Vége lassan a norvég bajnokságban a téli szünetnek, amely alatt az erőviszonyok átrendeződtek kicsit és több kuriózuma is lesz az idei kiírásnak. Ebben az írásban főleg a csapatokkal foglalkozunk és őket próbáljuk meg rangsorolni, míg a másikban egyes játékos mozgások és a gólkirályi cím várományosai kerülnek górcső alá.

RBK - továbbra is toronymagasan esélyesek

Megszokhattuk már a Rosenborgtól, hogy tudatosan építkeznek és fél- vagy egy évre előre meg lehet jósolni az átigazolásaikat. Nincs ez másként most se és ezek alapján nehezen tudnánk az idei év elején nem egy újabb címvédésre gondolni (1.50) a rekordbajnok esetén. A nyár végén robbantottak egyet, amikor megszerezték a bajnokság két üdvöskéjét (Anders Trondsen, Samuel Adegbenro), majd ezt folytatták a télen Alexander Søderlund hazahozatalával Saint-Étienne-ből. A távozók oldalán igazándiból csak kiegészítő emberek vannak, egyetlen komoly érvágás még Fredrik Midtsjø volt a nyáron, akiből fedezték az újonnan érkezettekért fizetett díjakat. Szerintem végül is jól jöttek ki ebből az adok-veszekből, mivel erősebbnek tűnnek, mint tavaly tavasszal. A kontinuitást tükrözi Kåre Ingebrigtsen helye is, aki 2014 óta irányítja a fekete-fehéreket. Akkor júliusban vette át a csapatot és végül a második helyre kormányozta be a trondheimieket, viszont azóta letöltött három teljes idényében nyertek - ráadásul simán. Sorrendben 12, 15, majd 7 pont előnnyel lettek bajnokok, ráadásul úgy, hogy a végjátékot mindig elszórakozták és sok pontot buktak az utolsó fordulókban. Van-e reális veszély a bajnokságban rájuk nézve? Nem gondolnám és ezért a rájuk fogható 1.5 kiváló hosszú távú befektetésnek tűnik számomra.

bajnoki_lehetosegek(2018)

A 2018-as bajnokság esélyesei (unibet.com)

Sarpsborg 08 vs. Strømsgodset

Természetesen vannak azért a Rosenborgnak kihívói és itt én elsősorban a Strømsgodsettől várok - a korábbi idényekben nem látott - jó teljesítményt. A bajnokság második felében nagyon belehúztak tavaly és kieső pozícióból jöttek fel egészen a dobogóig. Az utolsó fordulóban esélyük is lett volna a harmadik hely megszerzésére, azonban a hosszabbításban kapott két góllal lecsúsztak erről és így a nemzetközi kupáról is. Ez az Aalesund elleni meccs volt a 2017-es év legjobb találkozója Norvégiában, legfőképpen a semleges szurkolóknak. Tudniillik a győzelem ellenére az Aalesund visszacsúszott az egyenes kiesés részbe, míg a drammeniek lemaradtak a nemzetközi kupáról. A bajnokságot tekintve ez most nekünk jól is jöhet, mivel nem kell a nemzetközi kupára fókuszálniuk. Az átigazolásaik terén is javultak az elmúlt évekhez képest, amikor rendre teljesen új csapatot építettek télen. Idén mérsékelték a bevásárlási lázat és minden csapatrészbe egy húzóember érkezett: a gólzsák Mos és a szélső Pellegrino a támadókhoz, Stengel a középpályára, míg a saját nevelésű Lars Sætra Kínából tért haza a védelembe. Ami kifejezetten pozitív, hogy olyanok vannak az érkezési oldalon, akik már bizonyítottak Norvégiában és gyorsan be lehet őket építeni. A ’godset tavaly a gyenge csapatok ellen kiválóan teljesített a gyors támadói révén, azonban az élcsapatok ellen képtelen volt nyerni. A kulcsjátékosok itt maradtak és idén nálam ők a legesélyesebbek a második hely elérésére (4.00).

Marcus-Pedersen-Strømsgodset-001

Marcus Pedersen (Strømsgodset).

