, hogy ez tényleg egy csapat és úgy funkciónálnak ahogyan kell. Nincsenek kiemelkedő labdarúgók, nincsenek primadonnák, vagy éppen egyénieskedések, itt mindenki úgy teszi oda magát 90 percen keresztül mintha az a norvég kupadöntő lenne. Itt játszik a norvég válogatott és a Rosenborg középsővédőjének, Tore Reginiussennek az öccse is, Mads, aki nyolc meccs alatt eddig hét gólt és egy gólpasszt adott. A 30 éves játékos úgy produkálta ezeket a számokat, hogy összesen 17 első osztályú meccse volt 2018 előtt és alsóbb osztályokban is mindösszesen két szezonban ért el ennél több találatot. Rajta kívül többen is megtáltosodtak, azonban továbbra is megmaradt a csapategység, mivel tudhatják: csak így érhetnek el sikereket az Eliteserienben.

5.000 Forint Ingyenes Fogadás


Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Ehhez képest a Ranheimet továbbra is lebecsülik a bukik és a következő fordulóban, a Bodø otthonában igen magas oddson foghatóak (3.65). Ahhoz képest, hogy eddig mindössze két vereséget szenvedtek (Tromsø és Brann), illetve öt meccse veretlenek - nem rossz. További érdekesség, hogy jelenleg 14 ponttal előzik meg a bodøieket, míg tavaly ez a másodosztály végelszámolásánál fordítva volt 19 ponttal. Ha ez így folytatódik, akkor hamarosan beállhat ez a különbség, csak immáron a másik csapat javára. Sérülések miatt sem indokolt a magas szorzó a vendégekre, mivel csak olyanok sérültek, akik idén még nem léphettek pályára, míg eltiltott nem lesz. Mi a teendő: egy napra (legalább) mindenkinek Ranheim drukkernek kell lennie.

Az ellenpólus: Bodø/Glimt

Bodø az északi országrész energetikai központja, így financiális problémáik a másodosztályban sem voltak, ahova 2016-ban estek ki. Simán behúzták az OBOS-ligaent tavaly, míg idén költségvetésileg is a középmezőnybe esnek. Idén három döntetlen mellett mindössze két győzelmet arattak és az elmúlt fordulóban egyáltalán nem győztek meg. A harmadik újonc, a Start otthonában jártak Kristiansandban, azonban a mérkőzés egy unalmas 1-0-val ért véget. Probléma, hogy mindösszesen nyolc gólt lőttek idén (a Ranheim 23-at!), amiből a tavalyi gólkirályuk, Fardal Oppseth négyet vállalt magára. Rajta kívül hárman értek el egy gólt és a kristiansundi Hopmark segítette egy öngóllal őket. Nagyon egyemberes a támadójáték és éppen ez az, amiben a Ranheim jóval előrébb tart. Az ellenfélnél nem elég Reginiussenre koncentrálni, mivel rajta kívül már nyolcan szereztek legalább egy találatot.

A tippeket nézve mindenképpen a vendégek felé mennék el, mivel a hazai szorzót (1.95) nagyon alacsonynak érzem. A Bodø eddigi meccsein a kevés gól esett (22), míg a Ranheimnél potyogtak (39), így nagy kérdés, hogy milyen meccset várunk. Véleményem szerint a Bodøn már eredménykényszer van, mivel kit fognak megverni, ha nem a Ranheimet otthon. Ezért egyetértek a bukikkal, akik várják a 2,5 overt (1.75). A góloknál így elsősorban a vendégtalálatokra mennék rá, ahol a 1,5 over (2.88) már szép szorzóval kecsegtet. A végeredményt tekintve a biztosított tippnek az X2-t (1.88), míg lazán bevállalósnak a DNB/2 (2.80) jöhetne. Azonban tekintve, hogy a Ranheim szórakoztató és teljesen irreális meccseket (múlt héten a Moldét hátrányból verték 3-1-re) érdemes tovább játszadozni az elképzelt forgatókönyvekkel. A Ranheim a győzelmei közül mindösszesen egyet nyert meg úgy, hogy nem kapott gólt és egy lüktető találkozó lehet a következő, így szerintem simán összejöhet egy vendéggyőzelem, amikor mindkét együttes szerez gólt (6.25). Múlt héten egy gólra voltam attól hogy ez összejöjjön és most se érzem úgy, hogy ezen a találkozón ez egy teljesen elvetélt ötlet lenne - pláne nem ilyen oddson. Tavaly egyébként egy laza 3-3-at játszottak Bodøben, míg a másik meccsen a házigazdák otthon tartottak a három pontot (2-1). Mit lehet még mondani? Folytassa, Ranheim!

Borítókép: Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Pénzvisszatérítés büntetők esetén

Fogadj az Unibeten a Premier League mérkőzéseire és ha vesztes lesz szelvényed, de a meccsen büntetőt ítéltek, téted visszatérítik maximum 30 000Ft értékben.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Bodø/Glimt - Ranheim; Ranheim nyer és mindkét csapat szerez gólt
    6.25 Unibet