Két hete az „aranycsatát” a Rosenborg nyerte a Brann ellen (2-1) és ahogy várható volt, ez döntött is az bajnoki címről. Két forduló van hátra és a trondheimiek 5 ponttal vezetnek. Két, a kiesés ellen küzdő csapat valamelyike ellen biztosíthatják be az első helyüket, először a Start ellen lesz lehetőségük erre. Emellett a 29. körben rendezik a bronzcsatát, ahol a Molde bebiztosíthatja a harmadik helyét - és ezzel az Európa Liga selejtezőjében való indulást - az FK Haugesunddel szemben.

Bajnoki cím vagy visszavágás

Kezdjük először is azzal, hogy a Rosenborg akár vereséggel is bajnok lehet ebben a fordulóban, miután a Brann Bergennek (2.02) nyernie kell Kristiansundban ahhoz, hogy megmaradjon a matematikai esélye az első helyre. Emellett a Rosenborgnak sem lesz könnyű dolga, miután a Start próbál menekülni a kiesés elől - egyelőre több-kevesebb sikerrel. Két hete az együttesek már találkoztak egymással a norvég kupában, ahol közel járt a kristiansandi csapat a meglepetéshez. Vezettek, majd Bendtner a második félidő derekán egyenlített és végül a rendes játékidő letelte előtt szerezték meg a győztes gólt. Mindez azért is figyelemreméltó, mivel a RBK a legjobb kezdőjével állt ki, míg a másik oldalon Kjetil Rekdal több helyen is pihentetett – mondván a bajnoki tagság megőrzése fontosabb.

Alexander Soderlund. Fotó: CosminIftode/Shutterstock.com

Az elmúlt hetek sokat kivehettek a Rosenborgból (1.85) miután egyetlen norvég csapatként áll mindhárom sorozatban: bajnokság, hazai- és nemzetközi kupa. Heti két mérkőzés és csütörtökön egy csúnya kiütés hazai pályán. A Red Bull Salzburg látogatott Trondheimba és helyrerakta a - valószínűleg 2018-ban is – bajnokcsapatot. A félidő 0-4, majd a végeredmény 2-5. A kvartettben a Celtic és a két Red Bull mellett a Rosenborg pofozógép csak és négy kör után már biztosan kiestek, miután 0 pontot szereztek eddig, illetve egy -9-es gólkülönbséget. Kíváncsi vagyok, hogy ezen események után mennyire lesz motivált a vendéggárda, mivel a bajnoki cím nem ezen a meccsen fog múlni. A Brann meccsében simán benne van az 1X, míg a Rosenborg még a jövő héten otthon fogadja a Bodøt, ahol szintén meccslabdájuk lesz a bajnoki címhez.

A Start (4.10) ezzel szemben élet-halál harcot vív. Az elmúlt két fordulóban vereséget szenvedtek, először a Molde, illetve az utolsó helyen álló Sandefjord ellen. Az utóbbi érinthette őket jobban, miután ott pontot kellett volna szerezniük. Így csak egy ponttal állnak jobban, míg a már osztályozó helyen álló Lillestrøm. Viszont két hete megmutatták, hogy bennük van a pontszerzés a RBK ellen és most nagy előny lehet a részükről, hogy ők nem léptek pályára a héten. Ne feledjük, hogy Norvégiában áprilisban kezdődött a szezon és a nyári szünet is csak egy hónap, míg más megszakítás nem is volt. Sérültek mindkét oldalon vannak: a hazaiaknál Kabran és Borufsen a középpályáról, míg a Rosenborgnál Reginiussen játéka kérdéses, míg a nyáron igazolt Jebali (7 meccs, 3 gól, 2 gólpassz) továbbra is sérült. Kiélezett találkozó várható, amelyen én könnyen el tudom képzelni a Start pontszerzését (1.98).

20.000 Forint Kockázatmentesen!


Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A bronzmeccs

A találkozó nemcsak a dobogó alsó fokáról dönthet, hanem a nemzetközi kupaindulásról is. Norvégiában a negyedik hely csak abban az esetben ér Európa Liga selejtezőt, ha a kupagyőztes az első három helyen szerepel. A Norgemesterskap döntőjében a Rosenborg és a Strømsgodset fog játszani, ami azt jelenti, hogy a Rosenborg győzelme esetén a negyedik helyezett is mehet a nemzetközi kupába. Erre jóval nagyobb esély van, azonban ne feledjük el, hogy tavaly is meglepetés volt ebben a sorozatban, amikor a döntőben a Lillestrøm megverte azt a Sarpsborgot, amely a dobogón végzett és idén bejutott az Európa Liga csoportkörbe is.

Aker Stadion. Fotó: Wiggo Hovde/Wikipédia

Az FK Haugesund reményeit azonban beárnyékolja, hogy idegenben kellene megvernie a legjobb formában lévő norvég együttest. Nyár óta kirobbanó formában vannak Solskjær fiai, akik augusztus vége óta nem kaptak ki. Azóta hat győzelem és két döntetlen, amivel be is előzték az FKH-t. Az elmúlt hat fordulóban a legtöbb pontot is szerezték és bizony nehezen köthetünk bele az 1.52-es hazai győzelmi szorzóba. Ami rontja kicsit az esélyeiket, hogy a jövőre már a Red Bull Salzburgban szereplő és a legnagyobb norvég tehetségnek kikiáltott Braut Håland sérült, így nem fog tudni gólokkal búcsúzni a hazai közönségtől.

A maga fontos hiányzója viszont meg van az FK Haugesundnek (5.80) is. A 30 éves Vegard Skjerve két hete jelentette be, hogy a szerződése lejártával (2018 decembere) elhagyja az FKH-t és visszatér Trøndelag tartomány egyik csapatába. Ez azért fontos, mert Skjerve volt az egyik legstabilabb pont a csapatban, egyben csapatkapitány, miután 2008 (!) óta szolgálja a kikötőváros csapatát. Horneland mester az együttest már a jövőre képzi, így a bejelentés óta a Knudsen - Karamoko duó állja a sarat hátul. Látszik, hogy ez minőségi romlást hozott, azonban az edzőnek építkeznie kell és ezek a hetek fontos tapasztalatot jelenthet neki, így érthető a döntése. Elől Gytkjær továbbra is sérült, így pótlását éppen a Moldéból kikölcsönzött Wadji oldhatja meg. Hiába a rokonszenv a vendégek felé, itt nehezen osztanak nekik lapot és inkább a Molde (-1) felé (1.87) vagy a hazai és 2,5 over (2.10) felé mennék el.

Borítókép: Ole Gunnar Solskjaer. Fotó: Flickr/lana2021

Tenisz gyűjtő bónusz

Akár 50% bónusz válogatott versenyekre tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org