A szezonbeharangozóban már említettem, hogy az FK Haugesundnél komoly problémák lehetnek és ez bebizonyosodott az első fordulóban. 3-2-es vereséggel kezdtek Drammenben, míg a második körben a „legmeggyőzőbb teljesítményt” nyújtó Sarpsborgot fogadják.

Sűrűsödnek a felhők Haugesund felett

Tavaly télen kezdődött Haugesundben (2.63) egy olyan folyamat, amely az idei évre egy jóval gyengébb csapatot eredményezett. Elől és a középpályán megtartották az értékeiket, viszont az addig stabil védelem széthullott. Évek óta stabil volt a hátsó ötös, míg pár hónap alatt távozott innen a kapus Bråtveit (Djurgården), a szélsővédő Haraldseid (Molde), míg középről Skjerve visszavonult. A baj tovább tetőzött a felkészülési időszak végén, miután Ben Karamoko megsérült és az egész évre kiesett. Az érkező oldalon ezzel szemben sokáig egy fő, méghozzá Thore Pedersen állt, akit a harmadosztályból kiesett (!) SK Vardtól szerződtettek. Sajnos a csapatnál későn látták be, hogy új játékosok kellenek és SOS-be hozták az utolsó héten a dán Desler, Hansen párost, míg az Östersundtól Bergqvistet kölcsönbe.

A Haugesund stadionjába újra élet költözik.
Fotó: gavrilo14

Ők szépen lassan beépülnek majd és az első forduló alapján a védelemmel még ki is lehetne egyezni. Azonban a kapusposzt az maga a tragédia. A már norvég válogatottban állandó kerettag Bråtveit pótlása egyáltalán nem sikerült. A teljes felkészülési szezonban egymásnak adták a kilincset a próbajátékosok, akik közül senki se felelt meg a stábnak. Végül az utolsó héten mondtak igent, a „Mágusnak” becézett Gostomskira. Hősünket gyorsan be is tették a Viking elleni utolsó felkészülési meccsre (0-4), ahol halomra betlizett és a szurkolók csak egymásra néztek hogyan sikerült őt szerződtetni. Maradt Helge Sandvik, aki évekig padozott Bråtveit mögött és az év első meccsén be is mutatta, hogy miért ez a szerep jutott rá. Tehát van egy korábbi erős középcsapatunk, amely éppen azért érhette el tavaly az Európa Ligát érő 4. helyet, mivel egy összeszokott csapatról beszélhettünk, ahol voltak kimagasló teljesítmények. Most az egyik erős pontját elvesztette (védelem) és éppen, hogy ez lett a gyenge pontja. Mivel Norvégiában a középcsapatok nagyon közel vannak egymáshoz, így ez azt jelenti, hogy hiába az Európa Liga-indulás, ez a keret inkább a kiesés elkerüléséért fog küzdeni idén.

Kérdezhetnéd, hogy mi az oka ennek. Elsősorban ugyanaz, ami azt okozza, hogy a Viking továbbra is kis költségvetésből dolgozik, hiába számít Norvégia egyik meghatározó városának. A kőolajválságból nem lábaltak ki teljesen a szponzorok és ez hatványozottan igaz azokon a településeken, ahol a „fekete arany” hozta el a kánaánt (Stavanger, Haugesund). Hiába adták el Bråtveitot és Haraldseidot 800 ezer euróért, ennek csak egy kis részét tudták a játékoskeretbe fektetni. Előre még érkezett a West Hamtől kölcsönbe Martin Samuelsen is, azonban a megváltóként kezelt norvégnak beilleszkedési problémái vannak, így még a kezdőbe se tudott bekerülni az első héten.  Egyébként a támadószekció rendben van, így legalább itt bizakodóbbak lehetnek a szurkolók.

Labdarúgás korai kifizetés ajánlat


Fogadását nyertesként kifizetjük, ha a csapata 2 gólos előnyt szerez.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Lendületben

Az FKH új vezetőedzője, Jostein Grindhaug, nyilatkozott úgy, hogy az Sarpsborg 08 (2.70) játszotta a legjobb focit az első fordulóban, így kifejezetten nehéz következő összecsapás elő néznek. A másik oldalról tényleg elmondható, hogy csapatként működik. Nem a legjobb képességű labdarúgók alkotják a keretet, viszont jól mozognak együtt és az agresszív letámadásuk az igencsak megerősödött Molde ellen is jól működött. Érdekes volt az első körös összecsapásuk, ahol az esélytelen nyugalmával léptek pályára, azonban nagyobb nevű ellenfelüket meglepték az agresszív támadójátékukkal. Ez a terv sikerre vezethet az FKH ellen is, amelynek a védelme egyáltalán nem labdabiztos és sok hibával játszanak. Természetesen a presszing végbevitele elég nehéz lesz idegenben, azonban a nyílt játék gólokat jelenthet számunkra. Mindenesetre szögezzük le, hogy a Moldénál egy jóval szerényebb kezdő tizenegy fog most velük szemben felállni, ahol több játékos neve mellé még odatehetünk egy kérdőjelet, ha azt vizsgáljuk, hogy megütik-e az Eliteserien színvonalát.

A tippelés terén szembe mennék az oddsokkal és a bukik által favorizált FKH-ra egyáltalán nem tennék. Egyszerűen túl nagy a rizikó a csapatban, mivel gyenge formában vannak és a keret minőségében is kételkedem - egyelőre joggal. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a norvég szakértők a 8-10. helyre teszik őket, ami szerintem csak a legjobb forgatókönyvvel fog nekik összejönni. Mindenesetre otthon hajtani fognak és ezért könnyen elképzelhető a gólszerzésük is. Mint említettem elől nem gyengültek és ez a támadósor a 2018-as szezonban mindössze egyszer maradt gólképtelen a Haugesund Stadionban.

Borítókép: Marilyn Monroe szobra Haugesundban. Fotó: Dmitry Chulov/Shutterstock

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • FK Haugesund - Sarpsborg 08; X2+1,5 over
    1.93 Unibet