Fotó: Steindy/Wikipédia

Azonban van nekünk olyan opciónk is, ahol csapatokat állítanak párba és itt szerencsére a Strømsgodset a Sarpsborgot kapta meg. Amennyire kiugró teljesítményt várok a drammeniektől, annyira gyengét a S08-tól. Norvégiában mindig van egy középcsapat, amelyik remek eredményt ér el és ezzel kvalifikálja magát a nemzetközi kupába, majd a következő szezonban mérsékelt teljesítményt tud csak nyújtani. Ha az elmúlt három szezont nézzük, akkor ezek a csapatok sorrendben a Stabæk (3. majd 14.), a Haugesund (4./10.) és a Sarpsborg (3./?) lehet. Ennek megfelel az átigazolási időszakban történt változások sora is. A nyáron elvesztették a már említett Anders Trondsent (Rosenborg), majd télen elment a gigatehetségnek tartott Krépin Diatta és a már norvég válogatott ajtaján kopogtató Sigurd Rosted (mindketten Belgiumba). Az értük kapott 4-5 millió euróból lehetett volna minőségi játékosokat is venni, azonban a Sarpsborg a mennyiségre ment rá. Nem kevesebb, mint 11 játékos érkezett és a legtöbben (8) Norvégián kívülről. Biztosan lesz olyan, aki be fog válni, azonban nem számítok még egy olyan csodára, mint a tavalyi év volt. Ez bizony szenvedés lesz az idén számukra és value fogadásnak tartom, hogy náluk jobban fog teljesíteni a Strømsgodset (1.60). Azt se felejtsük el, hogy az Eliteserien középmezőnye nagyon egyben lesz és így megütheti őket akár a kiesés szele is. Ennek kedvezhet, hogy a Rosenborgon és a Ranheimen kívül, idén nagyon egyenrangú csapatok lesznek. Az S08 kiesési oddsa 101 jelenleg, amit olyan opcióként tudok elfogadni, hogy a bajnokság elején megfogadjuk, majd a megfelelő pillanatban eladjuk. Ebben azért van érték, mivel jelenleg ennél magasabb oddsa csak két csapatnak (Rosenborg és Molde) van, ami egyáltalán nem reális - ennyire nem lesz jó a Sarpsborg, így pedig ez csökkenni fog.

Cél: a bennmaradás!

Kezdjük talán a kiesőjelöltek listázást a (várhatóan) leggyengébb csapattól, a Ranheimtől! Tavaly a másodosztályban csak a negyedik helyen zártak, azonban a rájátszásban kiharcoltak az Eliteserien tagságot. Az utolsó párharcban az első osztály 14. helyezettjét, vagyis a Sogndalt kellett kiejteniük és idegenben 1-0-ra ki is kaptak. A visszavágó végén azonban 0-0-s állásnál kaptak egy vitatható büntetőt és végül ennek az értékesítésével és a büntetőpárbaj megnyerésével feljutottak. Összegezve: elég izzadtságszagúan. A szintén osztálytváltó Bodø például 19 ponttal verte őket meg a bajnokság során. A trondheimi klub egyébként a másodosztályban sem szerepelt a gazdag klubok között, míg a legmagasabb osztályban pedig kifejezetten szegénynek számítanak majd. Egyes felmérések szerint a 2000 óta ekkora pénzügyi lemaradásban még egyik újonc sem volt a többi együttessel szemben. Bent lehet maradni? Én sem hiszem és az összes power rankingban az utolsó helyre teszik őket. Csak norvég labdarúgókat foglalkoztatnak, a téli átigazolási piacon se játszottak meghatározó szerepet (ezt előre ki is jelentették) és főleg a Rosenborg utánpótlását foglalkoztatják. Ennek megfelelően innen érkeztek kölcsönjátékosok és hazai szabadon igazolható spílereket szedtek még össze. 1.5-ös szorzó kapható még a kiesésükre, ami reális, mert valószínűleg a két trondheimi csapat fogja keretbe zárni a bajnokságot.

A Ranheim esélyeit csökkenti, hogy a másik két feljutó (Start, Bodø) kifejezetten nagy költségvetéssel és Eliteserien rutinnal bír. Ráadásul nem lenne elég megverni egy csapatot, mivel a 15. hely is még biztos kiesést jelentene. Ki lehet még bajban rajtuk kívül? Szerintem az idén feljutó Bodønek nem lesz ezzel problémája, míg a Startnak főhet a feje, de az osztályozó legalább meg lehet. A télen sokat gyengült a Sandefjord, ahol az edző mellett (Lars Bohinen) az uruguayi kontingens (Grossmüller és Facundo Rodriguez) is távozott. Pontus Engblom jött a Strømsgodsettől, de a tavalyi szezon második felében már sok probléma mutatkozott az akkor újonc csapatnál. Kíváncsi vagyok, hogy az eddig a norvég másodosztályban dolgozó svéd tréner (Magnus Powell) mire lesz képes a csapattal és milyen felfogásban fognak játszani. Egyelőre nálam ők a második kiesők (1.85), azonban az év során ez még bőven változhat, így ebben az oddsban semmi érték nincs.

Borítókép: Fotó: CosminIftode/Shutterstock.com

Fogadj kötésben akár 30%-s nyereménynövelővel

Három futball eseménnyel a fogadószelvényeden extra nyereményt nyerhetsz akár 1 500 000Ft értékben.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Rosenborg bajnok lesz 2018-ban
    1.50 Unibet
  • Ranheim kiesik (15-16. hely) az Eliteserienből 2018-ban
    1.50 Unibet
  • Sarpsborg vs. Strømsgodset; Strømsgodset végez jobb helyen
    1.60 Unibet