Október 15. Ez volt az utolsó nap, amikor a haugesundi közönség bajnoki győzelmet ünnepelhetett hazai pályán. Azóta öt találkozott játszottak le otthon és mindösszesen egy pontot tartottak meg, a korábban bevehetetlennek tűnő pályán. Vasárnap a Strømsgodset érkezik hozzájuk és megnézzük van-e reális esély a javulásra.

Furcsa változtatások sora

Az utóbbi két szezonban, aki követte az Eliteserien sorozatunkat, az tudja, hogy az FK Haugesund (2.60) egy nagyon stabil csapat volt, amely rendre hozta az undert és általában a szoros meccsekből ők jöttek ki jobban. Ennek eredményeképpen indulhattak el tavaly az Európa Ligában, amely során otthon megverték a Lech Poznant is 3-2-re. Azóta viszont sokat változott a játékoskeret és úgy tűnik, hogy a tavalyi nyár óta nem igazán jönnek be az igazolások és ezért érezhetően gyengébben játszanak, mint egy éve.

Tavaly még az Európa Liga legnagyobb arányú győzelmét (Coleraine ellen 7-0) arattak az adott szezonban, míg idén a középmezőny lehet reális az FKH számára. Fotó: gavrilo14

A télen távozó Liban Abdi helyett érkezett Babjide Akintola, aki egy az egyben azt tudja, mint elődje. Cselgép, jól is fejez be, de a védekezésben nyújtott teljesítménye nulla. A Molde elleni hazai találkozón például ő adta el a labdát a 16-os előterében és végül ez eredményezte a minimális vereséget akkor. Ezzel együtt őt minősíteném az utóbbi egy év legjobb átigazolásának - még ha csak kölcsönbe is érkezett Dániából. Mellette talán a legfurcsább vétel az a Saint-Etienneből érkező Karamoko lett, akit egyszerűen az „Eliteserien egyik legjobb védőjének” bélyegezték. Más kérdés, hogy miért kellett ő? Egy olyan posztra vásárolták meg, ahol nem volt lyuk (pedig máshol bőven találnánk), mivel az U-válogatott Knudsen elég jól ellátta tavaly a védekező feladatokat. Knudsen ki-, Karamoko bekerült a kezdőbe és három meccs alatt öt kapott gólnál tartanak. A francia csapatból jött még Pinheiro is a középpályára, azonban ő játszott a hétközi kupa meccsen, így nem hinném, hogy a hétvégén nagy szerepet kapna - hasonlóan a sérülésből visszatérő Veldével. A legfőbb probléma, hogy nem láthatunk most tudatos építkezést a kikötővárosban, így pedig a középcsapatok közül sem lehet kiemelkedni.

Az utóbbi időben az eredmények se jönnek, miután az idei évben csak két győzelmet tudott elérni a csapat. Ráadásul a problémák súlyosbodtak, miután a legjobb védekező középpályásként nyilvántartott Bruno Leite combsérülés miatt három forduló óta már sérült. A posztjára még tavaly érkezett Anthony Ikedi, aki a testi erejével bárkit lenyomhat. 198 centi magas és bivalyerős, viszont a labdakezeléssel komoly problémái vannak - így pedig jobbára a kispadot melegíti. Ennek következtében a szélső középpályás és védő, Sondre Tronstad töltötte be ezt a pozíciót, azonban a Ranheim ellen (4-2) igencsak átjáróház volt a középpálya.  Más opció nincs, így vélhetően itt továbbra is komoly problémái lesznek a hazai pályán eddig még nyeretlen csapatnak.

Formában

Folytassuk talán itt a haugesundi lyuknál, amit a Strømsgodset (2.75) támadó triója használhat ki. Korábban már írtam róluk és a hatékonyságukról, méghozzá a Brann Bergen elleni meccs kapcsán, azonban akkor sajnos a három tagból kettő megsérült a meccs előtt, őket pedig nem tudták pótolni kellőképpen. Minden csapatnál - még a Rosenborgnál is - vannak olyan posztok, ahova nem rendelkeznek minőségi pótlással és a drammenieknél ez a támadó triót érinti. Azonban az Ulland Andersen - Jradi - Tokmac Nguen kreatív hármas az előző fordulóban már újra összeállt és a védekezéséről híres Oddnak Marcus Pedersen három gólt hintett (3-0). Ami a norvég támadót illeti, kiváló formában van és lassan annyi gólnál jár (7), mint tavaly az egész szezonban (9). Azt gondolom a Haugesund védelem is bajban lehet ellene és nem elvetendő a gólszerzése (2.6). 

Marcus Pedersen válogatott formában. Fotó: Steindy/Wikipédia

Egyébként a csatársor tündöklése a csapat teljesítményére is nagy hatással van, így nem véletlenül találjuk őket az ötödik helyen. Ha a sérülések elkerülik a kulcsjátékosokat, akkor ebből év végére simán meg lehet a dobogó és ez összefüggésben van az előzetes jóslatokkal a csapat iránt. Hozzák azt amit tudnak, talán egyedül a Tromsøben (3-1) elszenvedett vereséget sajnálhatják, ami a semmiből következett be. Megtörténhet ez Haugesundben is? Természetesen meg, azonban a Tromsø télen mindig nagyon jó hazai pályán, mivel a többi csapatnak furcsa az ottani körülmények között játszani (az ország déli részén már rég tavasz van, míg északon még mindig hó). Most azonban a csapat kerete adott a pont vagy inkább pontok rablásához. Ez nem is lenne meglepő, mivel a tavalyi szezon végén 3-1-gyel tértek haza az FKH otthonából. Azóta a drammeni keret nem változott, míg a haugesundi biztosan nem erősödött - ezt már az eddigi eredmények alapján kijelenthetjük. Furcsa lenne, ha a hazai nyeretlenségi sorozat itt szakadna meg, így egy DNB/Strømsgodset bevállalható (1.98).

Borítókép: Haugesund stadion. Fotó: gavrilo14

Fogadj akár 30%-s nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-l lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • FK Haugesund - Strømsgodset; DNB/2
    1.98 Unibet